Αξιολογούν και εξετάζουν είσοδο στον τομέα της ενεργείας μέσω της αναδυόμενης τεχνολογίας SMRs Logicom και Demetra

Το ενδεχόμενο εισόδου τους στον τομέα της ενέργειας μέσω της τεχνολογίας των μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων (SMRs-Small Modular Reactors), γνωστών-λόγω του μεγέθους και των δυνατοτήτων τους-και ως «αντιδραστήρων τσέπης», εξετάζουν Logicom και Demetra, με τις δύο εταιρείες, όπως πληροφορείται το InBusinessNews, να βρίσκονται στο στάδιο προκαταρκτικών μελετών για πιθανή εκμετάλλευση των SMRs.

Πρόκειται για μια νέα αναδυόμενη τεχνολογία επόμενης γενιάς για την παραγωγή πράσινης, ασφαλούς και πιο φθηνής πυρηνικής ενέργειας, η ενσωμάτωση της οποίας στο ενεργειακό μείγμα των χωρών φαντάζει ολοένα και πιο απαραίτητη, υπό το πρίσμα της καθολικά αποδεκτής-ειδικά τα τελευταία χρόνια και λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων-ανάγκης για αναπροσαρμογή της ενεργειακής στρατηγικής της Ευρώπης και όχι μόνο.

Η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και οι SMRs

Ειδικότερα, ο τομέας της παραγωγής, υποδομών και διανομής πυρηνικής ενέργειας νέας γενιάς (σ.σ. μέσω των μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων), κερδίζει ανά τον κόσμο ολοένα και περισσότερο έδαφος και προσλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που ταλανίζει ολόκληρο τον πλανήτη και με το κόστος της ενέργειας να έχει σχεδόν ανά την υφήλιο εκτοξευθεί στα ύψη.

Και αυτό, αφού αναδεικνύεται όχι μόνο ως η πλέον οικονομικά συμφέρουσα, αλλά και αναγκαία για να επιτευχθεί ο στόχος της μηδενικής εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου-Net Zero, έως το 2050.

Ενδεικτικό τούτου είναι το γεγονός πως ολοένα και περισσότερες χώρες της Ε.Ε. αρχίζουν να εξετάζουν σοβαρά τις προοπτικές ανάπτυξης SMRs ως μέρος των στρατηγικών από-ανθρακοποίησής τους, με την νέα αυτή τεχνολογία των μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων να θεωρείται από τους ειδικούς ως εξίσου αποδοτική και ασφαλέστερη σε σχέση με τους «παραδοσιακούς» αντιδραστήρες.

Με τρόπο τέτοιο δηλαδή, που οι SMRs να μπορούν να αποτελέσουν την εναλλακτική λύση και να βοηθήσουν στην εκπλήρωση των στόχων για απαλλαγή από τα ορυκτά καύσιμα.

Η δυναμική και τα οφέλη από την χρήση των SMRs

Επισημαίνεται συναφώς πως το θέμα της πυρηνικής ενέργειας στην Ε.Ε. ήταν από εκείνα για τα οποία ο προτεινόμενος τότε και πλέον νυν Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας, Δανός Νταν Γιόργκενσεν, δέχθηκε καταιγισμό ερωτήσεων από τους ευρωβουλευτές κατά την ακρόασή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υποσχόμενος ότι η πυρηνική ενέργεια θα αποτελέσει μέρος του επερχόμενου επενδυτικού σχεδίου για την καθαρή ενέργεια (Clean Energy Investment Plan) και ανακοινώνοντας την εκπόνηση ειδικής μελέτης για τον υπολογισμό των επενδυτικών αναγκών στον κλάδο.

Την ίδια ώρα εξάλλου, λεπτομερής μελέτη που διενεργήθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) αναφορικά με τις επιπτώσεις στην αγορά ηλεκτρισμού της Ελλάδας από την προσθήκη της πυρηνικής ενέργειας από SMRs στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής, παρέπεμψε-μεταξύ άλλων- σε σημαντική πτώση των τιμών ρεύματος και δραστική μείωση των ρύπων και της κατανάλωσης φυσικού αερίου, που συνεπάγεται και σημαντική εξοικονόμηση κόστους σε ετήσια βάση.

Την συζήτηση για πιθανή ενσωμάτωση της πυρηνικής ενέργειας από SMRs στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας, αξίζει να σημειωθεί, άνοιξε η καλύτερα αναζωπύρωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διά σχετικών πρόσφατων αναφορών του σε διεθνές συνέδριο, την ώρα που αποφασισμένος να ενθαρρύνει νέες επενδύσεις σε μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες στο Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζεται ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Keir Starmer.

Μάλιστα, ο Keir Starmer απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Google, η Meta και η Amazon να επενδύσουν σε κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης στη Βρετανία, τα οποία θα μπορούσαν να τροφοδοτούνται από SMRs.

Ποντάρουν οι παγκόσμιοι τεχνολογικοί κολοσσοί

Oι μεγάλοι παγκόσμιοι τεχνολογικό πάροχοι, όπως η Amazon, η Microsoft, η Meta και η Google, ποντάρουν ιδιαίτερα έντονα στην αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας από τους μικρούς αρθρωτούς πυρηνικούς αντιδραστήρες για την εκπλήρωση της δέσμευσής τους για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, αλλά και για την επέκταση των data centers τους και την εξυπηρέτηση των αυξανόμενων αναγκών τους σε ενέργεια.

Χαρακτηριστικό των αυξανόμενων αυτών αναγκών τους είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs, οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να προκαλέσουν αύξηση 160% στις συνολικές ανάγκες των data canters για ηλεκτρική ενέργεια, με την Goldman Sachs να εκτιμά περί τούτου ότι ένα ερώτημα στο Chat GPT απαιτεί περίπου δέκα φορές περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από μια αναζήτηση στο Google.

Σε ένα τέτοιο προαναφερθέν περιβάλλον, οι SMRs καθίστανται ιδανικοί, αφού χωρίς εκπομπές άνθρακα και ικανοί να παράγουν ενέργεια όλο το 24ωρο, οι προηγμένοι αυτοί μικροί αντιδραστήρες, οι οποίοι βασίζονται σε μια γκάμα διαφορετικών τεχνολογιών και έχουν συνήθως ισχύ έως 300 μεγαβάτ, μπορούν να εγκατασταθούν κοντά σε data centers και να αναπτυχθούν με αρθρωτό τρόπο για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση.

Είναι γι’ αυτούς τους λόγους που τα τελευταία χρόνια οι παγκόσμιοι τεχνολογικοί πάροχοι στρέφονται για κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών στην πυρηνική ενέργεια και αναζητούν συνεργασίες ή προβαίνουν σε επενδύσεις σε εταιρείες με αντικείμενο δραστηριοποίησης την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας από SMRs.

Αξιολογεί την τεχνολογία…

Η Logicom, ως ο μεγαλύτερος πάροχος λύσεων τεχνολογίας στην Κύπρο και ένας από τους μεγαλύτερους στην ευρύτερη περιοχή, στοχεύει στην αξιολόγηση της εν λόγω τεχνολογίας (όπως άλλωστε γίνεται με κάθε νέα τεχνολογία που εμφανίζεται π.χ., ΑΙ, cybersecurity και κβαντική υπολογιστική-quantum computing), για την εκμετάλλευση φθηνής και καθαρής από άνθρακα ενέργειας, ιδιαίτερα χρήσιμης για ενεργοβόρα data centres, που θα έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική μείωση του κόστους παροχών λύσεων για την αποθήκευση δεδομένων, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Δειτε Επισης

Νικόδημος Δαμιανού: Πλατφόρμα ανταλλαγής καλών πρακτικών ο DCO-Τα οφέλη για την Κύπρο
ASBIS: Συνεχίζει να διανέμει πρόσφατα ανανεωμένες λύσεις Aurora Endpoint Security
Αξιολογούν και εξετάζουν είσοδο στον τομέα της ενεργείας μέσω της αναδυόμενης τεχνολογίας SMRs Logicom και Demetra
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τον νέο κύκλο του Visa Innovation Program Europe 2025-Πώς θα δηλώσετε συμμετοχή
Ινστιτούτο Κύπρου: Πρώτη χαρτογράφηση δέντρων στην Κύπρο με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης
To Samsung Wallet διαθέσιμο σε Ελλάδα και Κύπρο
Μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα σε Κύπρο και ΗΑΕ στην τεχνητή νοημοσύνη-«Δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες»
Επενδύσεις μέχρι 200 δις ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη επιδιώκει να κινητοποιήσει η Ε.Ε.
Samsung Electronics Co.: Παρουσιάζει την νεα σειρά τηλεοράσεων του 2025 για τα ξενοδοχεία
Στο Παρίσι για τη Διάσκεψη Κορυφής «AI Action Summit» ο Νικόδημος Δαμιανού