Nayef S. Alhaddad: Οι βασικές συνιστώσες μιας μελέτης σκοπιμότητας για συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα
InBusinessNews 11:45 - 27 Μαρτίου 2025

Η ολοκληρωμένη αξιολόγηση εξασφαλίζει την επιτυχία των επενδύσεων μέσω ΣΔΙΤ, διαμορφώνοντας ένα σταθερό περιβάλλον συνεργασίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, δήλωσε ο Nayef S. Alhaddad, Manager of Research and Strategic Planning στην Kuwait Authority for Partnership Projects (KAPP) και Πρόεδρος του Middle East and North Africa Chapter του World Association of PPP Units and Professionals (WAPPP).
Ο Alhaddad μιλούσε στο διεθνές συνέδριο «Απελευθερώνοντας επενδύσεις μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)» με κεντρικό θέμα τις κρίσιμες συνιστώσες μιας μελέτης σκοπιμότητας που διασφαλίζει την επιτυχία ενός έργου ΣΔΙΤ.
Σύμφωνα με τον Alhaddad, μια πλήρης μελέτη σκοπιμότητας πρέπει να λαμβάνει υπόψη τεχνικές, λειτουργικές και οικονομικές παραμέτρους.
Ο τεχνικός σχεδιασμός του έργου αποτελεί θεμέλιο, καθώς επηρεάζει την υλοποιησιμότητα και τη βιωσιμότητά του. Παράλληλα, η λειτουργική διάσταση του έργου καθορίζει πώς θα εξυπηρετεί τους στόχους του μακροπρόθεσμα.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάλυση της απόδοσης της επένδυσης και του εσωτερικού ποσοστού απόδοσης, παράγοντες που καθορίζουν το ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα. Ο Alhaddad επισήμανε ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα εξαρτάται από τη σαφήνεια του κόστους του έργου, τόσο σε επίπεδο κεφαλαιουχικών (Capex) όσο και λειτουργικών δαπανών (Opex), καθώς και από τη σωστή κατανομή κινδύνων.
Η μελέτη σκοπιμότητας πρέπει επίσης να περιλαμβάνει οικονομικά οφέλη του έργου, υποθέσεις για φορολογικές και δασμολογικές ελαφρύνσεις, διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης και τους αποδεκτούς τρόπους εξασφάλισής τους. Το νομικό και συμβατικό πλαίσιο, όπως και η μέθοδος ανάθεσης του έργου μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, είναι επίσης ζωτικής σημασίας για τη διαφάνεια και την επιτυχία της επένδυσης.
Ο Alhaddad τόνισε τη σημασία της σαφούς χαρτογράφησης των ενδιαφερόμενων φορέων, των ρόλων και των ευθυνών τους, καθώς και της τήρησης αυστηρού χρονοδιαγράμματος κατασκευής και παραχώρησης.
Καταλήγοντας είπε χαρακτηριστικά ότι η ολοκληρωμένη αξιολόγηση όλων αυτών των στοιχείων εξασφαλίζει την επιτυχία των επενδύσεων μέσω ΣΔΙΤ, διαμορφώνοντας ένα σταθερό περιβάλλον συνεργασίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.