Σειρά μέτρων από Κομισιόν για να παραμείνει ανταγωνιστικός ο αμπελοοινικός τομέας της Ευρώπης
InBusinessNews 13:30 - 29 Μαρτίου 2025

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Παρασκευή μια σειρά μέτρων για να διασφαλίσει ότι ο αμπελοοινικός τομέας της Ευρώπης θα παραμείνει ανταγωνιστικός, ανθεκτικός και ζωτικής σημασίας οικονομική δύναμη τις επόμενες δεκαετίες.
Ο κλάδος αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, όπως η αλλαγή των καταναλωτικών τάσεων, η κλιματική αλλαγή και η αβεβαιότητα της αγοράς, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Κομισιόν.
Η πρόταση της Επιτροπής εισάγει στοχευμένα μέτρα για να βοηθήσει τον κλάδο να διαχειριστεί το δυναμικό παραγωγής, να προσαρμοστεί στις εξελισσόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών και να 'ξεκλειδώσει' νέες ευκαιρίες στην αγορά.
Αυτά τα μέτρα θα συμβάλουν επίσης στη διατήρηση της ζωτικότητας πολλών αγροτικών περιοχών που εξαρτώνται από θέσεις εργασίας στον αμπελοοινικό κλάδο και θα διατηρήσουν την κοινωνική του σημασία.
Τα κράτη μέλη θα εξουσιοδοτηθούν να αναλάβουν δράση, όπως εκρίζωση (αφαίρεση ανεπιθύμητων ή περιττών αμπελιών) και χλωρή συγκομιδή (αφαίρεση άγουρων σταφυλιών πριν από τη συγκομιδή), για την πρόληψη της πλεονασματικής παραγωγής, τη σταθεροποίηση της αγοράς και την προστασία των παραγωγών από οικονομική πίεση.
Θα επιτραπεί στους παραγωγούς πρόσθετη ευελιξία σχετικά με το καθεστώς αδειών αναφύτευσης. Αυτό θα τους βοηθήσει να λάβουν την επενδυτική τους απόφαση στο μεταβαλλόμενο πλαίσιο.
Τα κράτη μέλη θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να βαθμονομούν καλύτερα τις άδειες φύτευσης σύμφωνα με τις εθνικές και περιφερειακές τους ανάγκες.
Ο τομέας θα λάβει ισχυρότερη υποστήριξη για να γίνει πιο ανθεκτικός στην κλιματική αλλαγή.
Τα κράτη μέλη μπορούν να αυξήσουν τη μέγιστη χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης έως και το 80% του επιλέξιμου επενδυτικού κόστους για επενδύσεις που στοχεύουν στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή.
Η εμπορία καινοτόμων προϊόντων θα είναι ευκολότερη, με σαφέστερους κανόνες και κοινές ονομασίες προϊόντων για αμπελοοινικά προϊόντα χαμηλότερης αλκοόλης σε όλη την ενιαία αγορά.
Οι φορείς εκμετάλλευσης θα επωφεληθούν από μια πιο εναρμονισμένη προσέγγιση για την επισήμανση των κρασιών, μειώνοντας το κόστος και απλοποιώντας τις διασυνοριακές συναλλαγές της ΕΕ, παρέχοντας παράλληλα στους καταναλωτές εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες.
Ομάδες παραγωγών που διαχειρίζονται κρασιά που προστατεύονται με γεωγραφικές ενδείξεις θα λάβουν βοήθεια για την ανάπτυξη του τουρισμού που σχετίζεται με το κρασί, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης στις αγροτικές περιοχές.
Η διάρκεια των εκστρατειών προώθησης που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ για την ενοποίηση της αγοράς σε τρίτες χώρες θα παραταθεί από 3 σε 5 χρόνια για να διασφαλιστεί η καλύτερη προώθηση των ευρωπαϊκών κρασιών.