Μαρίνος Κυναιγείρου: Ανησυχία για τις τιμές των οικοδομικών υλικών και πρώτων υλών, αρκετά έργα στα σκαριά
Γιώργος Πλουτάρχου 06:35 - 03 Φεβρουαρίου 2025
Σταδιακή αύξηση της προσφοράς στον τομέα των ακινήτων αναμένει ο πρόεδρος Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών Μαρίνος Κυναιγείρου το 2025, σημειώνοντας παράλληλα πως εάν δεν επηρεαστούν αρνητικά οι τιμές των πρώτων υλών και των κατασκευαστικών υλικών από έναν εμπορικό πόλεμο ή από μια πιο γενικευμένη αναταραχή με πολεμικές συγκρούσεις, τότε ενδεχομένως να υπάρξουν και κάποιες διορθώσεις στις τιμές της αγοράς κατοικιών.
Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, στο πλαίσιο του«IN Business Forecasting 2025», ο κ. Κυναιγείρου, πέραν των σοβαρών ανησυχιών που όπως υποδεικνύει προέρχονται από τις γεωπολιτικές αναταράξεις και τους πολέμους, ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζει και για το ενδεχόμενο επιβολής δασμών και τον αντίκτυπό τους στα οικοδομικά υλικά και στις πρώτες ύλες.
Ο πρόεδρος Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών τονίζει την ανάγκη μείωσης των επιτοκίων και στην Κύπρο, προκειμένου «να διευκολυνθεί ο κόσμος και να κινηθεί η οικονομία», αλλά και της παραχώρησης κινήτρων στους σημαντικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας για να αναπτυχθούν περαιτέρω.
Πώς πιστεύετε ότι θα κινηθεί η κυπριακή οικονομία τη νέα χρονιά. Πόσο αισιόδοξος είστε αναφορικά με τις προοπτικές της;
Η κυπριακή οικονομία έχει καλές προοπτικές για το 2025 σύμφωνα με τις προβλέψεις των πλέον ειδικών και αναφέρομαι στο Υπουργείο Οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα και σε εξωτερικούς παρατηρητές, όπως το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι προοπτικές, όμως, μπορεί να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη οπότε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο.
Άρα, δεν έχει να κάνει με το πόσο αισιόδοξος είναι κάποιος ή όχι, αλλά με τις πραγματικότητες και πόσο έτοιμοι είμαστε να διαχειριστούμε τις κρίσεις, αλλά και τις ευκαιρίες που θα μας παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του 2025.
Ποιους βλέπετε ως τους μεγαλύτερους κινδύνους για την οικονομία της χώρας μας; Τι θα πρέπει να προσεχθεί, ώστε να διασφαλιστεί η αναπτυξιακή της τροχιά;
Η Κύπρος όπως και όλος ο κόσμος είναι εκτεθειμένη στην γεωπολιτική αβεβαιότητα.
Βλέπουμε, ακούμε και διαβάζουμε σχεδόν καθημερινά τρομακτικές ειδήσεις και δηλώσεις αρχηγών κρατών και μάλιστα των λεγόμενων υπερδυνάμεων για εμπορικούς πολέμους, ακόμη και για χρήση πυρηνικών όπλων.
Έρχεται, δυστυχώς, άλλο ένα έτος με μεγάλη αβεβαιότητα γι’ αυτό χρειάζεται σύνεση, σοβαρότητα και νούσιμη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών.
Χρειάζεται επίσης να δοθούν κίνητρα στους σημαντικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας για να αναπτυχθούν περαιτέρω.
Τι πρέπει να κάνει η Κύπρος για να γίνει ακόμη πιο ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις; Και πόσο σημαντικές, κατά την άποψή σας, είναι για την οικονομία της;
Οι ξένες επενδύσεις είναι πολύ σημαντικές για την κυπριακή οικονομία. Για τον τομέα των ακινήτων η αγορά των ξένων αγοραστών είναι πολύ σημαντική και έχει συμβάλει σημαντικά στην ανθεκτικότητά του, παρά τις πολλές και συνεχείς κρίσεις, που είχαμε να αντιμετωπίσουμε τα τελευταία χρόνια.
Αρκεί να σας αναφέρω ότι οι αγορές από ξένους υπολογίζονται περίπου στο 45% του συνόλου.
Γι’ αυτό αναφέρθηκα σε κίνητρα προηγουμένως και είναι γι’ αυτό που η φορολογική μεταρρύθμιση πρέπει να ενισχύσει και όχι να αποδυναμώσει το υφιστάμενο πλαίσιο.
Αναφορικά με τον τομέα δραστηριοποίησής σας, πώς εκτιμάτε ότι θα κινηθεί το 2025; Υπάρχουν ζητήματα για τα οποία ανησυχείτε;
Ο τομέας των ακινήτων έχει δώσει διαπιστευτήρια πολλές φορές τα τελευταία χρόνια και έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά του.
Πέραν των σοβαρών ανησυχιών που προέρχονται από τις γεωπολιτικές αναταράξεις και τους πολέμους μας ανησυχεί ιδιαίτερα το ενδεχόμενο επιβολής δασμών και ο αντίκτυπος τους στα οικοδομικά υλικά και στις πρώτες ύλες.
Λέγαμε προηγουμένως πόσο σημαντική είναι η αγορά των ξένων. Σημαντική όμως είναι και η ντόπια αγορά, η οποία επηρεάζεται περισσότερο από τις αυξήσεις στις τιμές και από το κόστους δανεισμού.
Ελπίζουμε ότι οι τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκια δανεισμού για να μπορέσει και ο κόσμος να αναπνεύσει.
Βλέπουμε ότι τα επιτόκια έχουν μειωθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι αναλυτές αναμένουν ότι θα συνεχίσουν να μειώνονται και κατά το 2025.
Χρειάζεται να μειωθούν και στην Κύπρο για να διευκολυνθεί ο κόσμος και να κινηθεί η οικονομία.
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες τάσεις/αλλαγές που αναμένετε να επισυμβούν στον τομέα δραστηριοποίησής σας και ποιες οι σημαντικότερες προκλήσεις;
Αναμένουμε ότι στον τομέα των ακινήτων θα υπάρξει σταδιακή αύξηση της προσφοράς, καθώς υπάρχουν αρκετά έργα στα σκαριά.
Εάν δεν επηρεαστούν αρνητικά οι τιμές πρώτων υλών και κατασκευαστικών υλικών από έναν εμπορικό πόλεμο ή από μια πιο γενικευμένη αναταραχή με πολεμικές συγκρούσεις, τότε ενδεχομένως να δούμε και κάποιες διορθώσεις στις τιμές της αγοράς κατοικιών.
Μια ισχυρή τάση που φαίνεται να εμπεδώνεται στο κυπριακό επιχειρείν είναι αυτή των εξαγορών και των συγχωνεύσεων. Θα την δούμε έντονα και στον δικό σας τομέα;
Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις δεν θα έλεγα ότι χαρακτηρίζουν ιδιαίτερα το κτηματομεσιτικό επάγγελμα στην Κύπρο.
Παρόλα αυτά δεν αποκλείεται να δούμε και τέτοιου είδους κινήσεις στην προσπάθεια των εταιρειών να αναπτυχθούν περαιτέρω και να αυξήσουν το εύρος των δραστηριοτήτων τους.
Τι να περιμένουμε όσον αφορά τα πλάνα και την στρατηγική ανάπτυξης του δικού σας οργανισμού εντός του 2025; Σε ποιες κινήσεις προτίθεστε να προβείτε προς αυτή την κατεύθυνση;
Το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών είναι εδώ για να εφαρμόζει τον νόμο, να στηρίζει τους αδειούχους κτηματομεσίτες και να ενημερώνει τους πολίτες.
Το 2025 θα ενταθεί περισσότερο η προσπάθειά μας για την αναβάθμιση του επαγγέλματος και την καταπολέμηση της παράνομης κτηματομεσιτείας.
Αυτό είναι το μήνυμά μας στους παράνομους, αλλά και σε όσους κάνουν διάφορες κινήσεις στο παρασκήνιο για να νομιμοποιήσουν τις παρανομίες τους και να υποβαθμίσουν το επάγγελμα.