Powered by

Έσπασε τα ρεκόρ ο ελληνικός τουρισμός το 2024-36 εκατ. επισκέπτες και σχεδόν 22 δισ. έσοδα

Ιστορικά ρεκόρ στον αριθμό επισκεπτών και στα έσοδα πέτυχε το 2024 ο ελληνικός τουρισμός, ενώ παράλληλα ο Δεκέμβριος αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποδοτικός μήνας, σε μία ακόμα απόδειξη ότι η τουριστική περίοδος υπερβαίνει πλέον τα όρια του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό άγγιξαν τα 36 εκατομμύρια το περασμένο έτος, που συνιστά αύξηση της τάξης του 9,8% σε σχέση με τις 32,7 εκατομμύρια αφίξεις που καταγράφηκαν το 2023.

Τα περσινά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 21,7 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 1,1 δισ. (5,4%) σε σύγκριση με το 2023.

Η σημαντική άνοδος στις ταξιδιωτικές εισπράξεις επετεύχθη παρά τη μείωση των κερδών από Γάλλους επισκέπτες, εξέλιξη που παράγοντες της αγοράς αποδίδουν πρωτίστως στους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργανώθηκαν στο Παρίσι τον περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο.

Στον αντίποδα, θεαματική ήταν η τόνωση των εισπράξεων, κατά 15,1%, από Αμερικανούς τουρίστες, σε συνέχεια της ανοδικής τάσης που καταγράφεται όλα τα χρόνια μετά την πανδημία. Μεταξύ του 2022 και του 2024 οι ετήσιοι επισκέπτες από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν από 1 εκατομμύριο σε σχεδόν 1,55 εκατομμύρια άτομα, «άλμα» που υπερβαίνει το 50%, γεγονός που υποδεικνύει ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στη μεγάλη αγορά των ΗΠΑ.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ήταν επίσης τα στοιχεία της ΤτΕ για τον Δεκέμβριο, ενώ είχε προηγηθεί κι ένας πολύ καλός Νοέμβριος.

Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση τον μήνα των χριστουγεννιάτικων και εορταστικών «εξορμήσεων» ξεπέρασε τα 882 χιλιάδες άτομα, που σημαίνει ότι οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 15,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023.

Οι εισπράξεις «εκτοξεύτηκαν» κατά 33,3%, φτάνοντας τα 435 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μία ακόμα απόδειξη ότι η στρατηγική προσπάθεια για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου -που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον τουριστικό κλάδο από το 2020- αποφέρει αποτελέσματα.

Τα στοιχεία της ΤτΕ επιβεβαιώνουν για μία ακόμα φορά τη σταδιακή μείωση στη δαπάνη ανά ταξίδι. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι πρόκειται για πολυπαραγοντικό ζήτημα, που συνδέεται και με την κατά τα άλλα θετική καθιέρωση ολιγοήμερων «αποδράσεων», όπως οι σύντομες διακοπές σε μία πόλη («city break»).

Δειτε Επισης

Eurostat: Οι Έλληνες εργάστηκαν τις περισσότερες ώρες εβδομαδιαίως στην Ε.Ε. το 2024 (γραφήματα)
Διπλό crash test για Ελλάδα-Στο μικροσκόπιο Fitch και Κομισιόν
Κυκλάδες: Ποιος είναι το «σιωπηλό διαμάντι» που λατρεύουν οι Βρετανοί τουρίστες
Οι πέντε απειλές για την ελληνική οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο
Στα €18 δις το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα-Πώς ψωνίζουν οι Έλληνες
Το ιδιωτικό χρέος σε πρώτο πλάνο στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης-Οι σχεδιασμοί
Στο 9% η ανεργία στην Ελλάδα τον Μάρτιο-Στα 4,28 εκατ. οι απασχολούμενοι
Στην Κομισιόν η έκθεση προόδου για την ελληνική οικονομία-Στο 3,6% η αύξηση των πρωτογενών δαπανών
Προς πρόωρη αποπληρωμή του πρώτου μνημονίου η Ελλάδα-Το σχέδιο και το μήνυμα σε διεθνείς επενδυτές
Σε καθεστώς παρακολούθησης από Stoxx το Χρηματιστήριο Αθηνών-Προς αναβάθμιση σε ανεπτυγμένη αγορά