Αυξήθηκε για πρώτη φορά από το πρώτο τρίμηνο του 2022 η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια
InBusinessNews 17:23 - 05 Φεβρουαρίου 2025
![stegastika](/images/GOqR1YSQ4c4qax7bQ6yqud9Iqa4=/845606/width-750/2025/02/05/stegastika.jpg)
Αύξηση, για πρώτη φορά από το πρώτο τρίμηνο του 2022, παρουσίασε το τρίτο τρίμηνο του 2024 η καθαρή ζήτηση για στεγαστικά δάνεια από νοικοκυριά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Τραπεζικών Χορηγήσεων (ΕΤΧ) Οκτωβρίου του 2024 της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ), ενώ αμετάβλητη, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, παρέμεινε, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, η καθαρή ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, για στεγαστικά καθώς και για καταναλωτικά και λοιπά δάνεια, παρέμειναν αμετάβλητα το τρίτο τρίμηνο του 2024, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Σε σχέση με τις προσδοκίες των τραπεζών για το τέταρτο τρίμηνο του 2024, η έρευνα διαπιστώνει ότι τα κριτήρια χορήγησης δανείων τόσο προς επιχειρήσεις όσο και προς νοικοκυριά αναμένονται να παραμείνουν αμετάβλητα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Παράλληλα, η καθαρή ζήτηση δανείων από επιχειρήσεις και για στεγαστικά δάνεια από νοικοκυριά αναμένεται να αυξηθεί, ενώ η καθαρή ζήτηση για καταναλωτικά και λοιπά δάνεια από νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνει σταθερή.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ΕΤΧ Οκτωβρίου 2024 της ΚΤΚ, από πλευράς προσφοράς δανείων, τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, για στεγαστικά καθώς και για καταναλωτικά και λοιπά δάνεια, παρέμειναν αμετάβλητα το τρίτο τρίμηνο του 2024, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
«Όλοι οι παράγοντες που σχετίζονται με τα κριτήρια χορήγησης δανείων, σε όλες τις κατηγορίες, είχαν ουδέτερο αντίκτυπο κατά το υπό αναφορά τρίμηνο», προστίθεται.
Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024, τα κριτήρια χορήγησης στεγαστικών δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα, όπως αναμενόταν με βάση τις προσδοκίες των τραπεζών που είχαν διατυπωθεί στην Έρευνα του προηγούμενου τριμήνου.
Σύμφωνα με την έρευνα, είναι το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο που τα κριτήρια χορήγησης στεγαστικών δανείων παραμένουν αμετάβλητα. Όπως και τα προηγούμενα δύο τρίμηνα, όλοι οι υποκείμενοι παράγοντες είχαν ουδέτερο αντίκτυπο στα κριτήρια χορήγησης στεγαστικών δανείων.
Εξάλλου, οι συνολικοί όροι και προϋποθέσεις χορήγησης νέων δανείων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, επίσης παρέμειναν αμετάβλητοι κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Σημειώνεται ότι, τα κριτήρια χορήγησης δανείων κατά το υπό αναφορά τρίμηνο, παρέμειναν αμετάβλητα τόσο για δάνεια προς μικρομεσαίες όσο και για δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις αυτό συνέβη παρόλο που, σύμφωνα με την έρευνα, καταγράφηκε μείωση στα επιτόκια για νέα επιχειρηματικά δάνεια και στο περιθώριο των τραπεζών για τα συνήθη νέα επιχειρηματικά δάνεια, καθώς και παρά τον αυξημένο ανταγωνισμό από άλλα τραπεζικά ιδρύματα και τη μείωση στην αντίληψη κινδύνου σε σχέση με τη γενική οικονομική κατάσταση και προοπτικές.
Όσον αφορά τα νοικοκυριά, οι συνολικοί όροι και προϋποθέσεις χορήγησης νέων στεγαστικών δανείων κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024 επίσης παρέμειναν αμετάβλητοι σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αν και, όπως και για τα επιχειρηματικά δάνεια, καταγράφηκε μείωση στα επιτόκια, και στο περιθώριο των τραπεζών για τα συνήθη νέα στεγαστικά δάνεια.
«Όλοι οι παράγοντες που σχετίζονται με τους συνολικούς όρους και προϋποθέσεις χορήγησης νέων καταναλωτικών και λοιπών δανείων προς νοικοκυριά, είχαν ουδέτερη επίδραση κατά το υπό αναφορά τρίμηνο», αναφέρεται στην έρευνα.
Όσον αφορά τη ζήτηση δανείων, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2024 η καθαρή ζήτηση από επιχειρήσεις παρέμεινε αμετάβλητη για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.
Αντίθετα, αύξηση κατέγραψε η καθαρή ζήτηση στεγαστικών δανείων από νοικοκυριά το τρίτο τρίμηνο του 2024, για πρώτη φορά από το πρώτο τρίμηνο του 2022, η οποία αποδίδεται, σύμφωνα με την Έρευνα, στις βελτιωμένες προοπτικές της αγοράς κατοικίας.
Παράλληλα, η καθαρή ζήτηση για καταναλωτικά και λοιπά δάνεια από νοικοκυριά παρέμεινε αμετάβλητη κατά το υπό αναφορά τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.