Διευκρινίσεις από ΕΤΥΦΑ... Πού θα πάνε τα επιπλέον €200 εκατ. που ζητήθηκαν για το τερματικό

Η επιπλέον χρηματοδότηση ύψους €200 εκατ. που ζητήθηκε από την Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου για ολοκλήρωση του έργου του Τερματικού στο Βασιλικό δεν αφορά μόνο τα κατασκευαστικά έξοδα ολοκλήρωσης των υποδομών, αλλά αφορά πιθανή χρηματοδοτική ανάγκη της ΕΤΥΦΑ, όπως αυτή προέκυψε από μελέτη που έγινε από διεθνή συμβουλευτικό οίκο, ανέφερε σε σημερινή της ανακοίνωση η Εταιρεία, σε συνέχεια της συζήτησης που έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΤΥΦΑ, η πρόνοια αναμένεται να καλύψει την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών στο Βασιλικό με βάση εκτιμήσεις των Συμβούλων Μηχανικών της εταιρείας, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η ολοκλήρωση των εργασιών μέχρι και την πιστοποίηση της πλωτής μονάδας FSRU ETYFA Prometheas και η ολοκλήρωση τόσο των χερσαίων όσο και των πλωτών υποδομών που είναι αναγκαίες για την λειτουργία του Τερματικού.

Επιπλέον, αναμένεται να καλυφθούν η αποπληρωμή δανείων (τόκοι και αρχικό κεφάλαιο) για τις χρονιές 2025 & 2026, νομικά και άλλα έξοδα σχετικά με τη διαιτησία που συνεχίζεται στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Λονδίνου, τεχνικά συμβουλευτικά έξοδα για παρακολούθηση και επίβλεψη του έργου,  η στελέχωση και λειτουργία της πλωτής μονάδας FSRU ETYFA PROMETHEAS για τα έτη 2025 και 2026 και η πρόβλεψη για πιθανές έκτακτες χρηματοδοτικές ανάγκες λόγω απρόβλεπτων αυξήσεων στα κατασκευαστικά έργα, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δειτε Επισης

ΑΠΕ vs φυσικό αέριο: Πώς αλλάζει το ενεργειακό τοπίο στην Ευρώπη
Το μήνυμα Παπασταύρου για τον GSI-«Έργο με γεωστρατηγικό χαρακτήρα, θα προχωρήσουμε»
Ενεργειακό μέλλον της Κύπρου: Aπαιτείται στρατηγική και υπευθυνότητα
Η Νατάσα Πηλείδου διευθύνουσα σύμβουλος της Med Energywise Ltd
Bioland Promithia: Συμβόλαιο με δήμο Αραδίππου για αγορά και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας
Σαφής στήριξη Αθήνας στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου-Βάζει στο παιχνίδι το Ισραήλ
Πετρέλαιο: Απώλειες άνω του 1,5% εν μέσω ανησυχιών για δασμούς και ζήτηση
Ξεκαθαρίζει την θέση της για τις περικοπές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ η ΡΑΕΚ-«Ασκούμε τον ρυθμιστικό μας ρόλο»
Κέρδη για το πετρέλαιο με… όχημα το αποδυναμωμένο δολάριο
Μετέωρα βήματα για την ηλεκτρική διασύνδεση... Αξιολογούνται από τον ΑΔΜΗΕ οι επόμενες ενέργειες