Powered by

Η πρώτη ανάγνωση της ΟΕΒ για τον φορολογικό μετασχηματισμό-Η ικανοποίηση και οι επισημάνσεις

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομήχανων (ΟΕΒ) σε μια πρώτη ανάγνωση του περιγράμματος της Φορολογικής Μεταρρύθμισης που παρουσίασε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (KOE) του Πανεπιστημίου Κύπρου, διαπιστώνει ότι έχει γίνει πολύ σοβαρή σε βάθος, ολοκληρωμένη και ολιστική μελέτη και επεξεργασία των φορολογικών δεδομένων και των προκλήσεων της Κύπρου τόσο εσωτερικά όσο και σε σχέση με την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

Σ΄ ότι αφορά τα επιμέρους, η ΟΕΒ διαπιστώνει ότι καταργείται επιτέλους η λογιζόμενη διανομή μερισμάτων, κάτι το οποίο χαιρετίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση.

Η αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 12,5% στο 15% επενεργεί αμφοτεροβαρώς: Από την μία αυξάνει το υφιστάμενο φορολογικό βάρος κατά 20% και από την άλλη αίρει την διεθνή αρνητική κριτική.

Η ΟΕΒ εισηγήθηκε την διατήρηση του 12,5%, αλλά το σύνολο των προτάσεων φαίνεται ότι διατηρεί τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και την ελκυστικότητα του κυπριακού φορολογικού πλαισίου.

Οι δύο πιο πάνω αλλαγές είναι ευθυγραμμισμένες με τη γενική απαίτηση για σύγκλιση της φορολογικής μεταχείρισης ξένων και Κυπρίων επενδυτών/μετόχων και συνδυαστικά αποκαθιστούν συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού σε ότι αφορά τα φορολογικά βάρη.

Κατά κανόνα η μείωση των φορολογικών βαρών οδηγεί σε αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσα από την αυξημένη οικονομική δραστηριότητα που προκαλείται ένεκα τούτου. Αυτό αναμένεται να συμβεί και σε αυτή την περίπτωση, αλλά η ΟΕΒ επισημαίνει ότι:

- Πρέπει να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα όπως έχουν παρουσιαστεί έτσι ώστε το νέο πλαίσιο να τεθεί σε εφαρμογή όπως προγραμματίσθηκε, την 1.1.2026.

- Η πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης της Χώρας δεν μπορεί να επιβραδυνθεί. Οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για παραγωγή δημοσιονομικών πλεονασμάτων, περιορισμό του Δημόσιου χρέους και συρρίκνωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών πρέπει να συνεχίσουν υλοποιούμενοι.

Αυτό προϋποθέτει συστηματική παρακολούθηση του σκέλους των δημοσίων εσόδων μετά τη μεταρρύθμιση αλλά και σημαντική συρρίκνωση του ρυθμού αύξησης των μη παραγωγικών δαπανών, ιδιαίτερα των πάγιων και ανελαστικών, οι βασικότερες των οποίων είναι το κρατικό μισθολόγιο και οι κοινωνικές παροχές.

Η ΟΕΒ θα μελετήσει σε βάθος και με τη βοήθεια των εμπειρογνωμόνων της το όλο πλαίσιο όπως έχει παρουσιαστεί και θα υποβάλει στο ΚΟΕ και στην κυβέρνηση τεκμηριωμένες εισηγήσεις εκεί όπου χρειάζεται.

Η Κύπρος διαθέτει εντυπωσιακά ευέλικτο και δημιουργικό επιχειρείν, εξαίρετης ποιότητας ανθρώπινο κεφάλαιο, ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον και καλές υποδομές. Στην Πολιτεία επαφίεται να διατάξει αυτά τα τεράστια πλεονεκτήματα σε ένα συνολικό, ολοκληρωμένο και στέρεο οικοσύστημα.

Δειτε Επισης

Απώλειες κατέγραψε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Σε επαγρύπνηση για τον σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα ο ΠΔΣ-Παρακολουθεί στενά τις δικαστικές διαδικασίες
Μ. Παναγιώτου: Λύση υδατικού εντός τριετίας-Δρομολογείται η κατασκευή δύο μονάδων αφαλάτωσης
Μ. Παναγιώτου: Ενίσχυση λαϊκών αγορών με δίκαιες τιμές και μεγαλύτερη διαφάνεια-Προτεραιότητα για την αγροτική μας πολιτική
Οι πρωτοβουλίες και στόχοι του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Η.Β.-Παρουσιάστηκαν στον Ύπατο Αρμοστή της Κύπρου
Άνοδο κατέγραψε το ΧΑΚ τη Δευτέρα
Στηρίζουν όλοι, αλλά στήνουν πόδι για την Εθνική Μονάδα Εφαρμογής Κυρώσεων οι δικηγόροι-Το πακέτο νομοσχεδίων
Στα 55.490 άτομα η απασχόληση στην Κυβέρνηση τον Απρίλιο
Αναβαθμισμένες αγρομετεωρολογικές υπηρεσίες στη διάθεση των παραγωγών
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για το brain gain-Τα κίνητρα, οι διευκολύνσεις και το κέρδος για την Κυπριακή Δημοκρατία