Διευρύνει τον διάλογο με το επιχειρείν και ανοίγει δίαυλο επικοινωνίας με τη νέα γενιά επιχειρηματικών ηγετών η Κυβέρνηση
InBusinessNews 12:28 - 15 Απριλίου 2025

Οι προοπτικές και οι προκλήσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της κυπριακής οικονομίας και επιχειρηματικότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνομιλίας της νέας γενιάς επιχειρηματιών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη δε στην ανακοίνωση έναρξης διαλόγου με τους νέους επιχειρηματίες. «Ανακοινώνω σήμερα ότι θα ξεκινήσουμε έναν διάλογο ως Υπουργικό Συμβούλιο μαζί με τους νεαρούς επιχειρηματίες μας», δήλωσε.
Όπως πρόσθεσε, ήδη η κυβέρνηση βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογο του Υπουργικού με την ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ, με τη δημιουργία ομάδων εργασίας και πλέον μια νέα πρωτοβουλία θα διερύνει τους διαλόγους του Προεδρικού.
Αναφέρθηκε εξάλλου στις συναντήσεις της κυβέρνησης με τους 25 μεγαλύτερους ξένους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι «τους ακούσαμε, μας είπαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ως κυβέρνηση ξεκινήσαμε διάλογο και πήραμε αποφάσεις». Πλέον ο διάλογος επεκτείνεται και με το νεανικό επιχειρείν.
Ο Πρόεδρος συμμετείχε στο 15ο Nicosia Economic Forum, σε μια ανοιχτή συζήτηση με νεαρούς επιχειρηματικούς ηγέτες από μεγάλες εταιρείες της Κύπρου.
Οι συμμετέχοντες μίλησαν για την επιχειρηματική πραγματικότητα, τις προοπτικές ανάπτυξης και τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.
Παράλληλα, κατέθεσαν εισηγήσεις για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, την προσέλκυση ταλέντων και τη δημιουργία ενός πιο φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η Κύπρος είχε κακή εικόνα στο εξωτερικό, ωστόσο σήμερα η εικόνα αλλάζει και το «rebranding» της χώρας είναι σε εξέλιξη. Στις πρόσφατες επαφές στις ΗΠΑ, όπως τόνισε, δεν υπήρξε καμία αναφορά με αρνητική χροιά στο όνομα της Κύπρου.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη σύνδεσης του εκπαιδευτικού συστήματος με την αγορά εργασίας, δίνοντας έμφαση στην κατεύθυνση των ΣΤΕΜ επιστημών. Επανέλαβε ότι το κλείσιμο του Τεχνολογικού Ινστιτούτου ήταν λάθος και τόνισε την ανάγκη για ολιστική προσέγγιση στην ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας.
- Διαβάστε επίσης: Έρχονται εταιρείες από τη Silicon Valley για να επενδύσουν στην Κύπρο σε έρευνα και καινοτομία-Ανακοινώσεις Χριστοδουλίδη
Ο Μιχάλης Αντωνιάδης, Γενικός Διευθυντής, Όμιλος Voici La Mode ανέφερε: «Η γενιά μας μπήκε στην αγορά εργασίας μέσα σε κρίση, μετά στην κρίση του 2013 και έπειτα στην πανδημία. Μάθαμε να προσαρμοζόμαστε γρήγορα γιατί αλλιώς θα μέναμε πίσω».
Πρότεινε τη δημιουργία digital innovation hub όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου κυβέρνηση, επιχειρήσεις και πανεπιστήμια συνεργάζονται.
Η Χρύση Ιακωβίδου, Legal Advisor & Special Projects Executive του MSJ Group, τόνισε ότι «ως νέοι επιχειρηματίες πιστεύουμε στη δυνατότητα ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας». Υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας κράτους και επιχειρήσεων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανάγκη για ευελιξία στο ρυθμιστικό πλαίσιο, προσαρμογή στα δεδομένα και απλοποίηση διαδικασιών. Αναφέρθηκε και στην ανάγκη ευελιξίας στις πληρωμές και στη δυνατότητα παροχής μερισμάτων για την προσέλκυση ταλέντων.
Ο CEO της ECOMMBX, Μιχάλης Χαραλαμπίδης, τόνισε ότι πρέπει να προστατεύσουμε πρώτα το «σπίτι» μας. Ανέφερε πως εδώ και χρόνια προσπαθούμε να σπάσουμε την αντίληψη ότι ο τουρισμός είναι ο μοναδικός μοχλός του ΑΕΠ, χωρίς όμως να ενισχύσουμε ουσιαστικά το τουριστικό προϊόν.
Εξέφρασε προβληματισμό για την αδυναμία προσέλκυσης εγχώριου τουρισμού και την ανάγκη για καλύτερες υποδομές. Τόνισε επίσης ότι οι ξένες επενδύσεις πρέπει να διοχετεύονται σωστά στην πραγματική οικονομία, αλλιώς «θα είναι σαν πυροτέχνημα».
Ο Γιώργος Χρυσοχός, Εκτελεστικός Διευθυντής της Cyfield Group, σημείωσε πως η ανάπτυξη έρχεται όταν όλοι εργάζονται και παράγουν. Η εγχώρια αγορά, όπως είπε, στηρίζεται από θετική στάση των τραπεζών. Η Κύπρος συνεχίζει να είναι ελκυστικός προορισμός για ξένους αγοραστές, κυρίως στον τομέα των ακινήτων, ενώ η έλευση του φυσικού αερίου αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση.
Τόνισε τη σημασία προσέλκυσης εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, και χαρακτήρισε ανισοβαρές το πλαίσιο δημοσίων συμβάσεων, ζητώντας την άμεση αναθεώρησή του.
Ο Πρόεδρος στην καταληκτική του παρέμβαση τόνισε ότι η Κύπρος πρέπει να αποδεχτεί τα νέα διεθνή δεδομένα. Ανέφερε πως δεν είναι υπέρ της σύγκρουσης με τις ΗΠΑ και ότι ο προστατευτισμός δεν είναι λύση.
Σχετικά με τις κυπριακές επιχειρήσεις, παραδέχτηκε πως υπάρχει υστέρηση στη συνεργασία με ξένες εταιρείες. Η Κύπρος, σημείωσε, μπορεί να λειτουργήσει ως πύλη για σημαντικές αγορές.
Αναφέρθηκε επίσης σε μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στον φορολογικό τομέα, καθώς και στις επαφές με Ινδία και Αίγυπτο για την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού.
Τη συζήτησε συντόνισε ο Δρ. Κλεάνθης (Άθως) Χανδριώτης, πρώτος εκτελεστικός διευθυντής, DEMETRA HOLDINGS PLC.