Powered by

Πώς o ελάχιστος φορολογικός συντελεστής με βάση τον πυλώνα 2 του ΟΟΣΑ αλλάζει το τοπίο για τις επιχειρήσεις στην Κύπρο

Η διεθνής φορολογική ατζέντα μεταβάλλεται ριζικά, με τον Πυλώνα 2 του ΟΟΣΑ να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μετασχηματισμούς στη σύγχρονη οικονομική ιστορία.

Στο 8ο Cyprus International Tax Conference, οι ομιλητές της PwC, Stavros Supashis, Director - Tax & Legal, PwC Cyprus και Joanne Theodorides, Director - Tax & Legal, PwC Cyprus ανέλυσαν τις επιπτώσεις του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή με βάση τον πυλώνα 2 του ΟΟΣΑ, στην κυπριακή αγορά, καθώς και τις στρατηγικές που πρέπει να υιοθετήσουν οι επιχειρήσεις για να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

Ο Πυλώνας 2 στοχεύει στην επιβολή ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 15% για πολυεθνικούς ομίλους με ετήσια έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ, εξασφαλίζοντας ότι κανένας δεν θα μπορεί να επωφεληθεί από εξαιρετικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Οι κύριοι μηχανισμοί εφαρμογής είναι ο Κανόνας Εισοδήματος Ένταξης (IIR) και ο Κανόνας Υποφορολογημένων Κερδών (UTPR), οι οποίοι διασφαλίζουν την πληρωμή συμπληρωματικού φόρου στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται οι επιχειρήσεις.

Η Κύπρος ήδη προχώρησε στην ψήφιση του σχετικού νόμου στις 18 Δεκεμβρίου 2024, ωστόσο, το επιχειρηματικό περιβάλλον αντιμετωπίζει προκλήσεις. Οι κυπριακές μητρικές εταιρείες (CY UPE'd) δεν φαίνεται να μετακινούν την έδρα τους, δίνοντας προτεραιότητα στη συμμόρφωση.

Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε, ενώ υπήρξαν κάποιες αποχωρήσεις ξένων επιχειρήσεων λόγω του Πυλώνα 2, νέες εταιρείες συνεχίζουν να επιλέγουν την Κύπρο ως επιχειρηματική βάση. Το νησί, όμως, βρίσκεται σε σκληρό ανταγωνισμό με άλλες ευρωπαϊκές και μη ευρωπαϊκές δικαιοδοσίες, γεγονός που ενισχύει την ανάγκη για βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς του.

Ένα κρίσιμο στοιχείο είναι η εφαρμογή του "Qualified Domestic Minimum Top-Up Tax" (QDMTT), ενός μηχανισμού που επιτρέπει στις κυβερνήσεις να διατηρήσουν τον συμπληρωματικό φόρο στο εσωτερικό τους, αντί να πληρώνεται σε άλλες δικαιοδοσίες.

Όπως επεξηγήθηκε, οι εταιρείες που εμπίπτουν στον Πυλώνα 2 πρέπει να αξιολογήσουν το πώς επηρεάζονται οι φορολογικές τους υποχρεώσεις και να παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις, καθώς περίπου 40 χώρες έχουν ήδη εφαρμόσει τους κανόνες, με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί έως το τέλος του 2025.

Οι ομιλητές τόνισαν ότι η συμμόρφωση δεν αφορά μόνο την πληρωμή επιπλέον φόρων αλλά και τη γραφειοκρατία που τη συνοδεύει.

Πολλές χώρες έχουν ήδη θεσπίσει υποχρεώσεις εγγραφής και αναφοράς, ενώ κάποιες απαιτούν ακόμα και προκαταβολές φόρων.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η υιοθέτηση του Πυλώνα 2 συνδέεται και με τις εξελίξεις γύρω από τη νομοθεσία DAC 9, που επηρεάζει τις υποχρεώσεις υποβολής πληροφοριών των εταιρειών.

Στις εισηγήσεις του Οργανισμού περιλαμβάνονται, τέλος, η εφαρμογή ενός 'full readiness mode', η εσωτερική χαρτογράφηση της επίδρασης του Πυλώνα 2, η προσαρμογή των εκθέσεων Country-by-Country Reporting (CbCR) και η συνεχής παρακολούθηση των τοπικών φορολογικών εξελίξεων.

Δειτε Επισης

Πόλος έλξης για διεθνείς φοιτητές η Λευκωσία-Οι παράγοντες που την καθιστούν δημοφιλή ακαδημαϊκό προορισμό
Ουσιαστικό βήμα για την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Ανοίγει ο δρόμος για λειτουργία του εθνικού VIS
Στις Βρυξέλλες για τις συνεδριάσεις Eurogroup και ECOFIN ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα στην ατζέντα
Αμελητέες ζημιές στο ΧΑΚ την Παρασκευή, εβδομαδιαία κέρδη
Κωνσταντίνος Κόμπος: Εθνικός στόχος με θετικές προεκτάσεις για την οικονομία η ένταξη στον χώρο Σένγκεν
Σωτήρης Μαρκίδης: Ο στόχος που πέτυχε για δεύτερο συναπτό έτος το Τμ. Φορολογίας-Επιστράφηκε ποσό €25 εκατ.
Σχέδιο κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας για το 2025 από το Υπουργείο Υγείας
Ετήσια αύξηση 4,3% στον δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία το τετράμηνο
Διαγραφή γραμματίων δημοσίου από το ΧΑΚ-Πότε θα σταματήσει η διαπραγμάτευσή τους
Σ. Σοφοκλέους: Θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους την ανέγερση Πράσινης Τεχνικής Σχολής στον Κόρνο