Θέλουν οδικό χάρτη και δεν αποκλείουν κινητοποιήσεις για το χαλλούμι οι αιγοπροβατοτρόφοι
InBusinessNews 16:21 - 11 Φεβρουαρίου 2025
![ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΟΙ](/images/oUuBIkn3CZ4o3z7F587aVQwkTNs=/847072/width-750/2025/02/11/AIGOPROBATOTROPhOI.jpg)
Την εφαρμογή οδικού χάρτη για το χαλλούμι ΠΟΠ που να διασφαλίζει την πλήρη συμμόρφωση με τις ποσοστώσεις χαλλουμιού ΠΟΠ το 2029 ζήτησε η Συντονιστική Επιτροπή Αιγοπροβατοτρόφων, η οποία πραγματοποίησε ειρηνική διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, το πρωί της Τρίτης.
Η Επιτροπή επέδωσε υπόμνημα στον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου, Βίκτωρα Παπαδόπουλο, ο οποίος ανέφερε ότι θα διευθετήσει συνάντηση των αιγοπροβατοτρόφων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Υπουργό Γεωργίας. Εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι δεν αποκλείονται οι κινητοποιήσεις εάν το αίτημά τους δεν γίνει δεκτό από την Υπουργό Γεωργίας.
Στο υπόμνημά της, η Συντονιστική Επιτροπή Αιγοπροβατοτρόφων ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προστατεύσει το χαλλούμι ΠΟΠ με την εφαρμογή ενός οδικού χάρτη. Ακόμη, ζητά με τη λήξη του τρέχοντος Διατάγματος στις 31 Αυγούστου 2025, να τεθεί σε ισχύ νέο Διάταγμα μέχρι το 2029 με ποσοστιαία αύξηση της συμμετοχής του αιγοπρόβειου γάλακτος στην παρασκευή του χαλλουμιού κατά 5% ανά έτος.
Ο Πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αιγοπροβατοτρόφων. Σωτήρης Καδής, σε δηλώσεις του πριν από την επίδοση του υπομνήματος, ανατρέχοντας στο ιστορικό της παραχώρησης της 10ετούς μεταβατικής περιόδου με στόχο τη σταδιακή αύξηση της παραγωγής του αιγινού και πρόβειου γάλακτος για την κατοχύρωση της ονομασίας «χαλλούμι» ως ΠΟΠ, είπε ότι «δυστυχώς οι μεροληπτικές πολιτικές και η εθελοτυφλία της εκάστοτε Κυβέρνησης επέτρεψαν την ασυδοσία στην παραγωγή χαλλουμιού, με φυσικό επακόλουθο την αποτυχία στο να συμμορφωθούμε στις προδιαγραφές του κατοχυρωμένου πλέον ΠΟΠ Χαλλουμιού στο τέλος αυτής της μεταβατικής περιόδου, τον Ιούλιο του 2024».
«Χωρίς να μάθουμε από τα διαχρονικά λάθη μας και χωρίς να λάβουμε καν υπόψιν τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 27 Μαΐου 2022, και την προσφυγή από την Papouis Dairies και άλλους κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ακύρωση του Εκτελεστικού Κανονισμού που κατοχύρωνε το χαλλούμι ΠΟΠ», συνέχισε.
Ο κ. Καδής τόνισε ότι οι αιγοπροβατοτρόφοι ζητούν «να εφαρμοστεί η νομοθεσία και οι έλεγχοι στην ουσία», ενώ απάντησε αρνητικά σε ερώτηση αν η Υπουργός Γεωργίας επικοινώνησε μαζί τους.
Σημειώνοντας ότι η Επιτροπή Παρακολούθησης για το Χαλλούμι θα συνέλθει στις 18 Φεβρουαρίου, ο Σωτήρης Καδής υπογράμμισε ότι είναι συμβουλευτική επιτροπή, η οποία «δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις. Τις αποφάσεις πρέπει να τις λάβει η ίδια η Κυβέρνηση».
Σε δηλώσεις του μετά την επίδοση του υπομνήματος, ο κ. Καδής ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία των αιγοπροβατοτρόφων έγινε δεκτή από τον Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου, Βίκτωρα Παπαδόπουλο, προσθέτοντας ότι «δώσαμε το υπόμνημά μας και εκθέσαμε τα προβλήματά μας αναλυτικά».
Εν συνεχεία, είπε ότι ο κ. Παπαδόπουλος θα διευθετήσει μια συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με την Υπουργό Γεωργίας, σημειώνοντας ότι αναμένουν να ειδοποιηθούν για την ημερομηνία της συνάντησης.
Ο Ευαγόρας Χρυσάνθου, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αιγοπροβατοτρόφων, είπε ότι εάν δεν γίνει δεκτό από την Υπουργό Γεωργίας το αίτημα των αιγοπροβατοτρόφων για συνάντηση και για επίλυση του προβλήματος, «θα έρθουμε δυναμικά με κινητοποιήσεις». «Το ‘’θα’’ έληξε», ανέφερε.
Ο Γιώργος Δημητρίου, εκπρόσωπος Τύπου της Συντονιστικής Ομάδας Αιγοπροβατοτρόφων, δήλωσε ότι «το κράτος φέρει τεράστιες και βαριές ευθύνες για την κατάντια αυτού του προϊόντος (Σ.Σ. του χαλλουμιού)», προσθέτοντας ότι «εδώ και 30 χρόνια αφήνουν τον κλάδο να λιμοκτονεί και στο τέλος θέλουν να εκφυλίσουν, να καταστρέψουν αυτό το προϊόν για χατίρι κάποιων μεγαλοεπιχειρηματιών, για ολιγοπώλια, και αυτό δεν μας βρίσκει σύμφωνους».
«Θα παλέψουμε με όσες δυνάμεις έχουμε. Θα προβούμε και σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε όλα τα νόμιμα και απαραίτητα βήματα που πρέπει να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι θα προχωρήσει αυτή η υπόθεση με το χαλλούμι», τόνισε.
«Έχουμε κάνει επανειλημμένα προτάσεις στην Υπουργό (Σ.Σ. Γεωργίας) ούτως ώστε να αυξάνει το ποσοστό συμμετοχής του αιγοπρόβειου γάλακτος 5% ανά έτος, ούτως ώστε το 2029 που είναι η καταληκτική ημερομηνία, να πάμε ομαλά», επεσήμανε ο κ. Δημητρίου. Αντί αυτού, συνέχισε, «ενώ το γάλα είχε 30% συμμετοχή, από την 1η του Φλεβάρη εν μια νυκτί το παίρνει στο 15%».
«Μέσα σε ποιο οικονομικό περιβάλλον θα μπουν νεοεισερχόμενοι παραγωγοί σε αυτόν τον κλάδο από τη στιγμή που δεν δίνει κανένα κίνητρο στους βιομηχάνους;» διερωτήθηκε, σημειώνοντας ότι «με αυτές τις πολιτικές, όχι μόνο δεν θα αυξηθεί το γάλα, θα συρρικνωθεί».
Εν συνεχεία, ο Γιώργος Δημητρίου ανέφερε ότι ο φάκελος για το χαλλούμι ΠΟΠ «κατατέθηκε από αυτούς τους ανθρώπους εδώ πέρα. Δεν κατατέθηκε ούτε από τους αγελαδοτρόφους, ούτε από τους βιομηχάνους».
Γι’ αυτό, όπως είπε, «εν τη σοφία της η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε αυτό το προϊόν στους παραγωγούς για να παραμείνουν στις ρίζες τους, να παραμείνουν στους χώρους τους και να έχουν τις δουλειές τους».
«Οι έντονες βροχοπτώσεις δεν μας πτοούν καθόλου. Δεν πάει άλλο. Εξυπηρετούνται συμφέροντα, το λέω και δεν φοβάμαι κανέναν», τόνισε.
Αναφερόμενος στην ποσόστωση του γάλακτος, είπε ότι «η Υπουργός αρέσκεται στο να μαδάει μαργαρίτες, γιατί κάποιοι την επηρεάζουν είτε πολιτικά είτε άλλως πως. Δεν ξέρω τι συμβαίνει», κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, από την Ομάδα Αιγοπροβατοτρόφων Λεμεσού «Ποιμένας» δήλωσε ότι «εδώ και μια πενταετία, η Κυβέρνηση μάς εμπαίζει σχετικά με τις ποσοστώσεις συμμετοχής του αιγοπρόβειου γάλακτος στο χαλλούμι».
«Δώσαμε πενταετή παράταση. Ζητούμε 5% αύξηση της ποσόστωσης κάθε χρόνο, ώστε το 2029 να πάει το ποσοστό στο 51%. Ζητούμε να γίνονται οι έλεγχοι, ζητούμε να μην απειλούνται οι κτηνοτρόφοι από την κυρία Υπουργό με πρόστιμο 300€ την ημέρα, διότι δεν δηλώνουν στην πλατφόρμα το γάλα τους. Ζητούμε γενικά δικαιοσύνη για το χαλλούμι», κατέληξε.