Αλέξανδρος Ιωσηφίδης: Προαγωγή πολιτικών για μια βιώσιμη και ισχυρή κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία
Μαριάννα Νικολάου 06:30 - 30 Μαρτίου 2025

Αφοσιωμένος στη διαμόρφωση πολιτικών που προάγουν μια βιώσιμη και ισχυρή κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία, δηλώνει ο νέος γενικός διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου (ΚΝΕ), Αλέξανδρος Ιωσήφιδης, ο οποίος τονίζει πως η πρόοδος που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την καθιέρωση της Κύπρου ως ενός ισχυρού και σεβαστού ναυτιλιακού κόμβου, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη γόνιμη, όπως την χαρακτηρίζει, συνεργασία του Επιμελητηρίου με το αρμόδιο Υφυπουργείο.
Σε συνέντευξή του στο τεύχος Μαρτίου του περιοδικού GOLD, o κ. Ιωσήφιδης επισημαίνει πως η ναυτιλιακή βιομηχανία της Κύπρου παραμένει ανθεκτική, διατηρώντας ένα ισχυρό και διαφοροποιημένο νηολόγιο, υποστηριζόμενο από ένα ισχυρό νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με τα διεθνή πρότυπα.
«Μέσα από συντονισμένες προσπάθειες και παρά τις προκλήσεις, η κυπριακή ναυτιλία παραμένει ασφαλής, ανταγωνιστική και σε καλή θέση για να αναπτυχθεί», υπογραμμίζει ο νέος γενικός διευθυντής του ΚΝΕ, ο οποίος αναφέρεται στις προκλήσεις που σε παγκόσμιο επίπεδο αντιμετωπίζει ο κλάδος, καθώς και στις διαχρονικές προσπάθειες του Επιμελητηρίου προς την κατεύθυνση ενθάρρυνσης της νεότερης γενιάς να εξετάσει τα πολλά πλεονεκτήματα μιας καριέρας στη ναυτιλία.
- Διαβάστε επίσης: Η κυπριακή ναυτιλία στα καλύτερά της... Αύξηση χωρητικότητας κυπριακού στόλου κατά 18% και εταιρειών κατά 15%
- Διαβάστε επίσης: Νέα επιτυχία για την κυπριακή ναυτιλία… Εκλογή Λυδίας Μάρκαρη-Κυριάκου στην αντιπροεδρία της Νομικής Επιτροπής του ΙΜΟ
Ως νέος γενικός διευθυντής, ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον του ΚΝΕ;
Ο κύριος στόχος του ΚΝΕ είναι η προώθηση και η προστασία των θεμιτών συμφερόντων των μελών μας και της κυπριακής ναυτιλίας. Ως γενικός διευθυντής, η ειλικρινής μου πρόθεση είναι να συνεχίσω αυτή την αποστολή, διατηρώντας τα υψηλά πρότυπα που έθεσε ο προκάτοχός μου.
Θα παραμείνω αφοσιωμένος στη διαμόρφωση πολιτικών που προάγουν μια βιώσιμη και ισχυρή κυπριακή ναυτιλιακή βιομηχανία.
Για να το πετύχουμε αυτό, στοχεύουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της στενής συνεργασίας μας με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί θεμέλιο των προσπαθειών μας για να διασφαλίσουμε την συνεχιζόμενη ανάπτυξη, σταθερότητα και παγκόσμια φήμη της κυπριακής ναυτιλίας.
Η πρόοδος που έχουμε επιτύχει όσον αφορά την καθιέρωση της Κύπρου ως ενός ισχυρού και σεβαστού ναυτιλιακού κόμβου, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται σε αυτή τη γόνιμη συνεργασία.
Συνεργαζόμενοι ακόμη πιο στενά, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις αναδυόμενες προκλήσεις, να εκμεταλλευτούμε νέες ευκαιρίες και να ενισχύσουμε περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα της ναυτιλιακής μας βιομηχανίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ανυπομονώ να συνεχίσω αυτή τη σημαντική συνεργασία σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κοινής δέσμευσης για την αριστεία.
Η ναυτιλιακή βιομηχανία παραμένει ανθεκτική
Πώς μπορεί η κυπριακή ναυτιλία να πορευθεί μέσα στους κινδύνους της αυξανόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη συνεχιζόμενη ανάπτυξή της;
Η βιομηχανία παραμένει ανθεκτική, διατηρώντας ένα ισχυρό και διαφοροποιημένο νηολόγιο, υποστηριζόμενο από ένα ισχυρό νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με τα διεθνή πρότυπα. Το ΚΝΕ έχει ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.
Σε διεθνές επίπεδο, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις μέσω της ενεργούς συμμετοχής του στο Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS) και στην Ένωση Ευρωπαίων Εφοπλιστών (ECSA).
Σε τοπικό επίπεδο, συνεργαζόμαστε στενά με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας για να παρέχουμε στις εταιρείες- μέλη μας έγκαιρη καθοδήγηση και τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την προστασία των πλοίων και των ναυτικών μας.
Επιπλέον, χάρη στην ισχυρή της παρουσία στην Ε.Ε. και στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), η Κύπρος διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών που προάγουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στις ναυτιλιακές δραστηριότητες.
Μέσα από αυτές τις συντονισμένες προσπάθειες και παρά τις προκλήσεις, η κυπριακή ναυτιλία παραμένει ασφαλής, ανταγωνιστική και σε καλή θέση για να αναπτυχθεί.
Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την Κύπρο
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις για την Κύπρο στον δρόμο για επίτευξη των στόχων απανθρακοποίησης του IMO για το 2050 και ποιο ρόλο μπορούν να παίξουν τα εναλλακτικά καύσιμα σε αυτήν τη μετάβαση;
Η μετάβαση σε μια πιο πράσινη ναυτιλία είναι μια παγκόσμια προσπάθεια και πολλές από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος είναι κοινές με αυτές που αντιμετωπίζει και η διεθνής ναυτιλιακή κοινότητα.
Παρά το ότι η ναυτιλία είναι απόλυτα δεσμευμένη για να πετύχει τους στόχους της «πράσινης» εποχής, ζητήματα όπως η έλλειψη σαφών και παγκοσμίως εφαρμοσμένων πολιτικών, μπορεί να οδηγήσουν σε άνισο ανταγωνισμό και ρυθμιστική αβεβαιότητα για τους πλοιοκτήτες και τους διαχειριστές πλοίων.
Επιπλέον, η εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης για την έρευνα, την ανάπτυξη και την εφαρμογή τεχνολογιών χαμηλών και μηδενικών εκπομπών άνθρακα σε μεγάλη κλίμακα παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο.
Εναλλακτικά καύσιμα, όπως το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και τα βιοκαύσιμα θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στα πρώιμα στάδια της πορείας προς την απανθρακοποίηση. Η αμμωνία, το υδρογόνο και η μεθανόλη θεωρούνται κάποιες από τις μακροπρόθεσμες οδούς για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050.
Ωστόσο, η ευρεία υιοθέτησή τους εμποδίζεται από προκλήσεις που σχετίζονται με τη διαθεσιμότητα, τις υποδομές, την ασφάλεια και τα ρυθμιστικά πλαίσια. Η βιομηχανία πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τεχνικές και λειτουργικές ανησυχίες σε σχέση με τον υπάρχοντα στόλο, όπως είναι η αναβάθμιση των πλοίων με τεχνολογίες που ενισχύουν την ενεργειακή απόδοση.
Για την Κύπρο, ως σημαντική ναυτιλιακή χώρα, η προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η υποστήριξη της καινοτομίας, η διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών και η εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τους πλοιοκτήτες που δραστηριοποιούνται υπό τη σημαία της.
Η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Κυβέρνησης, παραγόντων της βιομηχανίας και διεθνών οργανισμών θα είναι κρίσιμη για την πρόοδο προς την απανθρακοποίηση, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής ναυτιλίας στην παγκόσμια αγορά.
Η υποδομή των λιμανιών της Κύπρου
Η υποδομή των λιμανιών της Κύπρου είναι επαρκής για να εξυπηρετεί την έξυπνη ναυτιλία και τις ψηφιακές λιμενικές λειτουργίες;
Τα λιμάνια είναι αναπόσπαστο μέρος των προσπαθειών απανθρακοποίησης της ναυτιλίας. Η έξυπνη ναυτιλία και οι ψηφιακές λιμενικές λειτουργίες είναι απαραίτητες για την υποστήριξη της αποτελεσματικής λειτουργίας των πλοίων. Η Κύπρος διαθέτει δύο καλά εδραιωμένα λιμάνια στη Λεμεσό και στη Λάρνακα.
Οι διαχειριστές λιμανιών είναι σε θέση να υποστηρίξουν την έξυπνη ναυτιλία και τις ψηφιακές λιμενικές λειτουργίες, καθώς διαθέτουν βαθιά κατανόηση της υφιστάμενης υποδομής και των εξελισσόμενων αναγκών των εμπλεκόμενων μερών στα λιμάνια.
Φυσικά, η ψηφιοποίηση των λιμενικών λειτουργιών είναι μια συλλογική προσπάθεια, η οποία φέρνει κοντά τους παράγοντες της βιομηχανίας για να ενισχύσουν την αποδοτικότητα, τη διαφάνεια και την ποιότητα των υπηρεσιών.
Τα οφέλη της προηγμένης τεχνολογίας είναι εμφανή και περιλαμβάνουν την αναμόρφωση του τρόπου λειτουργίας των λιμανιών, την απλοποίηση των ροών εργασίας, τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης φορτίου και τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ασφάλειας του ανθρώπινου δυναμικού.
Η ανακύκλωση πλοίων και η Κύπρος
Με την απανθρακοποίηση να αποτελεί προτεραιότητα στην παγκόσμια ναυτιλία, πώς μπορεί η βιομηχανία να διασφαλίσει ότι τα πλοία διαχειρίζονται και ανακυκλώνονται με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο; Διαθέτει η Κύπρος την απαραίτητη υποδομή για να υποστηρίξει ένα τέτοιο έργο, σύμφωνα με τους κανονισμούς της πράσινης ναυτιλίας;
Ενώ η Κύπρος δεν διαθέτει υποδομή για ανακύκλωση πλοίων, η ναυτιλιακή βιομηχανία της χώρας συμμορφώνεται πλήρως με όλους τους κανονισμούς της Ε.Ε. για την ανακύκλωση πλοίων.
Τα πλοία που φέρουν σημαία Ε.Ε. αποστέλλονται σε ναυπηγεία που είναι εγκεκριμένα σύμφωνα με τη λίστα της Ε.Ε. για ανακύκλωση πλοίων, διασφαλίζοντας έτσι ότι ανακυκλώνονται με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο και σύμφωνα με τις κανονιστικές απαιτήσεις.
Επιπλέον, η Σύμβαση του Χονγκ Κονγκ για την Ασφαλή και Περιβαλλοντικά Υπεύθυνη Ανακύκλωση Πλοίων θα τεθεί σε ισχύ στις 26 Ιουνίου 2025. Αυτή η σύμβαση καθιερώνει ένα παγκόσμιο πλαίσιο, για να διασφαλίσει ότι όλα τα πλοία ανακυκλώνονται με ασφάλεια και βιώσιμα στο τέλος του λειτουργικού κύκλου ζωής τους.
Το ΚΝΕ υποστήριξε ενεργά την εφαρμογή της Σύμβασης του Χονγκ Κονγκ, αναγνωρίζοντας ότι, σε μια πραγματικά παγκόσμια βιομηχανία, είναι απαραίτητο να υπάρχουν καθολικοί κανονισμοί για την ανακύκλωση πλοίων.
Ένα τυποποιημένο διεθνές πλαίσιο ενισχύει περαιτέρω την ασφάλεια, την προστασία του περιβάλλοντος και τη συμμόρφωση σε όλες τις περιοχές, διασφαλίζοντας ότι η ανακύκλωση των πλοίων πραγματοποιείται σε ελεγχόμενες και βιώσιμες συνθήκες.
Ενθάρρυνση της νεότερης γενιάς για καριέρα στη ναυτιλία
Πώς αντιμετωπίζει τις ελλείψεις πληρωμάτων η Κύπρος, ενώ, ταυτόχρονα, επενδύει στη ναυτιλιακή επιμόρφωση για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για ναυτικούς υψηλής εξειδίκευσης, σε έναν ολοένα και πιο ψηφιοποιημένο κλάδο;
Για πάνω από 30 χρόνια, το ΚΝΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή προώθησης της ναυτιλιακής εκπαίδευσης και ενθάρρυνσης της νεότερης γενιάς να εξετάσει τα πολλά πλεονεκτήματα μιας καριέρας στη ναυτιλία, ξεκινώντας από το επίπεδο του δημοτικού σχολείου.
Πρωτοβουλίες όπως το πρόγραμμα «Υιοθεσία Πλοίου», το οποίο καθιέρωσε το Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Κυπριακή Ένωση προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (CYMEPA) εδώ και 19 χρόνια, καθώς και οι παρουσιάσεις σε σχολεία σε όλη την Κύπρο, η συμμετοχή σε εκθέσεις επαγγελματικής κατάρτισης και η υποστήριξη για την εύρεση θέσεων εργασίας για ναυτικούς και ναυτιλιακούς απόφοιτους, δείχνουν τη δυνατή μας δέσμευση σε αυτό τον στόχο.
Σε αναγνώριση αυτών των προσπαθειών του Επιμελητηρίου, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας με όρισε ως Πρεσβευτή Καλής Θελήσεως του ΙΜΟ για την Κύπρο (IMOGMA) το 2015, όταν και εισήγαγε αυτό το σύστημα ο ΙΜΟ. Ο ρόλος του IMOGMA είναι ακριβώς η προώθηση της ναυτιλιακής σταδιοδρομίας στη νέα γενιά.
Πέρα από την ευαισθητοποίηση, το ΚΝΕ εργάζεται ενεργά για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής βιώσιμων δεξιοτήτων, εξασφαλίζοντας όχι μόνο την αύξηση των επαγγελματιών της ναυτιλίας, αλλά και την ενίσχυση της ασφάλειας και της αποδοτικότητας αυτού του ζωτικού τομέα.
Το να εξασφαλίσουμε τις δεξιότητες του μέλλοντος για τη ναυτιλιακή βιομηχανία είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητάς της.
Καθώς η ναυτιλία της Κύπρου μεταβαίνει στην εποχή της έξυπνης ναυτιλίας, με τη ψηφιοποίηση και την αυτοματοποίηση να αυξάνονται, οι ναυτιλιακές εταιρείες προσαρμόζουν τις ψηφιακές στρατηγικές τους στους επιχειρηματικούς στόχους τους.
Το πιο σημαντικό είναι ότι επενδύουν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τους για να ανταποκριθούν στις εξελισσόμενες απαιτήσεις των νέων τεχνολογιών, διασφαλίζοντας ότι το προσωπικό είναι εξοπλισμένο με την απαραίτητη τεχνογνωσία για να προάγει την καινοτομία και την αποδοτικότητα στον τομέα.
- Διαβάστε την συνέντευξη του Αλέξανδρου Ιωσήφιδη όπως δημοσιεύθηκε στην έκδοση Μαρτίου του περιοδικού GOLD πατώντας εδώ.