Powered by

Αυξημένη ζήτηση για ταξίδια, φαγητό και ψώνια...Άνοδος του πληθωρισμού στην Κίνα

Ο πληθωρισμός στην Κίνα αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό τον Ιανουάριο, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για ταξίδια, φαγητό και ψώνια κατά τη διάρκεια των εορτών του Ανοιξιάτικου Φεστιβάλ, του πιο διάσημου φεστιβάλ της χώρας. 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) της Κίνας, ένας βασικός δείκτης πληθωρισμού, αυξήθηκε κατά 0,5% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, έναντι αύξησης 0,1% τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε την Κυριακή το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής (NBS). 

Ο στατιστικολόγος της NBS Dong Lijuan απέδωσε την ετήσια άνοδο του ΔΤΚ σε υψηλότερες τιμές υπηρεσιών και τροφίμων κατά τη διάρκεια των διακοπών και στην ανάκαμψη των τιμών της βενζίνης. 

Οι τιμές των υπηρεσιών αυξήθηκαν 1,1 τοις εκατό σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, ενώ οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 0,4 τοις εκατό.

Σε μηνιαία βάση, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,7 τοις εκατό τον Ιανουάριο, με τις τιμές των υπηρεσιών να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής αύξησης του ΔΤΚ, συνεισφέροντας περίπου 0,37 ποσοστιαίες μονάδες. 

Ο βασικός ΔΤΚ, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,6 τοις εκατό σε σχέση με πέρσι τον Ιανουάριο, έναντι αύξησης 0,4 τοις εκατό τον Δεκέμβριο του 2024. 

Ο τουρισμός και οι καταναλωτικές δαπάνες σημείωσαν υψηλά ρεκόρ. Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, η Κίνα σημείωσε ρεκόρ 501 εκατομμυρίων εγχώριων τουριστικών ταξιδιών κατά τη διάρκεια των οκταήμερων διακοπών, που ολοκληρώθηκαν την Τρίτη, σημειώνοντας αύξηση 5,9% σε ετήσια βάση. 

Οι τουριστικές δαπάνες έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ πάνω από 677 δισεκατομμύρια γιουάν (94,42 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), μια αύξηση 7 τοις εκατό από το προηγούμενο έτος. 

Εν τω μεταξύ, βασικές επιχειρήσεις λιανικής και εστίασης που παρακολουθούνται από το Υπουργείο Εμπορίου (MOC) ανέφεραν αύξηση 4,1% στις πωλήσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών, αντανακλώντας τη σταθερή καταναλωτική δυναμική. 

Δειτε Επισης

Μείωσε το βασικό επιτόκιο κατά 200 μονάδες βάσης στο 18% η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας
Ξεκινά η bull market για το ασήμι-Μπορεί αυτό το ράλι να σπάσει κάθε ρεκόρ;
Τραμπ: Η συμφωνία με την Ε.Ε. θα είναι η μεγαλύτερη απ’ όλες-Την Κυριακή η συνάντηση με Φον ντερ Λάιεν
Πάουελ: Το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του και τα σενάρια των αγορών
Γερμανία: Αύξηση 11% στην παραοικονομία-Ποιοι είναι οι λόγοι
Πάνω από 4 στους 10 Αμερικανούς βλέπουν μείωση στο πραγματικό τους εισόδημα
UBS: Πώς η συμφωνία του Τραμπ με την Ιαπωνία ξεκαθαρίζει το εμπορικό τοπίο
Σε υψηλό έντεκα μηνών η ανάπτυξη των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης τον Ιούλιο
Τραμπ: Δασμοί 15%-50% για χώρες χωρίς εμπορικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ… Τι λέει για την Ε.Ε.
Deutsche Bank: Άλμα κερδών το δεύτερο τρίμηνο του 2025-Άγγιξαν τα 1,5 δις ευρώ