Powered by

Ο εμβληματικός φούρνος του Ψωμά στην Πάφο που λειτούργησε ξανά μετά από χρόνια-Η μακρά ιστορία του

Ο παραδοσιακός φούρνος του Νίκου Ψωμά που ήταν παλαιότερα ο «φούρνος του Φαήκη», στο ιστορικό εμπορικό κέντρο της Πάφου, λειτούργησε ξανά σήμερα Τσικνοπέμπτη, υπό τη διαχείριση του Δήμου, προσφέροντας ζεστό ψωμί που συνόδευσε τα παραδοσιακά εδέσματα της μέρας.

Ο εμβληματικός αυτός φούρνος που έχει μακρά ιστορία αποκαταστάθηκε πρόσφατα από τον Δήμο και αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην αναζωογόνηση του εμπορικού παραδοσιακού κέντρου της πόλης. Τη λειτουργία του φούρνου συνέδραμαν σήμερα φοιτητές του Τμήματος Μαγειρικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο πιο παλιός φούρναρης της Πάφου, ο Νίκος Ψωμάς ανέφερε πως ο φούρνος ήταν προηγουμένως, τούρκικος. Όπως ανέφερε ο κ. Ψωμάς, η γυναίκα του Φαήκη διεύθυνε μετά τον θάνατό του τον φούρνο, η Σενέρ Χανούμ Φαήκενα.

Μετά από την Σενέρ Χανούμ Φαήκενα, ο φούρνος άλλαξε χέρια και τον ανέλαβε ο γιός του Μουσταφά Ταχμετρασίτις ο πιο πλούσιος της Πάφου, ο λεγόμενος Κιαζίμης. Στην εποχή της ΕΟΚΑ, συνέχισε ο κ. Ψωμάς, τον φούρνο του διαχειρίζονταν επί τέσσερα έτη ένας θείος του από την Έμπα, ο Νικόλας Τσάκκος.

Ο αδερφός του Νίκου Ψωμά δούλευε μάλιστα κοντά του, ωστόσο ο ίδιος – ο κ. Νίκος - εργάζοταν σε άλλο φούρνο. Αργότερα ωστόσο επειδή ήταν σε ηλικία προχωρημένη ο θείος τους, αποφάσισε να τους δώσει τον φούρνο με όλη την επίπλωση και εξοπλισμό του, τη σκάφη, το ζυμωτήρι, τις σανίδες και τα έπιπλα.

Ο φούρνος τότε βρίσκονταν επί της Θερμοπυλών και η στάθμευση των αυτοκινήτων αποτελούσε, όπως είπε, δύσκολη υπόθεση. Έτσι αποφάσισαν να μεταφερθούν στην Περβόλα, στην περιοχή Χάνι, το 1960 – 1970.

Για ένα διάστημα μάλιστα τους έδιωξαν οι Τούρκοι και ο φούρνος έμεινε για τέσσερις με πέντε μήνες κλειστός. Μετά επαναλειτούργησε «με πολύ κόπο».

Ακολούθως ο φούρνος μεταφέρθηκε επί της οδού Αγίου Κενδέα, στον κατήφορο, το 1970. Ο φούρνος παραδόθηκε στα αδέρφια του Νίκου Ψωμά ενώ στη συνέχεια έκλεισε. Ο κ. Ψωμάς τόνισε πως το αρτοποιείο θέλει υπαλλήλους και χέρια.

Δειτε Επισης

Μ. Περδίος: Οι τάσεις στην διοίκηση και οι στρατηγικές της Louis Hotels για την επιτυχή λειτουργία των ξενοδοχείων της
Θάνος Μιχαηλίδης: Η μεγάλη προοπτική της Πάφου και πώς θα προσελκύσει υψηλότερης εισοδηματικής τάξης τουρίστες
Ισπανικός τουρισμός: Επιβράδυνση το 2025 για την «πρωταθλήτρια» του 2024-Η αβεβαιότητα πλήττει τα ταξίδια
Στο Cap St Georges Hotel & Resort ο διάσημος σεφ Andreas Senn-Δύο μοναδικές βραδιές γαστρονομικής τελειότητας
Νέο Iced Refresher Collection για ενέργεια και δροσιά στα Kawacom’s παγκύπρια
Η Wizz Air παρουσιάζει τη νέα λειτουργία «My Journey» στην εφαρμογή της
Το Palm Beach Resort αποκαλύπτεται με λάμψη στη Λάρνακα(vid)
Pendeli Resort: Ανακοινώθηκε το opening-Οι πρώτες φωτογραφίες από το ανανεωμένο ξενοδοχείο των Πλατρών
Ανοίγει το AYÃ Resort του ομίλου All&More Hotels and Resorts-45 πολυτελείς σουίτες και τρία overwater bungalows
Η Emirates ενισχύει τις υπηρεσίες προς τη Βαρκελώνη με τρίτη καθημερινή πτήση