Powered by

Ελληνική Τράπεζα: Ενώνοντας δυνάμεις για τη στήριξη του ξενοδοχειακού κλάδου

Oι προκλήσεις και οι προοπτικές του ξενοδοχειακού τομέα αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια του 46ου Συνεδρίου Ξενοδοχειακού Κλάδου & HORECA Expo που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό με τη στήριξη της Ελληνικής Τράπεζας μέλος του Ομίλου Eurobank.

Στο επίκεντρο του συνεδρίου ήταν η καινοτομία και η ανάπτυξη του κλάδου, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας, ανθεκτικότητας και προσαρμογής στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Η Ελληνική Τράπεζα παραμένει δεσμευμένη στην ενίσχυση του ξενοδοχειακού κλάδου, η λειτουργία του οποίου θεωρείται κομβική για τον τουρισμό, ενός σημαντικού πυλώνα ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.

Μιλώντας στο συνέδριο ο κ. Φοίβος Στασόπουλος, General Manager Wholesale Banking της Ελληνικής Τράπεζας, τόνισε ότι η στρατηγική συνεργασία μεταξύ τραπεζών και ξενοδόχων είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη και ανθεκτικότητα του τομέα.

Αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, εξήγησε ότι αυτή αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου εταιρικών δανείων της Ελληνικής Τράπεζας, ενώ στάθηκε στη στενή αλληλεξάρτηση των δύο κλάδων, με τις τράπεζες να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ανέγερση, ανακαίνιση και επέκταση ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.

Ο κ. Στασόπουλος παρέθεσε τους βασικούς τομείς συνεργασίας, όπως:

  • Χρηματοδότηση ανάπτυξης για νέες μονάδες, ανακαινίσεις και εξαγορές, με εξειδικευμένα εργαλεία και προϊόντα
  • Βιώσιμες επενδύσεις, με επίκεντρο το ESG και τη μετάβαση σε πιο "πράσινες" πρακτικές.
  • Διαχείριση κρίσεων, όπως η στήριξη του ξενοδοχειακού τομέα κατά την πανδημία.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός, χρηματοδοτώντας την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων.

Παράλληλα, ανέδειξε τις ευκαιρίες που αναδύονται για αμοιβαία ανάπτυξη, όπως προγράμματα επιβράβευσης, μεικτές αναπτύξεις ακινήτων και εξερεύνηση νέων αγορών. Αναφερόμενος στις μεγάλες προκλήσεις, επεσήμανε την ανάγκη εκπόνησης στρατηγικών διαχείρισης κινδύνου, ειδικά σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, με μέτρα όπως η δημιουργία λογαριασμών αποθεματικού εξυπηρέτησης χρέους (DSRA) και η σταδιακή συσσώρευση αποθεματικών για ανακαινίσεις ξενοδοχείων.

«Οι ξενοδόχοι πρέπει να βλέπουν τις τράπεζες ως στρατηγικούς συνεργάτες και όχι απλώς ως παρόχους χρηματοοικονομικών υπηρεσιών», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Στασόπουλο, οι τράπεζες προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις, δημιουργώντας οικοσυστήματα που συνδέουν ξενοδόχους, επισκέπτες, τουριστικούς πράκτορες, προμηθευτές και πελάτες. «Οι τράπεζες πρέπει να είναι ο αξιόπιστος και έμπιστος συνεργάτης κάθε ξενοδόχου, προσφέροντας καινοτόμες λύσεις στον ξενοδοχειακό τομέα», κατέληξε.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκε τελετή απονομής βραβείων σε πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη του ξενοδοχειακού κλάδου στην Κύπρο.

Παράλληλα με το Συνέδριο, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την ανανεωμένη έκθεση HORECA Expo, να γνωρίσουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες του κλάδου, να παρακολουθήσουν γευσιγνωσίες κρασιού και γαστρονομικές παρουσιάσεις, καθώς και να ενημερωθούν για τις βέλτιστες πρακτικές της βιομηχανίας.

Δειτε Επισης

Σπάει τα κοντέρ ο τουρισμός… Το ρεκόρ τετραμήνου, οι κύριες αγορές και πώς κινήθηκαν Ρωσία και ΗΠΑ
Μεγάλη αεροπορική συμμαχία στις ΗΠΑ-Τι φέρνει η συμφωνία JetBlue και United Airlines
Η ΕΤΑΠ Λευκωσίας βασικός εταίρος έργου για ενίσχυση τουριστικών ΜμΕ-Συμμετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση στη Βενετία
Η Wizz Air ενισχύει το σχέδιο customer compass με νέο ορόσημο στον στόλο της
Άνοιξε τις πύλες του για τη νέα σεζόν το Serena Beach Restaurant (pics)
Η Μαρίνα Αγίας Νάπας εγκαινιάζει την πρωτοβουλία«Meeting the Blue at Ayia Napa Marina for a good cause!»
Επανάσταση στην εμπειρία καφέ στην Κύπρο-Η ASBIS παρουσιάζει το αυτοματοποιημένο 24/7 Robo Café
Η Emirates ενισχύει την παρουσία της στο Roland-Garros 2025 για 13η συνεχόμενη χρονιά
Olea Events Venue: Ο νέος χώρος για φιλοξενία γάμων, βαφτίσεων, εταιρικών και άλλων εκδηλώσεων στον Πρωταρά
Property Gallery: Επαναλειτουργεί το ιστορικό Pendeli Resort στις Πλάτρες