Powered by

Το επιχειρείν στον τομέα της βιομηχανίας και του εμπορίου με τη νέα γενιά στα ηνία-Η μετάβαση και οι προκλήσεις

Η εξέλιξη του τομέα του εμπορίου και της μεταποίησης αποτελεί βασικό πυλώνα για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Σε μια περίοδο ραγδαίων τεχνολογικών αλλαγών και έντονων διεθνών προκλήσεων, οι νέοι επιχειρηματίες καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στην παράδοση των οικογενειακών επιχειρήσεων και τις ανάγκες του σύγχρονου επιχειρείν.

Με τις εξαγωγές να αποτελούν βασικό εργαλείο διεύρυνσης των δυνατοτήτων της οικονομίας, η συζήτηση στο 15ο Nicosia Economic Congress ανέδειξε, τόσο τις ευκαιρίες όσο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας.

Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Σταύρος Σταύρου, ανέδειξε το ζήτημα της διαδοχής, λέγοντας πως για χρόνια οι ευθύνες μεταβιβάζονταν χωρίς ουσιαστική εμπλοκή της νέας γενιάς.

Τους κάλεσε, ωστόσο, να έχουν υπομονή και να μαθαίνουν από τις προηγούμενες γενιές, εκφράζοντας την ικανοποίησή του σχετικά με την ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη για έναρξη διαλόγου με νεαρούς επιχειρηματίες, όπου στο οικοσύστημα θα είναι οι πρωταγωνιστές.

Την ίδια ώρα, συστήνει την εξεύρεση ισορροπίας μεταξύ των νέων και των παλιών, για να πει χαρακτηριστικά ότι "οι νέοι χρειάζονται τους παλιούς και οι παλιοί τους νέους".

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, σημείωσε πως ο επιχειρηματικός κόσμος εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Η εφοδιαστική αλυσίδα και τα παραγωγικά μοντέλα αλλάζουν, οι εξαρτήσεις περιορίζονται, και νέες στρατηγικές παίρνουν τη θέση των παραδοσιακών προσεγγίσεων.

Η αισιοδοξία, είπε, είναι κοινός παρονομαστής για όλους τους επιχειρηματίες και βασίζεται στην προσαρμοστικότητα και την εμπειρία. «Χτίζουν πάνω σε όσα έχουν μάθει και προχωρούν μπροστά», υπογράμμισε.

Ο Μιχάλης Πέτρου, Εμπορικός Διευθυντής, ΑΛΑΜΠΡΑ, Α/φοι Πέτρου Γαλακτοκομικά Προϊόντα Λτδ, αναφέρθηκε στις καθημερινές προκλήσεις ενός παραγωγικού οργανισμού, ιδίως σε μια περίοδο που οι παγκόσμιες κρίσεις-όπως η πανδημία και οι γεωπολιτικές εντάσεις-δοκιμάζουν την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων.

Τόνισε ότι ο ανταγωνισμός πλέον δεν περιορίζεται εντός των συνόρων, αλλά είναι διεθνής. Σχετικά με τη διαδοχή, είπε ότι η εταιρεία που είναι στη δεύτερη γενιά, επενδύει στρατηγικά στην ανάπτυξη και τη συνέχεια.

Από την πλευρά της, η Στάλω Πηλακούτα, Head of Business Strategy, Pilakoutas Group, μίλησε για τη μετάβαση στις νεότερες γενιές, χαρακτηρίζοντάς την «τιμή και ευθύνη».

Η νέα γενιά, όπως σημείωσε, παραλαμβάνει ένα έργο ζωής και ταυτόχρονα καλείται να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες μιας κοινωνίας που εξελίσσεται.

Οι προκλήσεις δεν είναι μόνο λειτουργικές, αλλά και αξιακές, επηρεάζοντας την ίδια τη σχέση των επιχειρήσεων με την κοινωνία και τους πελάτες τους, σημείωσε.

Η επικοινωνία, η διαφάνεια και ο διάλογος, σύμφωνα με την ίδια, είναι κρίσιμα για επιτυχημένη διαδοχή, ειδικά σε εταιρείες με μακρά οικογενειακή παράδοση όπως η δική της, που διανύει ήδη την τέταρτη γενιά.

Τη συζήτηση συντόνισε η Διευθύντρια Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργανωσιακής Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Λεμεσού, (UoL), Δρ. Μαρία Χαραλάμπους.

Δειτε Επισης

Αλ. Ιωσηφίδης: Ευεργετική για την κυπριακή ναυτιλία η ένταξη στη ζώνη Σένγκεν-Επιπρόσθετο κίνητρο στη φαρέτρα μας
Απώλειες κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου την Πέμπτη
Νίκος Χριστοδουλίδης: Οι millenials ο καλύτερος εγγυητής του μέλλοντος (vid)
Οι δηλώσεις των χορηγών του 15ου Nicosia Economic Congress (vid)
Η συζήτηση Νίκου Χριστοδουλίδη με νεαρούς επιχειρηματικούς ηγέτες στο 15ο Nicosia Economic Congress (vid)
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος της Κυβέρνησης η μετατροπή της Κύπρου σε κορυφαίο επιχειρηματικό προορισμό
Το επιχειρείν στον τομέα της βιομηχανίας και του εμπορίου με τη νέα γενιά στα ηνία-Η μετάβαση και οι προκλήσεις
Μικρή άνοδο κατέγραψε το ΧΑΚ
Μείωση του ετήσιου πληθωρισμού σε Κύπρο και Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά τον Μάρτιο
Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου-Γερμανίας για ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών