powered by

Λαγκάρντ: Η εποχή των σοκ δυσκολεύει το έργο της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε ότι οι απότομες αλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής καθιστούν πιο δύσκολη τη διατήρηση της σταθερότητας του πληθωρισμού.

Μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη, η Λαγκάρντ χαρακτήρισε αυτές τις εξελίξεις ως «δίπολα σοκ», που, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, περιπλέκουν τη χάραξη νομισματικής πολιτικής.

«Η διατήρηση της σταθερότητας σε αυτή τη νέα εποχή θα είναι μια τεράστια πρόκληση», δήλωσε την Τετάρτη.

«Απαιτεί απόλυτη δέσμευση στον στόχο του πληθωρισμού, ικανότητα ανάλυσης των σοκ που απαιτούν νομισματική αντίδραση και ευελιξία στην εφαρμογή της πολιτικής».

Οι δασμοί και οι αμυντικές δαπάνες επηρεάζουν την οικονομία της Ευρωζώνης

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ παραμένουν σίγουροι ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% στις αρχές του 2026 και έχουν ξεκινήσει τη σταδιακή μείωση των επιτοκίων για να στηρίξουν την ασθενή οικονομία της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, παρακολουθούν τις επιπτώσεις της νέας δέσμης δασμών από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών στην Ευρώπη.

«Ο κατακερματισμός του εμπορίου και οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες σε τομείς με περιορισμένη παραγωγική ικανότητα ενδέχεται να αυξήσουν τον πληθωρισμό», είπε η Λαγκάρντ.

Παράλληλα, οι αμερικανικοί δασμοί θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση για ευρωπαϊκές εξαγωγές, ενώ η υπερβάλλουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας θα μπορούσε να ανακατευθυνθεί στην Ευρώπη, γεγονός που θα μπορούσε να έχει αποπληθωριστικές πιέσεις.

Παρά τις αβεβαιότητες, η Λαγκάρντ τόνισε ότι «η πολιτική της ΕΚΤ πρέπει να είναι προσαρμοσμένη έτσι ώστε ο πληθωρισμός να συγκλίνει πάντα προς το 2% μεσοπρόθεσμα».

Η ΕΚΤ σκοπεύει να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της αναθεώρησης της νομισματικής πολιτικής της στο δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Αν και η αναθεώρηση δεν θα είναι τόσο ευρεία όσο εκείνη του 2021, ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις μελλοντικές αποφάσεις επιτοκίων και την αντιμετώπιση κρίσεων.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξετάζουν πώς να αντιδρούν καλύτερα σε επαναλαμβανόμενα σοκ στην προσφορά.

Παραδοσιακά, τέτοια σοκ αγνοούνταν, καθώς θεωρούνταν παροδικά, όμως τα τελευταία χρόνια έδειξαν ότι μπορούν να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Οι επικρίσεις και η ανάγκη ευελιξίας

Η ΕΚΤ έχει δεχτεί κριτική για τη λανθασμένη εκτίμηση του πληθωρισμού το 2021, όταν θεώρησε ότι η άνοδος των τιμών ήταν προσωρινή. Παράλληλα, η κριτική επικεντρώνεται και στο γεγονός ότι η τράπεζα άργησε να αυξήσει τα επιτόκια και να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το 2022.

Η Λαγκάρντ υπεραμύνθηκε της πολιτικής της ΕΚΤ, δηλώνοντας ότι η τράπεζα θα πρέπει να διατηρεί «μια ξεκάθαρη στρατηγική και μια αδιαπραγμάτευτη δέσμευση στη σταθερότητα των τιμών», ενώ παράλληλα να διαθέτει την ευελιξία να ανταποκρίνεται στις σύνθετες συνθήκες που προκύπτουν.

Δειτε Επισης

ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Προσωρινή ανακούφιση σε «εγκλωβισμένους» αγοραστές το πάγωμα εκποιήσεων έως τον Ιούλιο
Στον όγδοο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό European Money Quiz η Κύπρος-Πάνε Βρυξέλλες οι νικητές από το Γυμνάσιο «Βεργίνα»
Η νέα Οδηγία της ΚΤΚ για παρεμπόδιση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας
Αλώβητες από τους δασμούς των ΗΠΑ οι κυπριακές τράπεζες-Βλέπει θετικές προοπτικές για Τρ. Κύπρου και Ελληνική ο Fitch
Φωκίων Καραβίας: Σταυροδρόμι η Κύπρος για τους σχεδιασμούς της Eurobank-Προχωρά η νομική συγχώνευση με Ελληνική
UBS: Υψηλότερα των προβλέψεων τα κέρδη-Ρεκόρ επιδόσεων λόγω μεταβλητότητας
Προχώρα με το squeeze out η Eurobank-Aίτημα στην Κεφαλαιαγορά για το υπόλοιπο περίπου 2% της Ελληνικής
Σημαντική αύξηση δανείων και μείωση καταθέσεων τον Μάρτιο-Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας
Η απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου και τα πλάνα του Κώστα Κλεάνθους για την Ancoria Bank-Ο στόχος της επένδυσης
ΕΚΚ: Καλεί σε συμμετοχή στη διαβούλευση της Κομισιόν για ολοκλήρωση της αγοράς κεφαλαίων