Powered by

Κώστας Μαρκίδης και Μάριος Ανδρέου αναλύουν...Η φιλοσοφία και το σκεπτικό πίσω από την φορολογική μεταρρύθμιση

Συζήτηση με θέμα «The Path to the Tax Reform and the Future Ahead» πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον Μάριο Ανδρέου και τον Κώστα Μαρκίδη, εμπειρογνώμονες φορολογίας και μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τον Φορολογικό Μετασχηματισμό (ΚΟΕ).

Οι δύο ειδικοί ανέλυσαν τις προκλήσεις που ξεπεράστηκαν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της μεταρρύθμισης, καθώς και τον αντίκτυπο του νέου φορολογικού συστήματος στις επιχειρήσεις και την κυπριακή οικονομία.

Τόνισαν τη σημασία της προσαρμογής στη διεθνή φορολογική πολιτική και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Κύπρο.

Ο Μάριος Ανδρέου ανέφερε ότι η ανταγωνιστικότητα της Κύπρου δεν επηρεάζεται από τη φορολογική μεταρρύθμιση, αντιθέτως ενισχύεται.

«Σχετικά με το 15%, κατανοώ τις ανησυχίες, αλλά πρέπει να το αναλύσουμε στην ουσία του. Δεν φαίνεται να μειώνει την ανταγωνιστικότητα σε σχέση με άλλες χώρες. Αντίθετα, αποτελεί μια σημαντική βελτίωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις, δήλωσε ότι οι προτάσεις και εισηγήσεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα.

Όσον αφορά τα σχόλια περί ολιστικής αλλαγής, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για πλήρη αναδιάρθρωση, αλλά για ολιστική ανασκόπηση του φορολογικού συστήματος και σύγκριση με άλλα μοντέλα.

Εξήγησε ότι η ομάδα της Επιτροπής μελέτησε προσεχτικά τις φορολογικές φιλοσοφίες συστημάτων άλλων χωρών, όπως το αυτό της Εσθονίας, το οποίο είναι αρκετά διαφορετικό, ωστόσο ορισμένες από τις διατάξεις του ενσωματώθηκαν στην κυπριακή μεταρρύθμιση.

«Πρέπει να εξετάσουμε τη συνολική εικόνα της οικονομίας, και είμαστε σίγουροι ότι διατηρήσαμε την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου έναντι άλλων χωρών», ανέφερε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η μεταρρύθμιση έπρεπε να συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της ΕΕ.

Ο Κώστας Μαρκίδης παρουσίασε τους πυλώνες της μεταρρύθμισης, οι οποίοι χωρίζονται σε δύο βασικά σύνολα: Το πρώτο αφορά τη φορολογία φυσικών προσώπων και το δεύτερο τη μεταρρύθμιση της εταιρικής φορολογίας.

Ο πρώτος στόχος ήταν η βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Κύπρου, κάτι που, όπως ανέφερε, υπογραμμίστηκε και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο δεύτερος στόχος ήταν η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, ενώ η πράσινη μετάβαση αποτέλεσε επίσης σημαντικό παράγοντα της εταιρικής φορολογικής μεταρρύθμισης.

Αναφερόμενος στην αύξηση του εταιρικού φόρου στο 15%, εξήγησε ότι προσπάθησαν να βρουν τη χρυσή τομή, ισορροπώντας ανάμεσα σε μείωση άλλων φορολογικών βαρών και διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Κλείνοντας, ο Μαρκίδης προειδοποίησε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η καθυστέρηση στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης.

«Πρέπει να καταθέσουμε άμεσα τις προτάσεις μας στη Βουλή και να μην αφήσουμε όλα τα ζητήματα ανοιχτά μέχρι τη στιγμή της ψήφισης. Πρέπει να υπάρξουν προκαταρκτικές συμφωνίες με τα κύρια πολιτικά κόμματα πριν από την τελική διαδικασία ψήφισης», συνέστησε.

Η συζήτηση διεξήχθη στο 8ο Cyprus International Tax Conference.

Δειτε Επισης

Γιάννης Γεωργούλας: Ουσιαστικά βήματα σε ψηφιακή πολιτική, έρευνα και καινοτομία-Δημιουργικός ο ρόλος του ΔΗΣΥ
Πήραν αναβολή οι πολλαπλές συντάξεις... Στην τελευταία συνέδρια της Ολομέλειας πριν τις διακοπές το θέμα
Με μικρή άνοδο έκλεισε την Πέμπτη το ΧΑΚ
Παράταση αδειοδότησης βιομηχανικών εκπομπών χωρίς πολεοδομικές άδειες έως το τέλος του 2029
Ετήσια υποχώρηση 9,5% στους εγγεγραμμένους ανέργους τον Ιούνιο
Αρνητικός ο πληθωρισμός για δεύτερο συνεχόμενο μήνα-Πού καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες αυξήσεις
Επενδύει €2,8 δισ. σε 94 έργα η Κομισιόν, χρηματοδότηση και στην Κύπρο
ΚΕΒΕ και Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Κύπρου-Ελλάδας αποχαιρέτησαν τον Έλληνα Πρέσβη
Στο Εθνικό Συμβούλιο ο Μάκης Κεραυνός…Ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία για την φορολογική μεταρρύθμιση
Μνημόνιο συνεργασίας για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό υπέγραψαν Κύπρος και Ελλάδα-Πού αποσκοπεί