Powered by

Αποκτά δυναμική και αρχίζει να προσελκύει διεθνείς επενδυτές η Μέση Ανατολή, αλλά...Το ερώτημα για την Γάζα

Οι ιστορικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή αρχίζουν να προσελκύουν διεθνείς επενδυτές, αυξάνοντας τις προοπτικές σχετικής ειρήνης και οικονομικής ανάκαμψης μετά από τις συγκρούσεις. 

Η πρόταση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να καταλάβουν οι ΗΠΑ τη Γάζα μπορεί να έριξε μια νέα διάσταση, αλλά η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, η εκδίωξη του Μπασάρ αλ Άσαντ από τη Συρία, ένα αποδυναμωμένο Ιράν και μια νέα κυβέρνηση στον Λίβανο έχουν τροφοδοτήσει τις ελπίδες.

Η Αίγυπτος, η πολυπληθέστερη χώρα της περιοχής και βασικός διαπραγματευτής στις πρόσφατες ειρηνευτικές συνομιλίες, μόλις διαχειρίστηκε την πρώτη της πώληση χρέους σε δολάρια τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Πριν από λίγο καιρό αντιμετώπιζε οικονομική κατάρρευση. 

Οι επενδυτές άρχισαν να αγοράζουν ξανά τα ομόλογα του Ισραήλ, και αυτά του Λιβάνου, στοιχηματίζοντας ότι η Βηρυτός μπορεί επιτέλους να αρχίσει να εξέρχεται από τις αλληλένδετες πολιτικές, οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κρίσεις της. 

«Οι τελευταίοι μήνες αναμόρφωσαν πολύ την περιοχή και έδωσαν μια πολύ διαφορετική δυναμική σε ένα σενάριο καλύτερης περίπτωσης», δήλωσε ο Τσάρλι Ρόμπερτσον, βετεράνος αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην FIM Partners. 

Το ερώτημα είναι αν το σχέδιο Τραμπ για τη Γάζα πυροδοτήσει ξανά τις εντάσεις, πρόσθεσε.

Η έκκληση του Τραμπ να «καθαρίσει» τη Γάζα και να δημιουργήσει μια «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής» στον θύλακα έγινε δεκτή με διεθνή καταδίκη.

Απαντώντας, η Αίγυπτος δήλωσε την Κυριακή ότι θα φιλοξενήσει έκτακτη αραβική σύνοδο κορυφής στις 27 Φεβρουαρίου για να συζητήσει τις «σοβαρές» εξελίξεις για τους Παλαιστίνιους. 

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global έστειλε μήνυμα ότι θα αφαιρέσει την προειδοποίηση υποβάθμισης του Ισραήλ εάν διαρκέσει η κατάπαυση του πυρός.

Αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα, αλλά είναι μια ευπρόσδεκτη πιθανότητα καθώς το Ισραήλ ετοιμάζει την πρώτη του μεγάλη πώληση χρέους μετά την υπογραφή της εκεχειρίας. 

Άλλοι αναμένουν ότι η ανοικοδόμηση βομβαρδισμένων σπιτιών και υποδομών στη Συρία και αλλού θα είναι μια ευκαιρία για τις  κατασκευαστικές εταιρείες της Τουρκίας. 

Ο απεσταλμένος του Τραμπ στη Μέση Ανατολή, Στιβ Γουίτκοφ, είπε ότι μπορεί να χρειαστούν 10 έως 15 χρόνια για να ανοικοδομηθεί η Γάζα. 

Η Παγκόσμια Τράπεζα, εν τω μεταξύ, εκτιμά τη ζημιά του Λιβάνου στα 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου στο 35% του ΑΕΠ του. 

Τα χρεοκοπημένα ομόλογα της Βηρυτού υπερδιπλασιάστηκαν σε τιμή όταν έγινε σαφές τον Σεπτέμβριο ότι η δύναμη της Χεζμπολάχ στον Λίβανο εξασθενούσε και συνέχισαν να αυξάνονται με την ελπίδα να αντιμετωπιστεί η κρίση της χώρας. 

Η πρώτη κρατική επίσκεψη του νέου Προέδρου του Λιβάνου Ζόζεφ Αούν θα είναι στη Σαουδική Αραβία, μια χώρα που θεωρείται πιθανός βασικός υποστηρικτής, και μια χώρα που πιθανότατα το βλέπει ως ευκαιρία να απομακρύνει περαιτέρω τον Λίβανο από τη σφαίρα επιρροής του Ιράν. 

Οι ομολογιούχοι λένε ότι υπήρξαν προκαταρκτικές επαφές και με τις νέες αρχές. «Ο Λίβανος θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη υπόθεση το 2025, εάν σημειώσουμε πρόοδο προς την αναδιάρθρωση του χρέους», δήλωσε η Μάγκντα Μπράνετ, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος αναδυόμενων αγορών στην AXA Investment Managers. 

Δειτε Επισης

Πάνε να...φάνε τον Πάουελ-Στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ
Επιβραδύνθηκε, αλλά συνεχίστηκε η μείωση των δημοσιονομικών εσόδων της Κίνας το πρώτο τρίμηνο
Francois Villeroy de Galhau: Χαμηλός ο κίνδυνος πληθωρισμού από τις εντάσεις στο εμπόριο-Κλειστά χαρτιά για τα επιτόκια
Νέα τέλη από ΗΠΑ για πλοία που συνδέονται με την Κίνα-Ποιους αφορά και πότε θα εφαρμοστούν
Αισιόδοξοι για εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ σχετικά με τους δασμούς Τραμπ και Μελόνι
Fitch Ratings: Πτωτική αναθεώρηση των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας λόγω δασμών
Οι δασμοί πλήττουν τις εξαγωγές της Ιαπωνίας-Μέτρια άνοδος 3,9% τον Μάρτιο
Νέο ρεκόρ χτυπά ο χρυσός μετά το «καμπανάκι» Πάουελ για τον εμπορικό πόλεμο-Αυξάνεται η ζήτηση
Μήνυμα Παγκόσμιας Τράπεζας σε αναπτυσσόμενες χώρες-Μειώστε τους δασμούς, πλήττεται η παγκόσμια ανάπτυξη
Καμπανάκι κινδύνου από ΠΟΕ για το παγκόσμιο εμπόριο-Προειδοποιεί για μεγαλύτερη ύφεση λόγω δασμών