Powered by

Μικρή πτώση σημείωσε την Τρίτη το Χρηματιστήριο

Μικρή πτώση παρουσίασε την Τρίτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στις 223,35 μονάδες, σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 0,36%.

Πτώση 0,33% παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 135,62 μονάδες. Ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στις €295.902.

Από τους επιμέρους χρηματιστηριακούς δείκτες, πτώση κατέγραψαν ο δείκτης της Κύριας Αγοράς σε ποσοστό 0,29% και ο δείκτης της Εναλλακτικής Αγοράς σε ποσοστό 0,53%.

Χωρίς μεταβολή παρέμειναν ο δείκτης των Επενδυτικών Εταιρειών και ο δείκτης των Ξενοδοχείων.

Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον προσέλκυσαν οι τίτλοι της Δήμητρα Επενδυτική με €124.141 (χωρίς μεταβολή – τιμή κλεισίματος €1,60), της Ελληνικής Τράπεζας με €69.215 (χωρίς μεταβολή - τιμή κλεισίματος €4,78), της Τράπεζας Κύπρου με €65.548 (πτώση 0,40% – τιμή κλεισίματος €4,97), της Logicom με €12.120 (πτώση 1,56% – τιμή κλεισίματος €3,78) και της Τσιμεντοποιίας Βασιλικού με €10.603 (άνοδος 0,54% – τιμή κλεισίματος €3,74).

Από τις μετοχές, που έτυχαν διαπραγμάτευσης τρεις κινήθηκαν ανοδικά, επτά καθοδικά και πέντε παρέμειναν αμετάβλητες. Ο αριθμός των συναλλαγών ανήλθε σε 137.

Εξάλλου, το Χρηματιστήριο ανακοίνωσε την αναστολή διαπραγμάτευσης 2 ωρών των μετοχών της εταιρείας Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ, ενόψει της διατύπωσης δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της τράπεζας από την Τράπεζα Eurobank Α.Ε. για την απόκτηση μέχρι και του 100% του εκδομένου μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ.

Συγκεκριμένα, το ΧΑΚ ανέφερε ότι η αναστολή αυτή θα ισχύει για διάρκεια 2 ωρών από την ώρα αναστολής δηλαδή μέχρι τις 12:40 μ.μ. της σημερινής χρηματιστηριακής συνάντησης με σκοπό να δοθεί χρόνος ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού για την πρόταση αυτή.

Πρόσθεσε ότι για το διάστημα αυτό, αναστέλλεται και η καταχώρηση εντολών διακανονισμού (OTC) στο σύστημα του Κεντρικού Αποθετηρίου/ Μητρώου για τις μετοχές αυτές.

Επίσης, το Χρηματιστήριο ανακοίνωσε ότι από τις 13 Φεβρουαρίου 2025, θα καταχωρηθεί στο Κεντρικό Αποθετήριο και Κεντρικό Μητρώο (ΚΑΜ) το μητρώο Ομολόγων της εταιρείας GAN AF MANAGEMENT LTD (HE311763, ISIN: CY0240802112).

Προσθέτει ότι το εν λόγω ομόλογο δεν θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στις Αγορές του ΧΑΚ.

Το ΧΑΚ αναφέρει ότι σύμφωνα με τον περί Αξιών και Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (Κεντρικό Αποθετήριο και Κεντρικό Μητρώο Αξιών) Νόμο, οποιαδήποτε μεταβίβαση, ενεχυρίαση, αποδέσμευση ή άλλη επιβάρυνση, καθώς και κάθε άλλη πράξη που αφορά τα συγκεκριμένα ομόλογα, καταχωρίζεται στο ΚΑΜ.

Επιπλέον, αναφέρει ότι βάσει των όρων έκδοσης του ομολόγου της εταιρείας αυτής, οι εκάστοτε ομολογιούχοι του χρεωστικού ομολόγου της εταιρείας περιορίζονται σε "Qualified Investors" (Ειδικευμένους Επενδυτές – Ενημερωμένους ή Επαγγελματίες Επενδυτές).

Προσθέτει ότι με την προαναφερθείσα καταχώρηση, ο συνολικός αριθμός των Μη Εισηγμένων Μητρώων που τηρούνται από το ΚΑΜ ανέρχεται πλέον σε πενήντα επτά (57).

Τέλος, το Χρηματιστήριο ανακοίνωσε ότι διαφοροποίησε τη σύνθεση του Δείκτη ΝΕΑ ΧΑΚ.

Ειδικότερα, αναφέρει ότι εξέρχονται οι μετοχές της εταιρείας THE REPUTATION EXCHANGE PLC από τη σύνθεση του Δείκτη ΝΕΑ ΧΑΚ και προσθέτει πως η απόφαση αυτή λήφθηκε με βάση τον Κανόνα 4.1 των Βασικών Κανόνων Διαχείρισης και Υπολογισμού των Δεικτών που αναφέρεται στην περίπτωση αναστολής μετοχής συμμετέχουσας σε Δείκτη.

Σημειώνει ότι οι πιο πάνω αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2025.

Δειτε Επισης

Αύξηση στις τιμές παραγωγού στη γεωργία, μείωση κόστους παραγωγής σε Κύπρο και Ευρωπαϊκή Ένωση
Ημερήσια και εβδομαδιαία κέρδη στο ΧΑΚ
ΚΕΒΕ: Όχι βιαστικές αποφάσεις για συνταγογραφήσεις στο ΓεΣΥ
Πώς θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για το σχέδιο επιδότησης επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια με εισοδηματικά κριτήρια
Έγκριση προϋπολογισμού ΚΦΙΚΒ και τροπολογία για καλύτερη αξιοποίηση κονδυλίων
Μικρή άνοδος την Πέμπτη στο ΧΑΚ
Πρώτη ετήσια συνάντηση...Η έρευνα, η καινοτομία και η γνώση στη διάθεση του αγροτικού τομέα
Τι περιμένουν οι φορείς της οικονομίας από την φορολογική μεταρρύθμιση και οι ανησυχίες για την πράσινη φορολογία
Πέμπτη πιο ψηλή στην Ε.Ε. η κατά κεφαλή παραγωγή αστικών αποβλήτων στην Κύπρο
Πρωταθλήτρια Ευρώπης στη μείωση της ανεργίας των νέων η Κύπρος τη διετία 2023-2024