powered by

Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Τι απαιτείται στην εκπαίδευση και πού εστιάζει το 2025 το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Αναβάθμιση προγραμμάτων σπουδών για παγκόσμια ανταγωνιστικότητα, ενίσχυση της φοιτητικής εμπειρίας και προσέλκυση διεθνών φοιτητών, αποτελεί το τρίπτυχο απαιτήσεων για την εκπαίδευση, σύμφωνα με τον CEO και Πρόεδρο του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Δρ. Χριστόφορο Χατζηκυπριανού.

Σε συνέντευξή του στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού IN Business, η οποία παραχωρήθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης ηγετών του κυπριακού επιχειρείν με την Πρόεδρο της Βουλής, πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, ο Δρ. Χατζηκυπριανού αναφέρει περαιτέρω πού εστιάζει για το 2025 το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Όπως σημειώνει συναφώς, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου εστιάζει στην αύξηση του ερευνητικού αποτυπώματός του μέσω χρηματοδοτούμενων έργων, στη βελτίωση της θέσης του στις διεθνείς κατατάξεις και στη δημιουργία ενός ελκυστικού εργασιακού περιβάλλοντος.

Παράλληλα, αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην σύνδεση της εκπαίδευσης με τη βιομηχανία και την κοινωνία.

Αναφερόμενος ευρύτερα στον επιχειρηματικό τομέα, ο CEO και Πρόεδρος του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, οριοθετεί ως βασικές προκλήσεις τον διεθνή ανταγωνισμό, την έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και την ανάγκη προσαρμογής στις απαιτήσεις της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης.

Το 2024 αποτέλεσε τη χρονιά κατά την οποία η κυπριακή οικονομία κατέγραψε ισχυρή ανάπτυξη και επέστρεψε μετά από πολλά χρόνια στην επενδυτική βαθμίδα. Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις και εισηγήσεις για συνέχιση αυτής της πορείας και για περαιτέρω ανάπτυξη, τόσο της οικονομίας όσο και της επιχειρηματικότητας;

Το 2024 αποτέλεσε ορόσημο για την κυπριακή οικονομία, με την επιστροφή της στην επενδυτική βαθμίδα και την ενίσχυση της αξιοπιστίας στις διεθνείς αγορές.

Για τη διατήρηση αυτής της ανοδικής πορείας, είναι απαραίτητη η ενίσχυση της καινοτομίας και της εκπαίδευσης, ιδιαίτερα στους τομείς της τεχνολογίας και της πράσινης ανάπτυξης.

Στρατηγικές επενδύσεις σε υποδομές, η ψηφιακή μεταρρύθμιση, η διασφάλιση ενός σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου και η υποστήριξη της επιχειρηματικότητας μέσω φορολογικών κινήτρων θα ενισχύσουν σημαντικά τη επιχειρηματικότητα και τη οικονομία.

Παράλληλα, η συνεργασία του επιχειρηματικού κόσμου με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα θα προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Η περαιτέρω ποιοτική ενίσχυση σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η υγεία και η εκπαίδευση θα καθιερώσει την Κύπρο ως δυναμικό επιχειρηματικό κόμβο στην περιοχή.

Οι κίνδυνοι για την κυπριακή οικονομία

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα/προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το κυπριακό επιχειρείν αλλά και ο τομέας στον οποίο δραστηριοποιείστε και ποιες μεγάλες ευκαιρίες βλέπετε μέσα στη νέα χρονιά; Ποιες είναι οι προτεραιότητες στην ατζέντα σας για το 2025;

Οι κίνδυνοι για την κυπριακή οικονομία πηγάζουν από εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες, απαιτώντας στρατηγική διαχείριση για να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η ενεργειακή ασφάλεια και οι σχέσεις με γειτονικές χώρες επηρεάζουν τον τουρισμό και την ενέργεια. Η κλιματική αλλαγή, με φαινόμενα όπως η ξηρασία και η αύξηση της θερμοκρασίας, δημιουργεί προκλήσεις για τη γεωργία και τον τουρισμό.

Παράλληλα, η εξάρτηση από εισαγόμενες πηγές ενέργειας καθιστά επιτακτική την ταχεία ανάπτυξη των πράσινων πηγών ενέργειας και την αξιοποίηση εγχώριων ενεργειακών πόρων.

Στον επιχειρηματικό τομέα, βασικές προκλήσεις είναι ο διεθνής ανταγωνισμός, η έλλειψη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού και η ανάγκη προσαρμογής στις απαιτήσεις της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης.

Στην εκπαίδευση, απαιτείται αναβάθμιση προγραμμάτων σπουδών για παγκόσμια ανταγωνιστικότητα, ενίσχυση της φοιτητικής εμπειρίας και προσέλκυση διεθνών φοιτητών.

Για το 2025, εστιάζουμε στην αύξηση του ερευνητικού αποτυπώματός μας μέσω χρηματοδοτούμενων έργων, στη βελτίωση της θέσης μας στις διεθνείς κατατάξεις και στη δημιουργία ενός ελκυστικού εργασιακού περιβάλλοντος.

Παράλληλα, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην σύνδεση της εκπαίδευσης με τη βιομηχανία και την κοινωνία.

Σταθερότητα, καινοτομία και ανταγωνιστικότητα

Με γνώμονα και το Όραμα 2035 βάσει ποιων πολιτικών θεωρείτε ότι θα μπορούσε η Κύπρος να καταστεί ακόμα πιο ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις; Τι χρειάζεται να γίνει για μετατροπή της χώρας σε σύγχρονο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο και ιδανικό τόπο για να ζει, να εργάζεται και να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά κανείς;

Για να καταστεί η Κύπρος πιο ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις και σύγχρονο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, απαιτούνται πολιτικές που εστιάζουν στη σταθερότητα, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα.

Απαραίτητη είναι η δημιουργία ενός ευέλικτου ρυθμιστικού πλαισίου, που θα μειώνει τη γραφειοκρατία και θα διευκολύνει τη διεκπεραίωση επενδυτικών διαδικασιών.

Η προώθηση πράσινων επενδύσεων και βιώσιμων πρακτικών, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ψηφιακής συνδεσιμότητας και την υιοθέτηση τεχνολογιών αιχμής, είναι ζωτικής σημασίας.

Παράλληλα, στρατηγικές επενδύσεις σε υποδομές, υγεία, εκπαίδευση και στέγαση θα ενισχύσουν την ποιότητα ζωής, καθιστώντας τη χώρα ιδανικό τόπο διαμονής και εργασίας.

Η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η προσέλκυση ταλέντου μπορεί να επιτευχθεί μέσω φορολογικών κινήτρων, προγραμμάτων κατάρτισης και ευκαιριών επαγγελματικής ανάπτυξης.

Η ενθάρρυνση διεθνών συνεργασιών, η στήριξη της καινοτομίας και η σύνδεση πανεπιστημίων με τη βιομηχανία θα συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός δυναμικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος.

Ολιστική στρατηγική για τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας

Τι θα ζητούσατε από την κυπριακή πολιτεία (κράτος, κυβέρνηση, Βουλή και πολιτικά κόμματα) προκειμένου να στηριχθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στο νησί μας; Με ποιους τρόπους πιστεύετε ότι η πολιτεία θα πρέπει να έρθει αρωγός προς το επιχειρείν;

Η κυπριακή πολιτεία πρέπει να εφαρμόσει μια ολιστική στρατηγική για τη στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, προωθώντας τη σταθερότητα, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα.

Αρχικά, απαιτείται η μείωση της γραφειοκρατίας και η ταχεία διεκπεραίωση αδειοδοτικών διαδικασιών μέσω ενός ευέλικτου και διαφανούς ρυθμιστικού πλαισίου.

Η δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για επενδύσεις, με σαφή φορολογικά κίνητρα και απλοποιημένες διαδικασίες, είναι απαραίτητη για να καταστεί η Κύπρος ελκυστικός προορισμός για επιχειρηματίες και επενδυτές.

Παράλληλα, απαιτούνται στρατηγικές επενδύσεις σε υποδομές, εκπαίδευση και διαρκή κατάρτιση, για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού.

Η πολιτεία μπορεί να στηρίξει την επιχειρηματικότητα με φορολογικά κίνητρα, χρηματοδοτικά εργαλεία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προγράμματα εξωστρέφειας και ενίσχυση της διεθνούς προβολής της Κύπρου για συγκεκριμένους τομείς.

Επιπλέον, η διεύρυνση συνεργασιών με διεθνείς οργανισμούς και η ενίσχυση της επιχειρηματικής κουλτούρας θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός βιώσιμου και ελκυστικού περιβάλλοντος για βιώσιμες επενδύσεις και ανάπτυξη.

Δειτε Επισης

Με συγκεκριμένη ημερομηνία στο μυαλό για την εμπορευματοποίηση του φυσικού αερίου από το «Αφροδίτη» ο Πρόεδρος
Κατεδάφιση εργοστασίου των αδελφών Λευκαρίτη για μετακίνηση στο Βασιλικό
American Gastroenterology Center: Αναπτύσσεται με νέο ιατρικό κέντρο ημερήσιας φροντίδας στον Στρόβολο
Οι επιδόσεις του λιανεμπορίου το 2024-Ποιοι τομείς άνθησαν και σε ποιους κλάδους αυξήθηκαν οι τιμές(πίνακες)
Deal με Chevron για το «Αφροδίτη»-Τι περιλαμβάνει το εγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος
Σε τροχιά εμπορευματοποίησης το φυσικό αέριο της Κύπρου-Πέφτουν οι υπογραφές με Αίγυπτο για το «Αφροδίτη»
Διευκρινίζει ο Παπαναστασίου για takata και χρεώσεις... Μελετάται λύση, αλλά δεν πρέπει να θεωρείται υπόσχεση
Ν. Χριστοδουλίδης: Σημαντικές για την Κ.Δ. οι συμφωνίες που θα υπογραφούν την Δευτέρα με την Αίγυπτο
Οι ιστορικοί τηλεφωνικοί θάλαμοι Cyta αναβιώνουν ως «xρονοκάψουλες» και διηγούνται την ιστορία τους
Το ταξίδι 80 χρόνων της Χαραλαμπίδης Κρίστης και η ιστορική υπογραφή «Χαραλαμπίδης» που επιστρέφει στο κυπριακό φρέσκο γάλα