Πώς η Βρετανία μπορεί να βγει κερδισμένη από τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ
InBusinessNews 08:20 - 13 Φεβρουαρίου 2025
![ΕΜΠΟΡΙΟ ΗΠΑ-ΒΡΕΤΑΝΙΑ](/images/OCXQjm1YZ6wfPzygGEBaPN0uyf4=/847390/width-750/2025/02/13/EMPORIO_EPA-BRETANIA.jpg)
Οι παγκόσμιες αγορές επλήγησαν από νέα αστάθεια αυτή την εβδομάδα, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε τα σχέδια επιβολής δασμών στις εισαγωγές από τρεις από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής.
Παρά ταύτα, ο Τραμπ συμφώνησε τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου να αναστείλει για 30 ημέρες τους δασμούς 25% στις εισαγωγές από το Μεξικό και τον Καναδά, αφού και οι δύο χώρες συμφώνησαν να λάβουν μέτρα για την πάταξη της διακίνησης φαιντανύλης.
Ωστόσο, η ίδια περίοδος χάριτος δεν προσφέρθηκε στην Κίνα, η οποία αντιμετωπίζει εισαγωγικούς δασμούς 10% – και η οποία στη συνέχεια ανταπέδωσε με δασμούς έως και 15% σε αμερικανικά προϊόντα.
Οι ευρωπαϊκές οικονομίες κινδυνεύουν επίσης από το δασμολογικό καθεστώς του Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στους δημοσιογράφους την Κυριακή ότι οι δασμοί στην ΕΕ «θα συμβούν σίγουρα» – αλλά δήλωσε ότι μια συμφωνία «θα μπορούσε να επιτευχθεί» με το Ηνωμένο Βασίλειο, ένα έθνος με το οποίο το εμπόριο των ΗΠΑ είναι πιο ισορροπημένο.
Ο Στάρμερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είχε συζητήσει το εμπόριο στις συνομιλίες που είχε με τον Τραμπ και ότι δεν θα επέλεγε πλευρά μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Η υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ρέιτσελ Ριβς, εν τω μεταξύ, επέμεινε τον περασμένο μήνα ότι η Βρετανία «δεν είναι μέρος του προβλήματος» όσον αφορά τα εμπορικά ελλείμματα που επιδιώκει να διορθώσει ο Τραμπ με τις δασμολογικές πολιτικές του.
Ανάλογα με το ποια στοιχεία εξετάζετε, οι δύο χώρες έχουν είτε μικρό εμπορικό έλλειμμα είτε πλεόνασμα. Αυτό που είναι σημαντικό για τον Τραμπ, όμως είναι ότι οι αριθμοί είναι σχεδόν ισοσκελισμένοι.
Καθώς η βρετανική οικονομία αντιμετωπίζει δυσκολίες – με την Ριβς να τονίζει πρόσφατα ότι «παλεύει κάθε μέρα για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη» – αρκετοί αναλυτές δήλωσαν στο CNBC ότι η οικονομία της χώρας θα μπορούσε να λάβει ώθηση από τον εμπορικό πόλεμο του Τραμπ.
Η Ιρίνα Σούρντου-Ναρντέλα, καθηγήτρια διεθνών επιχειρήσεων και στρατηγικής στο Warwick Business School, δήλωσε στο CNBC ότι ακόμη και αν το Ηνωμένο Βασίλειο πληγεί από δασμούς, ο αντίκτυπος μπορεί να είναι πιο υποτονικός από ό,τι αναμενόταν.
Οι πέντε μεγαλύτερες εξαγωγές αγαθών του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Αμερική ήταν πέρυσι τα αυτοκίνητα, τα φάρμακα και τα φαρμακευτικά προϊόντα, οι γεννήτριες, τα επιστημονικά όργανα και τα αεροσκάφη, με συνολική συνδυασμένη αξία 25,6 δισεκατομμυρίων λιρών (31,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων).
Η αξία αυτών των εξαγωγών επισκιάστηκε, ωστόσο, από εκείνες των μεγαλύτερων εξαγωγών υπηρεσιών της, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των ασφαλίσεων, οι οποίες είχαν συνολική συνδυασμένη αξία 109,6 δισεκατομμυρίων λιρών.
Ο Νέρι Κάρα Σιλαμάν του Said Business School του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δήλωσε ότι η πλήρης αποφυγή των δασμών είναι το ιδανικό σενάριο, καθώς θα μπορούσε να ενισχύσει τις βασικές βιομηχανίες της Βρετανίας.
Ο Άλεξ Κινγκ, πρώην έμπορος συναλλάγματος και ιδρυτής της πλατφόρμας προσωπικών οικονομικών Generation Money, συμφώνησε ότι οι πολιτικές του Τραμπ θα μπορούσαν να προσφέρουν στη Βρετανία κάποια οικονομική ανακούφιση.
Ο Κινγκ υποστήριξε επίσης ότι η βρετανική λίρα θα μπορούσε να αναδειχθεί ως «μεγάλος νικητής» ενός ενδεχόμενου εμπορικού πολέμου, σημειώνοντας ότι μετά τις αρχικές επιβεβαιώσεις των δασμών από τον Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, η λίρα αυξήθηκε έναντι του ευρώ, του καναδικού δολαρίου και των νομισμάτων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.
Είπε ότι αυτό ήταν ένα σημάδι ότι οι παγκόσμιοι επενδυτές «μπορεί να θεωρήσουν το Ηνωμένο Βασίλειο ως πιθανό ασφαλές καταφύγιο».
Ο Νταν Μπόρντμαν-Ουέστον, διευθύνων σύμβουλος της BRI Wealth Management, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια ευκαιρία να αποφύγει τους αμερικανικούς δασμούς, γεγονός που το καθιστά ελκυστική αγορά για τους επενδυτές.
Σημείωσε ότι τα επιτόκια είναι πλέον πιθανό να μειωθούν περισσότερο και ταχύτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο από ό,τι στις ΗΠΑ, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει μια επαναξιολόγηση των βρετανικών εταιρειών παράλληλα με την πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστών ως gilts.
Η δυναμική του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι της Ευρώπης έχει αλλάξει, σύμφωνα με τον Κρις Μέτκαλφ, επικεφαλής επενδύσεων στην IBOSS Asset Management.
«Αν και η δασμολογική πολιτική του Τραμπ μπορεί να φαίνεται χαοτική και μπερδεμένη, είναι δύσκολο να δούμε ένα σενάριο όπου θα αλλάξει πορεία και θα επιβάλει περισσότερους δασμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο αντί για την ΕΕ.
Αυτό δημιουργεί αναμφίβολα ένα θετικό σκηνικό για την προσέλκυση αμερικανικών εταιρειών και επενδύσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, ιδίως με δεδομένο το πολιτικό χάος στη Γαλλία και τη Γερμανία», συμπλήρωσε.