Powered by

Αλ. Ιωσηφίδης: Ευεργετική για την κυπριακή ναυτιλία η ένταξη στη ζώνη Σένγκεν-Επιπρόσθετο κίνητρο στη φαρέτρα μας

Θετικό αντίκτυπο και πολλαπλά οφέλη για την κυπριακή ναυτιλία, αναμένεται θα επιφέρει η δρομολογούμενη ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν, με το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο(ΚΝΕ) να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Σημειώνεται πως σήμερα για να μπορέσει κάποιος εργαζόμενος από τρίτη χώρα που εργάζεται σε κυπριακή ναυτιλιακή εταιρεία να ταξιδέψει σε ευρωπαϊκά λιμάνια, θα πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει βίζα Σένγκεν, γεγονός που επιβαρύνει τις εταιρείες με λειτουργικό, αλλά και διοικητικό κόστος.

Ως εκ τούτου, με την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν το πρόβλημα αυτό θα αρθεί και δεν αποκλείεται να ανοίξει ο δρόμος, προκειμένου και άλλες ναυτιλιακές εταιρείες να μεταφέρουν την έδρα τους στη χώρα μας.

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο γενικός διευθυντής του ΚΝΕ, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, τόνισε πως η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν θα βοηθήσει πάρα πολύ την βιομηχανία της ναυτιλίας, γιατί, όπως εξήγησε, «εμείς ως Κύπρος εξαρτόμαστε από την κινητικότητα των τεχνικών μας».

Σύμφωνα με τον κ. Ιωσηφίδη, «αυτή τη στιγμή πρέπει να πω ότι αντιμετωπίζουμε κάποια θέματα σε σχέση με την ευελιξία των τεχνικών από τρίτες χώρες να κινηθούν προς ευρωπαϊκά λιμάνια για να επισκεφθούν τα πλοία και να προβούν στους απαραίτητους τεχνικούς ελέγχους που πρέπει να γίνουν».

Με βάση το τι ισχύει σήμερα, συνέχισε, «πρέπει να υποβαλλόμαστε σε διαδικασία ξεχωριστής έγκρισης βίζας Σένγκεν, κάτι που δυσκολεύει πάρα πολύ τις εταιρείες».

«Εάν ενταχθούμε στη ζώνη Σένγκεν και εργοδοτήσουμε άτομα από τρίτες χώρες με τη βίζα Σένγκεν, αυτό θα διευκολύνει πάρα πολύ τις δραστηριότητες των ναυτιλιακών εταιρειών, ειδικά σε ό,τι αφορά τις διακινήσεις από Κύπρο προς Ευρώπη και αντίστροφα», επεσήμανε.

Συνεπώς, υπέδειξε ο γενικός διευθυντής του ΚΝΕ, «πιστεύουμε και θεωρούμε πως θα είναι ευεργετική για τη βιομηχανία μας η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν και είναι κάτι που ως Επιμελητήριο το παρακολουθούμε συστηματικά και ζητούμε διαχρονικά από την Κυβέρνηση να προχωρήσει με αυτό το θέμα».

«Αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να περάσει από κάποια στάδια ελέγχου και να διασφαλιστούν κάποια ''περάσματα'' και καταστάσεις για ένταξή μας στη ζώνη Σένγκεν, όμως, για εμάς επαναλαμβάνω θα είναι ευεργετική εξέλιξη για πιο εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών μας και των δραστηριοτήτων των εταιρειών μας», πρόσθεσε.

«Επιπρόσθετο κίνητρο στη φαρέτρα μας»

Ερωτηθείς εάν η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν θα διευκολύνει κι άλλες ναυτιλιακές εταιρείες να μεταφέρουν την έδρα τους στην χώρα μας, ο κ. Ιωσηφίδης είπε πως «δεν ξέρω σε ποιο βαθμό η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν θα επηρεάσει την παρουσία εταιρειών στη χώρα μας».

«Θεωρώ πως, αυτή τη στιγμή το κίνητρο που έχουμε να προσφέρουμε είναι η σταθερή φορολογική βάση την οποία ήδη προσφέρουμε βάσει του εγκεκριμένου συστήματος φόρου χωρητικότητας, το ευνοϊκό νομικό καθεστώς και τα χαμηλά κόστη λειτουργίας», υπογράμμισε.

Παρόλ’ αυτά, όμως, ο κ. Ιωσηφίδης εκτίμησε πως «σίγουρα θα λειτουργήσει ως ένα ακόμη ευνοϊκό κίνητρο στη φαρέτρα μας, αλλά δεν νομίζω πως θα είναι το κύριο κριτήριο για μία εταιρεία -ίσως να κάνω και λάθος- για το εάν θα έρθει στην Κύπρο ή όχι».

«Έχουμε αρκετά καλή συνεργασία με όλες τις πρεσβείες και οι εταιρείες μας εξυπηρετούνται. Όταν χρειαστεί να ταξιδέψουν στην Ευρώπη άνθρωποι, οι οποίοι είναι από τρίτες χώρες έχουμε κάποιες διευκολύνσεις για να μπορούν να εξασφαλίζουν τις βίζες τους και να διακινούνται εντός Ευρώπης.

Αλλά αν μπορούσαμε να αποφύγουμε και αυτό το διοικητικό άγχος και κόστος, τότε θα είναι ακόμη πιο εύρυθμη η λειτουργία των εταιρειών, οι οποίες ήδη δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και επαναλαμβάνω, ίσως, ενδεχομένως, να είναι ένα επιπρόσθετο κίνητρο στη φαρέτρα μας για να προσελκύσουμε εταιρείες από τρίτες χώρες στην Κύπρο», κατέληξε.

Δειτε Επισης

«ΘΑλΕΙΑ2021-2027»: Θεμελιώνοντας μια καλύτερη Κύπρο με τη στήριξη της Ε.Ε.
Ανοδικά έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Γ. Παπαναστασίου: Δεν είναι επιτήδειος ουδέτερος και στηρίζει τη σύσταση νέου Συνεργατισμού η Κυβέρνηση
Σχεδόν μηδενικός ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Απρίλιο-Πού οφείλεται η μείωση
Στο σκαμνί η Κύπρος γιατί δεν έδωσε τις απαραίτητες εξουσίες στον συντονιστή για ψηφιακές υπηρεσίες
Σε μπελάδες η Κύπρος-Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο Ε.Ε. για εμπορία εκπομπών στις αερομεταφορές και κυβερνοασφάλεια
Δεν σηκώνουν ΑΤΑξίες η οικονομία και το επιχειρείν-Μονόδρομος ο εκσυγχρονισμός του θεσμού
Με αμελητέα άνοδο έκλεισε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Εκστρατεία από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας στη μεταποίηση τον Μάιο και τον Νοέμβριο
Κρίσιμες για την οικονομία η δημοσιονομική πειθαρχία και οι επενδύσεις-Οι συστάσεις του ΣΟΑΚ