Powered by

Δεν θέλει συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς ο Μάκης-Αυστηρές συστάσεις προς όλους για συγκράτηση δαπανών

Σε νέες αυστηρές συστάσεις για συγκράτηση των δαπανών και αποφυγή υποβολής νέων αιτημάτων σε Υπουργεία, Υφυπουργεία και Ανεξάρτητες Υπηρεσίες, προβαίνει ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Ανδρέας Ζαχαριάδης, σε εγκύκλιό του αναφορικά με την έγκριση και υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε εγκύκλιό του ημερομηνίας 31 Ιανουαρίου, η οποία στάλθηκε στους Γενικούς Διευθυντές Υπουργείων, Υφυπουργείων, Βουλής και Γενικών Διευθύνσεων, καθώς και στους επικεφαλής των Ανεξάρτητων Υπηρεσιών, «η οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί ανά το παγκόσμιο λόγω των σοβαρών γεωπολιτικών εξελίξεων συνεχίζεται και εξακολουθεί να επηρεάζει την κυπριακή οικονομία».

Ως εκ τούτου, υποδεικνύει, «επιβάλλεται προσήλωση στην υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας με δημοσιονομική υπευθυνότητα και ετοιμότητα για αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριάδη, στο πλαίσιο της ετοιμασίας του προϋπολογισμού τέθηκαν ανώτατα όρια δαπανών ανά Υπουργείο/Υφυπουργείο/Ανεξάρτητη Υπηρεσία με στόχο την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδίων.

Με βάση τα πιο πάνω, τονίζει, «ετοιμάστηκε ένας ολοκληρωμένος προϋπολογισμός και ως εκ τούτου, θα πρέπει να αποφεύγονται αιτήματα προώθησης μη προϋπολογιζόμενων πολιτικών ή/και σχεδίων, καθώς και άλλων αιτημάτων τα οποία οδηγούν αναπόφευκτα σε αυξημένες δεσμεύσεις ή/και δαπάνες, και αποφυγή κατάθεσης συμπληρωματικών προϋπολογισμών στη Βουλή των Αντιπροσώπων».

Σε συνάφεια με το πιο πάνω, υποδεικνύει, «υπενθυμίζεται για ακόμη μία φορά, ότι στα πλαίσια άσκησης των αρμοδιοτήτων των ελεγχόντων λειτουργών, θα πρέπει να διασφαλίζεται η συγκράτηση λειτουργικών δαπανών, ώστε εντός της κάθε υπηρεσίας να γίνονται τέτοιες ρυθμίσεις, οι οποίες θα επιφέρουν εξοικονομήσεις».

Παράλληλα επισημαίνει ότι «πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση των μεταρρυθμιστικών και αναπτυξιακών έργων και παρεμβάσεων, τα οποία θα διασφαλίσουν την ενδυνάμωση και εμπλουτισμό του οικονομικού αναπτυξιακού μοντέλου», σημειώνοντας πως «ιδιαίτερα, η υλοποίηση των έργων του επενδυτικού προγράμματος ‘Θάλεια 2021-2027’ και του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας».

Προοπτικές κυπριακής οικονομίας

Σε ό,τι αφορά τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Ζαχαριάδης υπενθυμίζει ότι «σύμφωνα με το βασικό μακροοικονομικό σενάριο, οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας μακροπρόθεσμα παραμένουν θετικές αλλά με σημαντικό βαθμό αβεβαιότητας».

Μετά την επιτάχυνση το 2024, αναφέρει, ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να ανέλθει στο 3,1% το 2025, ενώ τα έτη 2026 και 2027 αναμένεται να κυμανθεί στο 3,2% και 3,3%, αντίστοιχα».

Την ίδια ώρα, ο ρυθμός πληθωρισμού το 2025 προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο 2% και να παραμείνει στα ίδια επίπεδα τα έτη 2026 και 2027, ενώ το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί γύρω στο 4,8% του εργατικού δυναμικού το 2025, και ακολούθως το 2026 να περιορισθεί στο 4,6% και το 2027 να μειωθεί περαιτέρω στο 4,5%.

«Η υλοποίηση σημαντικών εγχώριων και ξένων επενδύσεων, κυρίως για εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος (μαρίνες, καζίνο, ξενοδοχειακές υποδομές), των τομέων της εκπαίδευσης και έρευνας (διασύνδεση της έρευνας με την πραγματική οικονομία, υποδομές τριτοβάθμιων ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, κέντρα αριστείας για έρευνα και καινοτομία), της ενέργειας (καινοτόμες υποδομές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, άδειες για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων) και των ακινήτων, αναμένεται να συνεισφέρουν στην αύξηση του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης», υποδεικνύει περαιτέρω.

Δημοσιονομικοί στόχοι

Όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών υπενθυμίζει ότι, «σύμφωνα με τις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, το δημοσιονομικό ισοζύγιο κατά το 2025 προβλέπεται να είναι πλεονασματικό και να ανέρχεται στο 2,6% του ΑΕΠ, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται να είναι ύψους 4,1% του ΑΕΠ.

Το διορθωτικό ισοζύγιο προβλέπεται να είναι πλεονασματικό ύψους 1,6% του ΑΕΠ το 2025».

Για το 2026, συνεχίζει, προβλέπεται ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα παραμείνει πλεονασματικό και να ανέρχεται στο 2,4% του ΑΕΠ, ενώ το 2027 αναμένεται μείωση του στο 2%, ενώ το πλεόνασμα στο πρωτογενές ισοζύγιο για τα έτη 2026-2027 προβλέπεται να ανέλθει στο 3,8% και 3,3%, αντίστοιχα.

«Σε διορθωτικούς όρους το δημοσιονομικό ισοζύγιο αναμένεται να είναι πλεονασματικό και να ανέρχεται στο 1,5% το 2026, ενώ το 2027 αναμένεται στο 1%», συμπληρώνει.

Αναφορικά με το τετραετές Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό-Διορθωτικό Σχέδιο για την περίοδο 2025-2028, το οποίο υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Οκτωβρίου 2024, ο κ. Ζαχαριάδης εξηγεί ότι αυτό αποσκοπεί στη συγκράτηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, υπογραμμίζοντας ότι «με βάση το σχέδιο αυτό, το ποσοστό αύξησης των καθαρών πρωτογενών δαπανών για την περίοδο 2025-2028 καθορίστηκε σε 5,2% κατά μέσο όρο».

«Στη βάση των προαναφερθέντων, ο μεσοπρόθεσμος δημοσιονομικός στόχος που έχει τεθεί, αναμένεται να επιτευχθεί», τονίζει.

Με βάση τα πιο πάνω, υπογραμμίζει, το δημόσιο χρέος προβλέπεται ότι στο τέλος του 2025 θα μειωθεί στα 21,7 δις ευρώ σε σύγκριση με 22,2 δις ευρώ το τέλος του 2024 και ως ποσοστό του ΑΕΠ να περιοριστεί στο 61,1% σε σύγκριση με 65,9% τον προηγούμενο χρόνο.

«Η πτωτική πορεία του δημοσίου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και να περιοριστεί στο 55,3% και 50,9%, τέλος του 2026 και 2027, αντίστοιχα», αναφέρει, ακόμη.

Μήνυμα συνεργασίας

Καταληκτικά στην εγκύκλιό του ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών τονίζει πως «με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων μου, προσβλέπω στη στενή και εποικοδομητική συνεργασία, προς τον κοινό στόχο της ομαλής, παραγωγικής και αδιάλειπτης υλοποίησης του προϋπολογισμού».

Δειτε Επισης

Λ. Ζουρίδης: Τα δεδομένα στο λιανικό εμπόριο και τα πλεονεκτήματα συμμετοχής στον Όμιλο Υπεραγορών MAS
Βραβεία Αρχιτεκτονικής, Aρχιτεκτονικής Εσωτερικού Χώρου και Ανάπτυξης Γης: Τελευταίο τριήμερο για υποβολή έργων
Σε τροχιά υλοποίησης η μεγάλη ανάπτυξη της Μητρόπολης Λεμεσού στον Άγιο Αθανάσιο-Όλα όσα θα περιλαμβάνει
Δεν θέλει συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς ο Μάκης-Αυστηρές συστάσεις προς όλους για συγκράτηση δαπανών
Αλέξης Άννινος: Στενό το περιθώριο των οκτώ μηνών, κάνουν ό,τι μπορούν οι εισαγωγείς για τις ανακλήσεις
Ν. Χριστοδουλίδης: 15 εκατ. για το «Σπύρος Κυπριανού», έξτρα χορηγία 2,5 εκατ. στην ΚΟΚ- «Επενδύουμε στο EuroBasket 2025»
Με μικρά κέρδη έκλεισε την Τρίτη το ΧΑΚ
Εντοπίζει καθυστέρηση στην καταβολή μερίσματος από το Τμήμα Αφερεγγυότητας η Ελεγκτική Υπηρεσία
Θετική ανταπόκριση Υπουργού Εσωτερικών σε αίτημα πολυτέκνων για τα στεγαστικά σχέδια
Οι προβληματικοί αερόσακοι δεν είναι μόνο takata...Η νέα λίστα με τα 425 αυτοκίνητα που ανακαλούνται