Μ. Σέφτσοβιτς: Σε περίπτωση δασμών των ΗΠΑ, η Ε.Ε. θα αντιδράσει σθεναρά και γρήγορα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν βλέπει «καμιά δικαιολογία» για την επιβολή από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών στα προϊόντα της κι είναι έτοιμη να αντιδράσει «σθεναρά» και «γρήγορα» αν γίνουν πραγματικότητα, τόνισε την Τετάρτη (19/2) ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφτσοβιτς, ο οποίος εκφράστηκε κατά τη διάρκεια δημόσιας εκδήλωσης στην Ουάσιγκτον.

«Ορισμένοι διατείνονται ότι οι δασμοί που εφαρμόζονται από την Ε.Ε. είναι υψηλότεροι από τους υπάρχοντες σε προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ, όμως τα δεδομένα αποδεικνύουν πως αυτό είναι ψευδές. Η Ε.Ε. είναι μια από τις πιο ανοικτές οικονομίες στον κόσμο, με πάνω από το 70% των προϊόντων να εισάγονται αδασμολόγητα» στα κράτη μέλη της, διαβεβαίωσε.

Μολαταύτα, ο κ. Σέφτσοβιτς δεν έκλεισε την πόρτα σε συνομιλίες προκειμένου «να μειωθούν ή ακόμη και να εξαλειφθούν δασμοί, για παράδειγμα σε βιομηχανικά προϊόντα».

«Είμαστε έτοιμοι για αυτό», διαβεβαίωσε, καθώς αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό Υπουργό Εμπορίου Χάουαρντ Λάτνικ και τον αντιπρόσωπο για το εμπόριο Τζέιμισον Γκριρ κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.

Αφότου επέστρεψε στον Λευκό Οίκο πριν από έναν μήνα, την 20ή Ιανουαρίου, ο κ. Τραμπ διαλάλησε την εφαρμογή ανταποδοτικών δασμών, ότι δηλαδή οι ΗΠΑ θα εφαρμόζουν το ίδιο επίπεδο τελωνειακών δασμών στα προϊόντα κάθε χώρας με αυτό που εφαρμόζει εκείνη σε αμερικανικά προϊόντα.

Ανακοίνωσε επίσης την επανεπιβολή των επιπρόσθετων δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, όπως και κατά την πρώτη του θητεία. Ο διάδοχός του Τζο Μπάιντεν έκλεισε μεταβατική συμφωνία με την Ε.Ε. και τους ανέστειλε.

«Αν δούμε τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Ε.Ε., η συνολική εικόνα είναι πολύ ισορροπημένη», αντέτεινε ο κ. Σέφτσοβιτς, καθώς «κατά μέσον όρο, η Ε.Ε. δασμολογεί τα αμερικανικά προϊόντα κατά 0,9%, ενώ τα ευρωπαϊκά δασμολογούνται κατά 1,5% στις ΗΠΑ».

Ωστόσο «υπάρχουν και στη μια και στην άλλη πλευρά υψηλότεροι δασμοί» σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, αναγνώρισε ο Επίτροπος, αναφερόμενος ιδίως στα αμερικανικά οχήματα στην Ευρώπη, ή στα ευρωπαϊκά φορτηγά στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

«Ενίοτε, οι τελωνειακοί δασμοί είναι υψηλότεροι σε κάποιους τομείς στις ΗΠΑ: τα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα δασμολογούνται κατά 3,5% φθάνοντας στην Ευρώπη, ενώ τα ευρωπαϊκά (αγροτικά) προϊόντα δασμολογούνται κατά 5,7% στις ΗΠΑ», είπε.

«Αν δούμε τα πράγματα στο σύνολό τους, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για να αποφασιστεί ξαφνική και μονομερής αύξηση των τελωνειακών δασμών από τις ΗΠΑ», σημείωσε ο κ. Σέφτσοβιτς.

Δειτε Επισης

Εξήγαγε 5,4 εκατ. και εισήγαγε τέσσερα εκατ. αυτοκίνητα η Ε.Ε. το 2024-Στα €89,3 δισ. το εμπορικό πλεόνασμα
Σταθερή αξία ως κύριο εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου τα φάρμακα-Ποιες χώρες προμηθεύουμε
Σημαντικά οφέλη από την μετάβαση στο δίκτυο δεδομένων για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων
Σειρά μέτρων από Κομισιόν για να παραμείνει ανταγωνιστικός ο αμπελοοινικός τομέας της Ευρώπης
Γαλακτοβιομηχανία Αλάμπρα και υπεραγορές Αλφαμέγα στηρίζουν για όγδοη συνεχή χρονιά την Κύπρια γιαγιά
Ferrari: Αυξάνει τις τιμές έως και 10% για να αντιμετωπίσει τους δασμούς Τραμπ
Αλέξης Άννινος: Οι δασμοί Τραμπ στα εισαγόμενα αυτοκίνητα στις ΗΠΑ και σε ποιο σενάριο θα επηρεαστεί η Κύπρος
Mall of Limassol: Ισχυρό ενδιαφέρον από tenants-Προ των πυλών η πολεοδομική άδεια
Στα...σχοινιά η ήδη πιεσμένη αυτοκινητοβιομηχανία της Ε.Ε-Ανησυχία και προειδοποιήσεις για τους δασμούς του Τραμπ
Τραμπ: Δασμοί 25% σε όλα τα οχήματα που δεν έχουν κατασκευαστεί στις ΗΠΑ