Νίκος Χριστοδουλίδης: Έτοιμη να ενισχύσει επιχειρήσεις και πολίτες με χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό η πολιτεία

«Μία από τις πιο υποτιμημένες αλλά απολύτως απαραίτητες δεξιότητες ζωής είναι η χρηματοοικονομική παιδεία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των πολιτών με γνώσεις που θα τους επιτρέψουν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα οικονομικά τους.

Σε ομιλία του στο συνέδριό της Κυπριακής Επιτροπής Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού και Παιδείας (ΚΕΧΑΠ), με τίτλο «Financial Literacy for the Youth: Preparing the Next Generation» αναφέρθηκε στη σημασία της δημιουργίας μιας κουλτούρας χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης, η οποία, όπως τόνισε, διαμορφώνεται πρωτίστως μέσα από την παιδεία. Στο πλαίσιο αυτό, έκανε ειδική μνεία στην εισαγωγή του μαθήματος χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο Πρόεδρος ανέλυσε την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών πρακτικών μέσα από αριθμητικά στοιχεία, επισημαίνοντας πως οι προσεγγίσεις που ακολουθούνται μεταφράζονται σε απτά, πραγματικά αποτελέσματα. Τόνισε ότι μια ισχυρή οικονομία είναι το θεμέλιο για τη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης πολιτικής που να εξυπηρετεί τους πολίτες και να διασφαλίζει την ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στις ευρύτερες πολιτικές της κυβέρνησης, έκανε λόγο για κοινωνικό φιλελευθερισμό, σημειώνοντας ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται, πολλές εκ των οποίων είναι ευθυγραμμισμένες με το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ), στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον ψηφιακό μετασχηματισμό, τον οποίο χαρακτήρισε ως έναν από τους βασικούς πυλώνες του οράματος της κυβέρνησης. Εξήρε τη δουλειά που γίνεται από το Υφυπουργείο Καινοτομίας, επισημαίνοντας ότι η ψηφιοποίηση του κράτους αποτελεί εργαλείο για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς.

Μίλησε επίσης για τη λειτουργία του «ψηφιακού πολίτη» και τη χρήση ψηφιακών υπογραφών, μέτρα που ενισχύουν την ταχύτητα και τη διαφάνεια στις συναλλαγές πολιτών και επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στη στήριξη των κυπριακών επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ότι τα όσα συζητήθηκαν πριν από δύο εβδομάδες, έτυχαν θερμής αποδοχής.

Όπως ανέφερε, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες θα προωθηθούν στη Βουλή σχετικές προτάσεις, οι οποίες είναι αποτέλεσμα των πρόσφατων συζητήσεων μεταξύ της κυβέρνησης και επιχειρηματικών φορέων.

Τέλος, στάθηκε στη νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τον επαναπατρισμό υψηλά καταρτισμένων Κυπρίων, η οποία παρουσιάστηκε τον περασμένο μήνα. Τόνισε ότι η Κύπρος πρέπει να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό της, προσφέροντας κίνητρα για την επιστροφή επιστημόνων και επαγγελματιών που μπορούν να ενισχύσουν την κυπριακή οικονομία.

Δειτε Επισης

Έγκριση προϋπολογισμού ΚΦΙΚΒ και τροπολογία για καλύτερη αξιοποίηση κονδυλίων
Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός: Διεθνή διδάγματα για βιώσιμο οικονομικό μέλλον
Νίκος Χριστοδουλίδης: Έτοιμη να ενισχύσει επιχειρήσεις και πολίτες με χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό η πολιτεία
Μικρή άνοδος την Πέμπτη στο ΧΑΚ
Πρώτη ετήσια συνάντηση...Η έρευνα, η καινοτομία και η γνώση στη διάθεση του αγροτικού τομέα
Υστερούν οι Κύπριοι σε χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό-Τι καταδεικνύει η έρευνα ΚΤΚ και ΟΟΣΑ
Αθηνά Μιχαηλίδου: Οι ενέργειες και η στρατηγική της κυβέρνησης για την χρηματοοικονομική εκπαίδευση
Χρ. Πατσαλίδης: Οι πρωτοβουλίες και δράσεις για την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής παιδείας στην Κύπρο
Μικρή μείωση στα δάνεια που κατέχουν οι Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων στο τέλος του 2024
Τι περιμένουν οι φορείς της οικονομίας από την φορολογική μεταρρύθμιση και οι ανησυχίες για την πράσινη φορολογία