Μέτρα από το ΕΤΕΚ για αντιμετώπιση της λειψυδρίας-Η έκκληση σε Πολιτεία και πολίτες
InBusinessNews 15:32 - 14 Απριλίου 2025

Εκκληση στην Πολιτεία, τους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το ζήτημα της διαχείρισης του νερού απευθύνει το ΕΤΕΚ, καταθέτοντας σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση ενός από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος.
Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, η κλιματική κρίση, η οποία οδηγεί σε συχνότερες και μακρύτερες περιόδους ανομβρίας καθιστά επιτακτική την ανάγκη για μελετημένες, ανθεκτικές και ολοκληρωμένες λύσεις, ενώ για τα επόμενα δύο καλοκαίρια απαιτούνται και άμεσα ανακουφιστικά μέτρα.
Το ΕΤΕΚ καταδεικνύει ως προβληματικες τις διαχρονικές χαλαρώσεις για την υδροδότηση των γηπέδων γκόλφ και σημειώνει πως δόθηκαν μάχες για να αποχαρακτηριστεί η περιοχή απέναντι από τον Κούρρη από ζώνη οικιστικής ανάπτυξης. Τονίζει δε ότι οι λύσεις για το υδατικό πρόβλημα οφείλουν να ακολουθούν μια συνεπή, μακροπρόθεσμη στρατηγική και πως είναι αναγκαία τα μικρά, σταθερά βήματα προς την ίδια κατεύθυνση, ανεξαρτήτως της εκάστοτε διακυβέρνησης και ανεξαρτήτως των ετών όπου παρατηρούνται αυξημένες βροχοπτώσεις.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική πτυχή του θέματος και δη σε σχέση με τη χάραξη στρατηγικής, θέση του Επιμελητηρίου είναι όπως μειωθούν οι πολιτικές παρεμβάσεις στην εκτελεστική διαχείριση του προβλήματος. Η καταστροφή της μονάδας αφαλάτωσης στην Πάφο, η αστοχία στο φράγμα του Μαυροκόλυμπου και η απώλεια πολύτιμου νερού κατέδειξαν την έλλειψη προετοιμασίας, προληπτικής στρατηγικής και σχεδιασμού.
Σχετικά με τα μέτρα προς αντιμετώπιση του προβλήματος, το ΕΤΕΚ υπογραμμίζει την ανάγκη για έναρξη, άμεσα, μιας εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τη λειψυδρία.
Προτείνεται παράλληλα:
- Άμεση μελέτη για τη σύζευξη της λειτουργίας των ιδιαίτερα ενεργοβόρων μονάδων αφαλάτωσης με χρήση ενέργειας από ΑΠΕ. Ώριμες τεχνολογικές λύσεις υπάρχουν και εάν μελετηθούν σωστά μπορούν να καταστούν οικονομικά προσιτές. Μια διέξοδος για να επιτευχθεί αυτό είναι η διαχείριση του νερού που παράγεται από την αφαλάτωση να γίνεται σε ετήσια βάση σε συνδυασμό με αποθήκευση νερού σε λιμνοδεξαμενές, και όχι μόνο την περίοδο αιχμής της ζήτησης.
- Κατάρτιση Σχεδίου για άμεσο περιορισμό διαρροών σε περιοχές με υψηλή έλλειψη, όπως η Πάφος και η Λεμεσός
- Ένταξη του ανακυκλωμένου νερού στο υδατικό ισοζύγιο.
Για τα επόμενα ένα με δύο χρόνια το ΕΤΕΚ θεωρεί πως θα πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση κατά 10-15 εκατ. κ.μ. ετησίως, χωρίς οι περικοπές να εστιάζουν στους πολίτες. Ενδεικτικά προτείνονται:
- Απαγόρευση χρήσης πόσιμου νερού σε πισίνες (κατοικιών, ξενοδοχείων κ.λ.π.), με χρήση μόνο υπόγειου ή αλμυρού νερού
- Μείωση της οικιακής και ξενοδοχειακής κατανάλωσης μέσω πρακτικών λύσεων (π.χ. τοποθέτηση πλαστικών φιαλών στα καζανάκια)
- Απαγόρευση χρήσης πόσιμου νερού για άρδευση οικιακών κήπων – χρήση γεωτρήσεων όπου είναι εφικτό και επαναφορά του παλαιού σχεδίου επιδότησης για γεωτρήσεις και σύνδεση με τα αποχωρητήρια.
- Προγραμματισμένη παρακολούθηση, συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών και των φραγμάτων για περιορισμό διαρροών
- Έλεγχοι για περιορισμό του μη τιμολογημένου νερού: εντοπισμός παράνομων συνδέσεων, ελαττωματικών υδρομετρητών ή καταναλωτών χωρίς υδρομέτρηση
- Τροποποίηση νομοθεσίας για επιβολή εξώδικων προστίμων στους παραβάτες.
Επιπλέον, σύμφωνα με το ΕΤΕΚ, απαιτείται η επιτάχυνση των έργων επεξεργασίας λυμάτων και της εγκατάστασης αγωγών μεταφοράς νερού, ώστε να ενισχυθεί η διαθεσιμότητα για άρδευση. Το ανακυκλωμένο νερό πρέπει να ενταχθεί στα υφιστάμενα δίκτυα, όπου αυτό είναι εφικτό. Αξίζει να σημειωθεί πως το 70% της συνολικής κατανάλωσης νερού αφορά την άρδευση και όχι την ύδρευση, και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν καλλιέργειες που είναι υδροβόρες και γίνονται με μη αποτελεσματικούς τρόπους άρδευσης.
Συνεπώς, απαιτούνται μακροπρόθεσμα στοχευμένες παρεμβάσεις:
- Eπανεξέταση του μοντέλου αξιοποίησης του νερού στον αγροτικό τομέα
- Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για αποτελεσματικότερη διαχείριση του νερού, τόσο στην ύδρευση όσο και στην άρδευση
- Εκσυγχρονισμός των αστικών δικτύων ύδρευσης και του τρόπου λειτουργίας τους
Εξαιρετικής σημασίας είναι, σύμφωνα με το ΕΤΕΚ, η καλλιέργεια κουλτούρας ορθολογικής κατανάλωσης. «Το νερό είναι ένας πολύτιμος, πεπερασμένος φυσικός πόρος», σημειώνει καταληκτικά το Επιμελητήριο.