Διακεκριμένο Μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Πληροφορικής (ACM) ο Καθηγητής του Ινστιτούτου Κύπρου Κωνσταντίνος Δόβρολης
Δελτίο Τύπου 17:15 - 13 Φεβρουαρίου 2025
![Constantinos-Dovrolis](/images/uzqup1AdNuuPhKB99aMax_I2XPY=/847598/width-750/2025/02/13/Constantinos-Dovrolis.jpg)
Ο Δρ Κωνσταντίνος Δόβρολης, Καθηγητής και Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Υπολογιστικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (CaSToRC) του Ινστιτούτου Κύπρου, ανακηρύχθηκε διακεκριμένο μέλος του διεθνούς οργανισμού πληροφορικής Association for Computing Machinery (ACM) για το 2024, σε αναγνώριση των σημαντικών του επιτευγμάτων στον τομέα της πληροφορικής.
Η ανακήρυξη ενός διακεκριμένου μέλους της ACM αποτελεί μια εξαιρετικά επιλεκτική διαδικασία. Ο Καθηγητής Δόβρολης είναι πλέον ένα από τα 56 διακεκριμένα μέλη που ανακηρυχθήκαν για το 2024 και τα οποία επιλέχθηκαν από τους συνάδελφους τους για τα εξαιρετικά τεχνικά τους επιτεύγματα, αλλά και για τον αντίκτυπο και τη σημαντική τους συνεισφορά στον τομέα της πληροφορικής.
Η έρευνα του καθηγητή Δόβρολη είναι άκρως διεπιστημονική και συνδυάζει τη Θεωρία Δικτύων, την Εξόρυξη Δεδομένων και τη Μηχανική Μάθηση. Μαζί με τους συνεργάτες και τους μαθητές του, έχουν δημοσιεύσει σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων, όπως η κλιματική επιστήμη, η βιολογία, και η νευροεπιστήμη. Πρόσφατα, η ομάδα του επικεντρώθηκε σε αρχιτεκτονικές για την τεχνητή νοημοσύνη, στη βάση όσων γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη δομή και τη λειτουργία των δικτύων του εγκεφάλου. O Καθηγητής Κωνσταντίνος Δόβρoλης διορίστηκε πρόσφατα και ως μέλος της Εθνικής Επιτροπής της Κύπρου για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Taskforce).
«Κάθε χρόνο επιλέγουμε μια νέα κατηγορία διακεκριμένων μελών της ACM από την παγκόσμια ένωση των 110.000 συναδέλφων μας», εξήγησε ο Πρόεδρος της ACM Γιάννης Ιωαννίδης. «Το μότο της ACM είναι «προάγοντας την πληροφορική ως επιστήμη και επάγγελμα». Για να εκπληρώσουμε την αποστολή μας, βασιζόμαστε πλήρως στους εθελοντές μας—από τη διοργάνωση τεχνικών συνεδρίων μέχρι την έκδοση ερευνητικών περιοδικών και τη διαχείριση δραστηριοτήτων επαγγελματικής ανάπτυξης. Όλες αυτές οι προσπάθειες θέτουν το βασικό θεμέλιο που υποστηρίζει τους επαγγελματίες υπολογιστών σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους. Το Πρόγραμμα Διακεκριμένων Μελών όχι μόνο γιορτάζει την καινοτομία, αλλά υπογραμμίζει επίσης την αξία, να είναι κανείς μέρος μιας ζωντανής τεχνικής κοινότητας».
«Αυτή η διάκριση, αποτελεί για εμένα μεγάλη μου τιμή» ανάφερε ο Καθηγητής Δόβρολης. «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί έρχεται τώρα που εργάζομαι στην Κύπρο. Είναι μια εξαιρετική στιγμή για την έρευνα και την καινοτομία στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης».
«Εκφράζω τα συγχαρητήρια μου για την τεράστια αυτή αναγνώριση, για την οποία αισθανόμαστε υπερήφανοι ως Ινστιτούτο Κύπρου» δήλωσε ο Καθηγητής Σταύρος Μαλάς, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου. «Η διάκριση αυτή αποτελεί επιβεβαίωση του έργου του Καθηγητή Δόβρολη και της εξαιρετικής συνεισφοράς του στον τομέα της πληροφορικής, αλλά και στην ακαδημαϊκή μας κοινότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύντομο Βιογραφικό
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Δοβρόλης είναι Διευθυντής του Κέντρου Υπολογιστικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (CaSToRC) και Καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου από 1/1/2023. Είναι απόφοιτος του Πολυτεχνείου Κρήτης (Engr.Dipl. 1995), του University of Rochester (M.S. 1996), και του University of Wisconsin-Madison (Ph.D. 2000).
Σύμφωνα με το Google Scholar, οι δημοσιεύσεις του έχουν λάβει περίπου 16.000 αναφορές με h-index 57. Η έρευνά του έχει χρηματοδοτηθεί από αμερικανικές υπηρεσίες όπως NSF, NIH, DOE, DARPA και εταιρείες όπως η Google, η Microsoft και η Cisco. Έχει συντονίσει πολλά μεγάλα και διεπιστημονικά ερευνητικά προγράμματα κατά την 20ετή θητεία του στο Πανεπιστήμιο Georgia Tech (ΗΠΑ). Στο Ινστιτούτο Κύπρου, έχει σχηματίσει μια 15μελή ομάδα ερευνητών μηχανικής μάθησης στο CaSToRC, η οποία αποτελείται από μηχανικούς και διδακτορικούς φοιτητές, ενώ αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ ευρωπαϊκής και εθνικής χρηματοδότησης στον ευρύτερο τομέα της έρευνας και των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης.