Powered by

Δευτεραθλήτρια σε ποσοστό πλεονάσματος στην Ε.Ε. το 2024 η Κύπρος-Σημαντική μείωση και στο δημόσιο χρέος

Η Κύπρος κατέγραψε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό πλεονάσματος στην Ε.Ε. το 2024, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat την Τρίτη, πίσω από τη Δανία και σε ισοψηφία με την Ιρλανδία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Eurostat, 21 από τα 27 κράτη μέλη σημείωσαν έλλειμμα, με 12 εξ αυτών να καταγράφουν ελλείμματα ίσα ή μεγαλύτερα του 3% του ΑΕΠ τους. Στην ευρωζώνη το δημόσιο έλλειμμα μειώθηκε από 3,5% το 2023 σε 3,1% το 2024 και στην Ε.Ε. από 3,5% σε 3,2%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό πλεονάσματος κατέγραψε η Δανία με 4,5%, ακολουθούν η Κύπρος και η Ιρλανδία με 4,3%, η Ελλάδα με 1,3%, το Λουξεμβούργο με 1% και η Πορτογαλία με 0,7%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ελλείμματος κατέγραψε η Ρουμανία με 9,3% και ακολουθούν η Πολωνία με 6,6%, η Γαλλία με 5,8% και η Σλοβακία με 5,3%.

Η Κύπρος κατέγραψε επίσης σημαντική μείωση στο δημόσιο χρέος της, το οποίο στο τέλος του 2024 μειώθηκε στο 65% του ΑΕΠ της, από το 73,6% το 2023, πέφτοντας, σε απόλυτους αριθμούς, από τα €23.081 εκ. στα €21.828 εκ.

Το δημόσιο χρέος στην ευρωζώνη αυξήθηκε στο 87,4% στο τέλος του 2024 από 87,3% το 2023 και στην Ε.Ε. στο 81%, ελαφρώς αυξημένο από 80,8% στο τέλος του 2023. Συνολικά, 12 από τα 27 κράτη μέλη είχαν χρέος πάνω του 60% του ΑΕΠ τους. Το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στο τέλος του 2024, ως ποσοστό του ΑΕΠ της, είχε η Ελλάδα με 153,6%, η Ιταλία με 135,3%, η Γαλλία με 113%, το Βέλγιο με 104,7% και η Ισπανία με 101,8%.

Το χαμηλότερο δημόσιο χρέος είχε η Εσθονία με 23,6% του ΑΕΠ, η Βουλγαρία με 24,1%, το Λουξεμβούργο με 26,3%, η Δανία με 31,1%, η Σουηδία με 33,5% και η Λιθουανία με 38,2%.

Δειτε Επισης

Χτίζει γέφυρες με Στρασβούργο και Βρυξέλλες το ΕΒΕΛ...Τα είπαν με τους ευρωβουλευτές οι επιχειρηματίες της Λεμεσού
Με απώλειες έκλεισε το ΧΑΚ στην τελευταία συνεδρία του Μαΐου
Τα συμπεράσματα της διάσκεψης Προέδρων των Επιτροπών Γεωργίας των κοινοβουλίων μεσογειακών κρατών
Νέο εργαλείο αντιμετώπισης κρίσεων πρότεινε η Μαρία Παναγιώτου στον Επίτροπο Χάνσεν
Απάντησε με λιβελλογράφημα, επιβεβαιώθηκε ως λασπολόγος ο Φαίδωνας...Τρίζει όντως αντί η άμαξα ο αμαξηλάτης
Ισχυρό πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τετράμηνο-Άγγιξε τα €646,8 εκατ.
Οριακή αύξηση τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Απρίλιο
Ο Δήμος Αθηένου συμμετέχει σε πρόγραμμα Ε.Ε. για ενδυνάμωση γυναικών υπαίθρου
Οι φιλοδοξίες του Φαίδωνα, η διαπόμπευση των forex και το επίπεδο πολιτικής ηθικής στον πάτο...Ένας grande λασπολόγος
Με απώλειες έκλεισε την Πέμπτη το ΧΑΚ