Powered by

Λαγκάρντ: Οι δασμοί πιθανόν να λειτουργήσουν αποπληθωριστικά για την Ευρώπη

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, εκτίμησε ότι οι αμερικανικοί δασμοί ενδέχεται τελικά να έχουν αποπληθωριστικό και όχι πληθωριστικό αποτέλεσμα για την Ευρώπη, επισημαίνοντας πως η κατάσταση βρίσκεται ακόμη σε φάση αξιολόγησης.

«Είναι πολύ ασαφές ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα», δήλωσε η Λαγκάρντ σε εκδήλωση της Washington Post στην Ουάσιγκτον. «Ιδίως αν δεν υπάρξουν αντίμετρα από την Ευρώπη, πιστεύω ότι ο αντίκτυπος στους δείκτες πληθωρισμού παραμένει αβέβαιος, αλλά μάλλον θα είναι αποπληθωριστικός παρά πληθωριστικός».

«Ζούμε σε έναν κόσμο υποθετικών σεναρίων»

Μιλώντας την Τετάρτη από την αμερικανική πρωτεύουσα, η Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η δυσκολία στην εκτίμηση του καθαρού αντικτύπου οφείλεται στο μεταβατικό στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις. «Δεν γνωρίζουμε ακόμα τι θα προκύψει από τις εν εξελίξει συζητήσεις και χρειάζεται προσοχή», σημείωσε.

Αναφέρθηκε μάλιστα και στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, λέγοντας ότι η υπερβάλλουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε επαναπροσανατολισμό των εξαγωγών της προς την Ευρώπη – εξέλιξη που θα ασκούσε καθοδική πίεση στις τιμές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες, ενώ και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Ερίκ Λομπάρ εξέφρασε την ελπίδα να αποφευχθεί η αντιπαράθεση και να υπάρξει μια «πραγματική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου» μεταξύ των δύο πλευρών.

Η αβεβαιότητα επηρεάζει ήδη τις προβλέψεις

Παρά τις προσδοκίες για συμφωνία, η Λαγκάρντ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης των προβλέψεων για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη κατά την προσεχή συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Ιούνιο.

Όπως είπε, οι επιπτώσεις των δασμών αρχίζουν να φαίνονται, όχι τόσο στα στοιχεία των εξαγωγών αλλά στους δείκτες PMI, τις προθέσεις για προσλήψεις και για επενδύσεις, όπου παρατηρείται επιβράδυνση.

Τέλος, αναφέρθηκε στη σκληρή αντιπαράθεση ΗΠΑ-Κίνας, σημειώνοντας ότι η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών είναι αναγκαία. «Τα επίπεδα των δασμών είναι τεράστια και, όπως είπε ο υπουργός Σκοτ Μπέσεντ, αυτό δεν είναι βιώσιμο», κατέληξε.

Δειτε Επισης

Εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ για την ευρωζώνη-Άγγιξε τα €36,8 δις τον Μάρτιο
Στο 7,4% αυξήθηκε η ανεργία στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2025
Δασμοί 30% στην Κίνα μέχρι τα τέλη του 2025-Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Oxford Economics: Διαχειρίσιμες προς το παρόν οι επιπτώσεις των δασμών στον εφοδιασμό της Ευρωζώνης
Σχέδιο εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. και ΗΠΑ-Τι αλλάζει στην πρόταση των Βρυξελλών
Βιομηχανική παραγωγή: Ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη τον Μάρτιο, πτώση 4,6% στην Ελλάδα
Ευρωζώνη: Αύξηση 0,3% για το ΑΕΠ και την απασχόληση το α’ τρίμηνο
Εμπορική συμφωνία με μηδενικούς δασμούς προτείνει στις ΗΠΑ η Ινδία
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη στη Βρετανία-Στο +0,7% το πρώτο τρίμηνο
Ιστορική οικονομική δέσμευση 1,2 τρις δολαρίων μεταξύ ΗΠΑ και Κατάρ-Τι αφορούν οι συμφωνίες