Εurobank-Eλληνική: Ο δρόμος προς την συγχώνευση και τα σενάρια για το όνομα του «μωρού»-Τι αλλάζει για τις 4 ασφαλιστικές

Με ξεκάθαρο πλέον όσο πότε άλλοτε το σκηνικό σε σχέση με το ιδιοκτησιακό καθεστώς και με την Eurobank Α.Ε. να αποτελεί τον βασικό μέτοχο της Ελληνικής Τράπεζας με ποσοστό 93,47%, ο στρατηγικός σχεδιασμός για τη δημιουργία του νέου σχήματος που θα προκύψει μέσα από την συνένωση με την Eurobank Κύπρου και θα δημιουργήσει-όπως εκτιμάται-την μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο, μπήκε σε τροχιά υλοποίησης.

Έπειτα από την ολοκλήρωση της αγοράς των μετοχών της Δήμητρα Επενδυτική, της Logicom και νωρίτερα της ΕΤΥΚ, η Eurobank ετοιμάζεται για την απόκτηση του 100% μέσω της δημόσιας πρότασης που όπως ανακοίνωσε πρόκειται να υποβάλει, αλλά και-αν χρειαστεί- μέσω του δικαιώματος squeeze out, το οποίο επίσης όπως ανακοίνωσε προτίθεται να εξασκήσει.

Η δημόσια πρόταση αναμένεται να «τρέξει» εντός των αμέσως επόμενων ημερών και συγκεκριμένα μόλις δοθεί η απαιτούμενη επί του εγγράφου έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου, κάτι για οποίο εκτιμάται πως δεν θα χρειαστεί για να συμβεί μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αν μέσα στον περίπου ένα μήνα κατά τον οποίο θα «τρέξει» η δημόσια πρόταση δεν επιτευχθεί η απόκτηση του 100%-σενάριο που ένεκα της ιδιομορφίας που υπάρχει σε ό,τι αφορά τους κατόχους του εναπομείναντα περίπου 6,5% φαντάζει ως το πιο πιθανό- τότε η Eurobank θα προχωρήσει στο squeeze out, αποκτώντας έτσι το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας.

Κάτι που υπενθυμίζεται πως μιλώντας στο πρόσφατο 12ο Banking Forum & FinTech Expo, ο CEO της Ελληνικής, Μιχάλης Λούης, τοποθέτησε χρονικά να συμβαίνει μέχρι το τέλος του προσεχούς Μάϊου.

Η διαδικασία ενοποίησης

Εν αναμονή των πιο πάνω, οι ασκήσεις επί χάρτου με φόντο την επερχόμενη ενοποίηση των δύο τραπεζών έχουν ήδη αρχίσει και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με τις πληροφορίες του InBusinessNews να τοποθετούν χρονικά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της όλης διαδικασίας, δηλαδή της νομικής συγχώνευσης(legal merger), από την οποία ουσιαστικά θα προκύψει ο νέος οργανισμός, μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Θα ακολουθήσει ως επόμενο στάδιο η διαδικασία ενσωμάτωσης(integration), τουτέστιν πρακτικά η... συστέγαση των πελατών των δύο τραπεζών υπό την νέα οντότητα.

Πρόκειται εδώ, όπως μας υποδείχθηκε αρμοδίως, για ένα σαφώς πιο μεγάλο και πολύπλοκο εγχείρημα σε σχέση με την νομική συγχώνευση, το οποίο κατά την παρούσα φάση έχει εισέλθει στο στάδιο του σχεδιασμού και θα γίνει με προσεκτικές κινήσεις, χωρίς επί του παρόντος να μπορεί να προσδιοριστεί επ' ακριβώς πόσο θα διαρκέσει μέχρι να ολοκληρωθεί.

Το όνομα της νέας οντότητας

Την ίδια ώρα πάντως, και με τις όποιες ανακατατάξεις στο οργανόγραμμα και την διοικητική δομή(σ.σ. που δεδομένου του νέου σχήματος προφανώς θα επέλθουν) εύλογα να τοποθετούνται έπειτα από την ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης, ερώτημα αποτελεί η εμπορική επωνυμία υπό την οποία θα δραστηριοποιηθεί η ενοποιημένη τράπεζα.

Κατά πόσο δηλαδή θα ονομάζεται, είτε Eurobank είτε Ελληνική είτε κάτι άλλο. Όπως το InBusinessNews πληροφορείται συναφώς, μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση, ούτε και έχει ξεκινήσει η όποια διαδικασία επιλογής του ονόματος.

Κάτι-ωστόσο- που εκ των πραγμάτων πρόκειται να συμβεί κατά το αμέσως προσεχές διάστημα, ενδεχομένως λαμβανομένων υπόψη και ευρημάτων μιας πιθανής έρευνας που περί του σκοπού αυτού ίσως να διενεργηθεί.

Οι ασφαλιστικές του ομίλου

Δεδομένο στο μεταξύ πρέπει να θεωρείται και το rebranding των τεσσάρων σήμερα ασφαλιστικών εταιρειών του ομίλου, δύο γενικού κλάδου και δύο ασφάλισης ζωής. Δηλαδή, των Παγκυπριακής και Hellenic Life που διέθετε η Ελληνική και των CNP Ασφαλιστική και CNP Cyprialife, τις οποίες ως γνωστό ο όμιλος εξαγόρασε πρόσφατα.

Αυτό που ουσιαστικά θα συμβεί θα είναι η δημιουργία δύο brands με νέα ή διαφοροποιημένα ονόματα, δηλαδή μιας ασφαλιστικής γενικού κλάδου(σ.σ. βλέπε ενοποίηση Παγκυπριακής και CNP Ασφαλιστικής) και μιας ασφάλισης ζωής( σ.σ. βλέπε ενοποίηση Hellenic Life και CNP Cyprialife).

Για να επιλεγούν βεβαίως τα ονόματα των ασφαλιστικών, όπως εύλογα μας υποδείχθηκε, θα πρέπει πρώτα να επιλεγεί και να κλειδώσει το όνομα της ενοποιημένης τράπεζας, ως οργανισμού στον οποίο άλλωστε και θα ανήκουν.

Υπενθυμίζεται ότι εντός του περασμένου έτους η Ελληνική Τράπεζα κατέληξε σε συμφωνία με την γαλλική CNP ASSURANCES για την εξαγορά του κυπριακού ασφαλιστικού oμίλου CNP Cyprus και των εταιρειών του CNP Ασφαλιστική και CNP Cyprialife.

H ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς αναμένεται να δημιουργήσει τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό όμιλο στην Κύπρο, αφού θα κατέχει τα μεγαλύτερα μερίδια αγοράς και στους δύο κλάδους ασφάλισης.

Σημειώνεται συναφώς πως σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία για το 2023, τα μερίδια αγοράς για τις εταιρείες των δύο ομίλων ήταν:

  • Για τον κλάδο ζωής 28.2%, (CNP CYPRIALIFE 22.6% και Hellenic Life 5.6%), και
  • για τον γενικό κλάδο 23.2%, (CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ 14.6% και Παγκυπριακή 8.6%).

Διαβάστε επίσης: Τάκης Φειδία: Νέα ισχυρή ώθηση ανάπτυξης των εργασιών της CNP με την εξαγορά από τον όμιλο της Ελληνικής

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Καλύτερη Private Bank το 2025-Απέσπασε άλλα δύο σημαντικά βραβεία από το Euromoney
Τέσσερα νέα βραβεία για τη Eurobank Κύπρου στα Euromoney Private Banking Awards 2025
Athlos Capital: «Best Wealth Manager in Cyprus» στα Euromoney Private Banking Awards 2025
«Πρόσταγμα» για συγχώνευση με Eurobank Κύπρου από το Δ.Σ. της Ελληνικής-Τα τρία μέλη που παραιτήθηκαν
Τράπεζα Κύπρου: Απέκτησε 286.111 μετοχές στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Οι τράπεζες μπαίνουν στην αγορά των stablecoins-Πώς αλλάζει το τοπίο στις πληρωμές
Ellinas Finance: Δεύτερη έκδοση μέρους του Ομολόγου Σειράς Ε και παραχώρηση 1.250 ομολόγων αξίας €1,25 εκατ.
Ανοδικά οι καταθέσεις και τα δάνεια τον Φεβρουάριο-Τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας
ΕΚΤ: Στάση αναμονής για μείωση επιτοκίων τον Απρίλιο με φόντο τους νέους δασμούς Τραμπ
Γιώργος Ζανιάς: Η στρατηγική σημασία της επένδυσης της Eurobank στην Κύπρο με εξαγορά Ελληνικής και CNP