Πράσινες επενδύσεις για πιο ανθεκτικές κοινότητες-Έργα μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
InBusinessNews 15:23 - 28 Φεβρουαρίου 2025

Το Σχέδιο Χορηγιών για την Ενίσχυση της Ανθεκτικότητας και την Προσαρμογή των Κοινοτήτων στην Κλιματική Αλλαγή στηρίζει τις προσπάθειες των κοινοτικών συμβουλίων για ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινοτήτων στις κλιματικές αλλαγές και για βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε δράσεις για την αντιμετώπιση των ακραίων θερμοκρασιών και των πλημμυρικών φαινομένων, καθώς και για την ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων κινητικότητας.
Το Σχέδιο Χορηγιών αποτελεί μέρος του Εθνικού μας Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) και χρηματοδοτείται από τον ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Next Generation EU).
Ο συνολικός προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 2,9 εκατομμύρια ευρώ.
Την υλοποίηση του Σχεδίου έχει αναλάβει το Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου και την προσπάθεια αυτή στηρίζει και η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου.
Το Σχέδιο καλύπτει τρεις βασικές κατηγορίες επενδύσεων:
Α. Δαπάνες για συμβουλευτικές υπηρεσίες, που διευκολύνουν τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και διασφαλίζουν την αποτελεσματική υλοποίηση των παρεμβάσεων.
Β. Έργα που ενισχύουν την προσαρμογή των κοινοτήτων στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενδυναμώνοντας την ανθεκτικότητά τους
Γ. Υποδομές βιώσιμης κινητικότητας, που προωθούν φιλικές προς το περιβάλλον μετακινήσεις.
Ανθεκτικές Κοινότητες: Ήδη 15 Έργα Χρηματοδοτούνται από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Μιλώντας στο InBusinessNews, η Συντονίστρια της ομάδας Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή του Ενεργειακού Γραφείου Κύπρου και Επειρογνώμονας Κλιματικής Αλλαγής, κα. Λουίζα Μαρί Σιακού, ανέφερε ότι έχουν ήδη εγκριθεί έργα συνολικά 15 κοινοτικών συμβουλίων, και 14 Συμφωνίες Δημόσιας Χρηματοδότησης έχουν υπογραφεί.
Τα συμβούλια αυτά έχουν ήδη υπογράψει δημόσιες συμφωνίες χρηματοδότησης, στο πλαίσιο μιας ή περισσότερων από τις τρεις κατηγορίες επενδύσεων του Σχεδίου.
Πιο κάτω παρατίθεται η λίστα με τα κοινοτικά συμβούλια, των οποίων τα έργα έχουν ήδη εγκριθεί και για τα οποία έχουν υπογράψει δημόσια συμφωνία χρηματοδότησης. (πιο πάνω η επεξήγηση κάθε κατηγορίας επένδυσης Α,Β,Γ).
- Βορόκλινη-Κατηγορία επένδυσης Β: Διαμόρφωση τριών χώρων πρασίνου, με δεντροφυτεύεσεις για παροχή φυσικής σκίασης, και εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού με σκοπό την ενίσχυση της επισκεψιμότητας.
- Λύμπια (Β): Δενδροφυτεύσεις και τοποθέτηση περγκολών σε συνδυασμό με αναρριχητικά φυτά σε χώρους προσβάσιμους στο κοινό, για τη δημιουργία φυσικής σκίασης.
- Κελλιά (Β): Αναβάθμιση δύο χώρων πρασίνου με δενδροφύτευση και τοποθέτηση νέου αστικού εξοπλισμού.
- Ακαπνού (Γ): Διαμόρφωση υφιστάμενων εγγεγραμμένων δρόμων και μονοπατιών και σηματοδότηση και ανάδειξή τους σε μονοπάτια της φύσης για πεζοπόρους και περιπατητές.
- Καννάβια (Β): Λύσεις φυσικής σκίασης σε 4 διαφορετικά μέρη εντός της Κοινότητας. Και στα 4 αυτά μέρη θα εγκατασταθεί πέργκολα με αναρριχητικά φυτά, ενώ σε ένα από αυτά θα γίνουν και δενδροφυτεύσεις.
- Κάτω Δευτερά (Β): Ανάπτυξη τριών χώρων πρασίνου της Κοινότητας, με δεντροφυτεύσεις, πέργολες και αστικό εξοπλισμό (παγκάκια, τραπεζόπαγκους, βρύσες και καλάθους).
- Κοκκινοτριμιθιά (Β): Μετατροπή ενός χώρου παρά τον υπεραστικό δρόμο Λευκωσίας-Τροόδους, στην πλευρά του αστικού κέντρου της Κοινότητας, σε πάρκο με ενδημικά κυρίως δέντρα, που θα προσφέρουν σκίαση σε συνθήκες έντονης ηλιοφάνειας και υψηλή απορρόφηση νερού σε περιπτώσεις πλημμυρών. Το έργο περιλαμβάνει επίσης αστικό εξοπλισμό, όπως τραπεζόπαγκους, παγκάκια και καλάθους διαχωρισμού απορριμμάτων.
- Κλήρου (Γ): Διαμόρφωση τμήματος του οδικού δικτύου στον πυρήνα της Κοινότητας, μέσω της δημιουργίας διαδρομή μεικτής χρήσης -δηλαδή, για πεζούς, ποδηλάτες και άτομα με αναπηρίες. Η διαμόρφωση περιλαμβάνει επαναλιθόστρωση του δρόμου όπως στην αρχική του μορφή, με βότσαλο.
- Μάμμαρι (Β): Αναβάθμιση τριών χώρων εντός της Κοινότητας, οι οποίοι είναι προσβάσιμοι στο κοινό, σε χώρους που θα λειτουργούν ως πυρήνες πρασίνου. Οι χώροι θα αναβαθμιστούν με δενδροφυτεύσεις και αστικό εξοπλισμό.
- Παλαιομέτοχο (Β): Αναβάθμιση δύο κοινοτικών πάρκων, εμπλουτίζοντάς τα με δέντρα για περαιτέρω σκίαση, και τοποθετώντας αστικό εξοπλισμό για ενίσχυση της άνεσης των επισκεπτών και αύξηση της επισκεψιμότητας.
- Πάνω Δευτερά (Β): Αναβάθμιση δύο τεμαχίων γης. Στο ένα θα τοποθετηθούν ανεπτυγμένα δέντρα συνδυαστικά με την υφιστάμενη φύτευση, καθώς και αστικός εξοπλισμός και πέργκολες με αναρριχητικά φυτά. Στο άλλο, που αναμένεται να λειτουργήσει ως νέος χώρος πρασίνου, επιδιώκεται γενική φύτευση και τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού και περγκολών.
- Πυργά (Γ & Β): Διαμόρφωση διαδρομής που θα συνδέει την αστική περιοχή με υφιστάμενο μονοπάτι της φύσης. Το έργο περιλαμβάνει δενδροφύτευση και εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού κατά μήκος του μονοπατιού, όπως παγκάκια, βρύσες και σημάνσεις. Στην αφετηρία του μονοπατιού πρόκειται να εγκατασταθεί ποδηλατοστάσιο, ενώ στην κορυφή του λόφου, που αποτελεί στάση για τους περισσότερους χρήστες, θα εγκατασταθεί πέργκολα με αναρριχητικά φυτά και επιπρόσθετος αστικός εξοπλισμός, όπως κάλαθοι διαχωρισμού απορριμμάτων και τραπεζόπαγκοι.
- Ψευδάς (Β): Αναβάθμιση 3 κοινοτικών πάρκων με δενδροφυτεύσεις και αστικό εξοπλισμό.
- Ψιμολόφου (Β): Αναβάθμιση εκδρομικού χώρου εντός του αστικού κέντρου του χωριού, με δενδροφύτευση και εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού, για ενίσχυση της επισκεψιμότητας.
Δεύτερη προκήρυξη τον Μάρτιο 2025 -Προθεσμία Υποβολής Αιτήσεων μέχρι 6 Ιουνίου 2025
Όπως ανέφερε η κα. Σιακού,, η δεύτερη προκήρυξη αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές Μαρτίου 2025, με την προθεσμία υποβολής αιτήσεων να λήγει στις 6 Ιουνίου 2025
Το μέγιστο ποσό επιχορήγησης ανέρχεται στα € 50.000 ανά αίτηση, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός της δεύτερης φάσης του Σχεδίου ανέρχεται σε 500.000 ευρώ.
Η χρηματοδότησης προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας NextGenerationEU.
Τα οφέλη του Σχεδίου Χορηγιών
Με το Σχέδιο Χορηγιών, οι κοινότητες αποκτούν τα απαραίτητα εργαλεία για να επενδύσουν σε βιώσιμες παρεμβάσεις οι οποίες θα έχουν θετικό και διαχρονικό αντίκτυπο στους κατοίκους.
Έργα όπως η δημιουργία χώρων πρασίνου και φυσικών σκιάσεων, η εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού σε δημόσιους χώρους, η ανάπτυξη και αναβάθμιση μονοπατιών κ.α. δεν συμβάλλουν μόνο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, προσφέροντας πιο υγιείς και λειτουργικούς δημόσιους χώρους.
Μέσα από τη σωστή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, οι κοινότητες μπορούν να διαμορφώσουν ένα πιο ανθεκτικό και βιώσιμο περιβάλλον, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή και αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής στις τοπικές κοινωνίες.
Περισσότερα για το Σχέδιο θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του https://communities-adapt.cea.org.cy/ και στην ιστοσελίδα του Ενεργειακού Γραφείου Κύπρου https://www.cea.org.cy/schedio-chorigion-gia-tin-enischysi-tis-a-2/ Σύντομα θα ανέβει και ο Οδηγός με τις λεπτομέρειες της δεύτερης προκήρυξης.
Για απορίες/διευκρινήσεις, μπορείτε να επικοινωνείτε με την κα. Σιακού μέσω των emailς communitiesca@cea.org.cy και louisa.shakou@cea.org.cy ή στο τηλέφωνο +357 22667846