Στήριξη ΡΑΕΚ και ΡΑΑΕΥ στον GSI-«Έργο στρατηγικής σημασίας, να ενταχθεί στον δεύτερο ενωσιακό κατάλογο της Ε.Ε.»

Τη στήριξή τους στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ (Great Sea Interconnector) προς το συμφέρον των καταναλωτών και σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σχετική συμφωνία των Ρυθμιστικών Αρχών (CBCA), καθώς και το σχετικό ενωσιακό και εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο, επιβεβαίωσαν στον ΑΔΜΗΕ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).

Μάλιστα, οι δύο ρυθμιστικές αρχές απέστειλαν επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία τονίζουν ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας για τις δύο χώρες, καθώς επίσης για το Ισραήλ και την Ε.Ε. και είναι πλήρως εναρμονισμένο με τους στόχους του NECP και της Πράσινης Συμφωνίας της Ε.Ε.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΡΑΕΚ, την Πέμπτη (20/3) η Αρχή και η ΡΑΑΕΥ είχαν συνάντηση με τον φορέα υλοποίησης του έργου ΑΔΜΗΕ για τεχνικά ζητήματα που αφορούν την πρόοδο υλοποίησης του έργου και την οικονομική του διαχείριση.

Κατά τη συνάντηση, προστίθεται, «οι δύο Ρυθμιστικές Αρχές επιβεβαίωσαν προς τον ΑΔΜΗΕ Α.Ε. τη στήριξή τους στο έργο προς το συμφέρον των καταναλωτών και σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σχετική συμφωνία των Ρυθμιστικών Αρχών (CBCA), καθώς και το σχετικό ενωσιακό και εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο».

«Προς επιβεβαίωση της στήριξής τους προς το έργο οι δύο Ρυθμιστικές Αρχές απέστειλαν στις 17 Μαρτίου 2025 επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση με την οποία τονίζεται ότι αποτελεί ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ε.Ε., πλήρως εναρμονισμένο με τους στόχους του NECP και της Πράσινης Συμφωνίας της Ε.Ε.», προστίθεται.

Περαιτέρω, υπογραμμίζεται, «σημειώθηκε ότι αυτή η διασύνδεση θα ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού της Κύπρου, του Ισραήλ και των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα συμβάλει στη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία μειώνοντας την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα».

Στο πλαίσιο αυτό, καταλήγει η ανακοίνωση, οι ρυθμιστικές αρχές υποστηρίζουν την ένταξη του έργου στον δεύτερο ενωσιακό κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2nd List of Projects of Common/Mutual Interest) ο οποίος είναι υπό συζήτηση σήμερα στις περιφερειακές ομάδες για τις διευρωπαϊκές υποδομές ηλεκτρισμού (5th Meeting of TEN-E Regional Groups on electricity and offshore).

Δειτε Επισης

Citigroup: Η τιμή του brent θα μπορούσε να φθάσεις έως και $90 το βαρέλι εάν κλείσει το Στενό του Ορμούζ
Άνοιξε ο δρόμος για αποθήκευση ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτρισμού-Πού θα τοποθετηθούν και ποιας ισχύος θα είναι
Νέο άλμα 3% για το πετρέλαιο, με φόντο την κλιμάκωση στον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν
Παίρνουν την ανιούσα οι τιμές καυσίμων λόγω της σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν… Έρχεται σύντομα και η πράσινη φορολογία
Πετρέλαιο: Σταθεροποίηση στις τιμές και στάση αναμονής-Άνοδος σχεδόν 10% σε έξι ημέρες
Στα πρόθυρα νέου ενεργειακού σοκ η νοτιοανατολική Ευρώπη από τον κίνδυνο ανόδου του φυσικού αερίου
Συνεχίζεται η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών από την ΑΗΚ-Σε αυτές τις περιοχές θα τοποθετηθούν οι επόμενοι
Προς υψηλό 5 μηνών το πετρέλαιο-Κορυφώνεται η αγωνία των επενδυτών για τη Μέση Ανατολή
Εν αναμονή της έγκρισης της ΡΑΕΚ για την αύξηση 3% στο ρεύμα η ΑΗΚ-«Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία»
Μάριος Παναγίδης: Κρίσιμος ο σεβασμός δικαίου Ε.Ε. και UNCLOS για αξιοποίηση ενεργειακών πόρων και ηλεκτρική διασύνδεση