Powered by

Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης: Θετικός αντίκτυπος από την φορολογική μεταρρύθμιση-Τα σημαντικά μέτρα για τις επιχειρήσεις

Με θετική προσέγγιση αντικρίζει τις εισηγήσεις του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου για τον προωθούμενο φορολογικό μετασχηματισμό το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), το οποίο αφού τις αξιολογήσει στην ολότητά τους θα καταθέσει τις απόψεις του, προκειμένου η όλη προσπάθεια να προχωρήσει και να υλοποιηθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί.

Στα θετικά το Επιμελητήριο σημειώνει την κατάργηση της λογιζόμενης διανομής μερισμάτων, τη μείωση του φόρου παρακράτησης σε πραγματική διανομή μερισμάτων από το 17% στο 5% και την αύξηση του ύψους του αφορολόγητου εισοδήματος.

Μάλιστα, και σε ό,τι αφορά την μείωση του φόρου παρακράτησης στη διανομή μερισμάτων, το ΚΕΒΕ θεωρεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα διορθωθεί μία στρέβλωση που υπάρχει και αποτελεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τους Κύπριους επιχειρηματίες έναντι των ξένων επιχειρηματιών που επενδύουν στην Κύπρο.

«Μια μεταρρύθμιση που έπρεπε να γίνει και γίνεται μετά από περίπου 23 χρόνια»

Ειδικότερα, και κληθείς από το InBusinessNews να σχολιάσει τις εισηγήσεις του ΚΟΕ για τον φορολογικό μετασχηματισμό, ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, αφού χαιρέτισε την πρωτοβουλία για εκσυγχρονισμό και απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, τόνισε ότι «είναι μία μεταρρύθμιση που έπρεπε να γίνει και γίνεται μετά από περίπου 23 χρόνια».

Όπως είπε, «η ανακοίνωση των εισηγήσεων της τεχνοκρατικής ομάδας του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, δείχνει ότι εισερχόμαστε επιτέλους στο τελικό στάδιο για τη διαμόρφωση ενός νέου φορολογικού πλαισίου».

Σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη, στόχος όλων είναι η ανάπτυξη της οικονομίας, η δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών, «όπως βεβαίως να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε περαιτέρω τις ξένες επενδύσεις».

«Φαίνεται ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν και προτίθεται να υποβάλει η Κυβέρνηση στη Βουλή για ψήφιση, είναι και στοχευμένα, αλλά καλύπτουν και ένα ευρύ φάσμα της οικονομίας, χωρίς να εξαιρούνται και οι ίδιοι οι συμπολίτες μας, αφού βλέπουμε πως θα αυξηθεί το ύψος του αφορολόγητου εισοδήματος, καθώς και κάποιες άλλες στοχευμένες παραμέτρους που έχουν να κάνουν με τις οικογένειες και την οικογενειακή κατάσταση των συμπατριωτών μας».

Σε ό,τι αφορά κυρίως τις επιχειρήσεις, ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ χαρακτήρισε πολύ σημαντική την κατάργηση της λογιζόμενης διανομής μερισμάτων, καθώς και τη μείωση του φόρου παρακράτησης σε πραγματική διανομή μερισμάτων από το 17% στο 5%.

Αυτό, υπέδειξε, «εξισορροπεί, διορθώνει μία στρέβλωση που υπήρχε και προκαλούσε ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τους Κύπριους επιχειρηματίες σε σχέση με τους ξένους επιχειρηματίες που επενδύουν στην χώρα μας».

«Συνεπώς, θεωρώ ότι και αυτά είναι μέσα στα θετικά της προωθούμενης μεταρρύθμισης», υπογράμμισε.

Αύξηση εταιρικού φόρου

Σε σχέση με την αύξηση του εταιρικού φόρου από το 12,5% στο 15%, ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε ότι «αυτό θα πρέπει να αναμένουμε να το αξιολογήσουμε, αλλά εκ πρώτης σίγουρα ενισχύει το αίσθημα της αξιοπιστίας της χώρας μας ως επενδυτικού προορισμού».

«Αυτό σε συνδυασμό και με την τριπλή αναβάθμιση που είχε η οικονομία μας πριν λίγους μήνες, θεωρούμε ότι θα βοηθήσουν πάρα πολύ την αξιοπιστία της χώρας μας, καθώς και το πως πλασάρουμε τη χώρα μας στο εξωτερικό, πώς μας βλέπουν οι τρίτοι, και ευελπιστώ ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο και επενδυτικά», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς εάν βλέπουν με θετικό φακό τις εισηγήσεις για τις επιχειρήσεις, ο Γ.Γ. του ΚΕΒΕ αφού απάντησε καταφατικά, ξεκαθάρισε πως «διαχρονικά ο ρόλος του ΚΕΒΕ δεν είναι μόνο οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες, αλλά είναι σίγουρα και η οικονομία, καθώς και η κοινωνική ευημερία».

«Το ένα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το άλλο», επεσήμανε υπογραμμίζοντας ότι «συνεπώς θεωρούμε πως σε αυτούς τους δύο πυλώνες, θα υπάρξει θετικός αντίκτυπος από τα μέτρα που εισηγείται το ΚΟΕ».

«Εμείς απαιτούσαμε διαχρονικά αυτόν τον φορολογικό μετασχηματισμό, όμως, για να μπορέσουμε να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες θα πρέπει να μας δοθεί ακόμη λίγος χρόνος για να μελετήσουμε στο σύνολό του το πλαίσιο που ανακοινώθηκε», συνέχισε, σημειώνοντας καταληκτικά πως το Επιμελητήριο αφού μελετήσει τις εισηγήσεις του ΚΟΕ, θα καταθέσεις τις θέσεις και απόψεις του στο Κέντρο εντός του χρονικού πλαισίου των τριών εβδομάδων που έχει καθοριστεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί και να προωθηθεί για ψήφιση ο φορολογικός μετασχηματισμός.

Δειτε Επισης

Φορολογική μεταρρύθμιση, εργασιακά και προκλήσεις για οικονομία και επιχειρήσεις στο μενού γεύματος εργασίας ΔΗΣΥ με ΟΕΒ
Τ. Γιασεμίδης: Περιορισμένες οι εξαγωγές της Κύπρου στις ΗΠΑ, αλλά απαιτείται εγρήγορση-Ο κίνδυνος για τις επενδύσεις
Πρώτη αντίδραση Κύπρου στους δασμούς Τραμπ-«Ανησυχητική εξέλιξη, δυναμιτίζει εμπορικές σχέσεις»
Καταιγίδα στις αγορές: Η δασμολογική επίθεση Τραμπ προκαλεί παγκόσμιο sell off
Farah Shammas: Σε νέα εποχή πολυτέλειας και βιωσιμότητας το St Raphael Resort-Τι περιλαμβάνει η ανακαίνιση
Το αυστηρό εποπτικό πλαίσιο του καζίνο, οι συναλλαγές σε μετρητά για άνω των δέκα χιλιάδων και η μεγάλη παρανόηση
Οι νέοι σαρωτικοί δασμοί του Ντόναλντ Τραμπ...20% σε όλα τα προϊόντα από την Ε.Ε., 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα
Αίτημα για την πέμπτη δόση χορηγίας ύψους €120 εκατ. από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
C.G. Panasfaleia: Ενισχύει τη συμμετοχή της στην Alkis H. Hadjikyriacos (Frou-Frou Biscuits)
Μικρές απώλειες κατέγραψε το ΧΑΚ