Powered by

Η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας μέσα από τα μάτια των επιχειρήσεων...Τα ζητούμενα και οι προτάσεις τους

Ο ρόλος της νέας γενιάς επιχειρηματιών αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο ως καταλυτικός παράγοντας στην οικοδόμηση μιας οικονομίας που ισορροπεί την ανάπτυξη με την κοινωνική και περιβαλλοντική ευθύνη.

Στο πλαίσιο του 15ου Nicosia Economic Congress, νέοι ηγέτες από μεγάλους οργανισμούς κατέθεσαν τις απόψεις τους σε ένα ουσιαστικό διάλογο με την Υφυπουργό Παρά τω Προέδρω, Ειρήνη Πική.

Η κ. Πική επεσήμανε ότι η κυπριακή οικονομία παρουσιάζει θετικούς δείκτες, με αισθητή μείωση του δημόσιου χρέους και της ανεργίας.

Ανέδειξε τη συμβολή της τεχνολογίας στο ΑΕΠ, η οποία φτάνει στο 14%, και υπογράμμισε ότι παρόλο που η Κύπρος επηρεάζεται λιγότερο από το γεωπολιτικό περιβάλλον σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι σημαντικό να προετοιμαστεί για δευτερογενείς επιπτώσεις.

Στις εσωτερικές προκλήσεις, εστίασε στην ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους, στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και στην επιτάχυνση της ψηφιοποίησης.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση της οικονομίας έχει να κάνει με τη διατήρηση της θετικής πορείας και τη μετάβαση σε μια κοινωνία της γνώσης, τονίζοντας πως επιθυμία της Κυβέρνησης είναι η επιστροφή στην Κύπρο νέων με εμπειρία από το εξωτερικό και ανακοινώνοντας ότι τον επόμενο μήνα θα παρουσιαστούν φορολογικά και άλλα κίνητρα προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο Νέαρχος Πετρίδης, CEO της Ellinas Finance, ανέδειξε τις μεταβαλλόμενες προσδοκίες των millennials, τονίζοντας ότι η γενιά του απαιτεί υψηλότερη ποιότητα ζωής, περισσότερες εμπειρίες και ένα ευέλικτο οικονομικό περιβάλλον.

Επισήμανε την αύξηση του κόστους ζωής και τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί να αναπροσαρμόσουν τις υπηρεσίες τους, ώστε να ανταποκριθούν σε αυτές τις νέες πραγματικότητες.

Από την πλευρά της, η Χρύσω Τσόκκου, διευθύντρια στην Tsokkos Hotels Public, επεσήμανε ότι η νέα γενιά αναζητά σταθερότητα και προοπτική.

Υπογράμμισε τη σημασία του οράματος της κυβέρνησης και τη διαχρονική ανθεκτικότητα του τουριστικού τομέα, ο οποίος λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής για την υπόλοιπη οικονομία.

Έθεσε ως κύρια πρόκληση την εποχικότητα του τουρισμού, προτάσσοντας την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, και τόνισε την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού στον κλάδο.

Ο Γιώργος Γεωργίου, Γενικός Διευθυντής του Nicosia Mall, αναγνώρισε την προσπάθεια της πολιτείας να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες.

Έθεσε ως βασική προϋπόθεση για την πρόοδο την απομάκρυνση της κομματοκρατίας και την τοποθέτηση του κατάλληλου ανθρώπου στη σωστή θέση.

Επεσήμανε επίσης την έλλειψη προσωπικού στον τομέα του εμπορίου και τόνισε τη χαμηλή διάθεση των Κυπρίων να καλύψουν θέσεις στις οποίες έχουν πραγματική ανάγκη οι επιχειρήσεις.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Γιάγκος Χατζηγιάννης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΕΒ.

Δειτε Επισης