Powered by

Μάκης Κεραυνός: Οι δασμοί σε χάλυβα και αλουμίνιο από ΗΠΑ-«Η Κύπρος δεν θα έχει άμεσα κάποιον αντίκτυπο»

Το ζήτημα της επιβολής δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο θα πρέπει να επιλυθεί με σοβαρό διάλογο και όχι με μέτρα και αντίμετρα, χωρίς θετικό αποτέλεσμα, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός.

Αναφερόμενος στην επιβολή δασμών 25% από τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη συζητά το θέμα, ενώ η Κύπρος ευθυγραμμίζεται με τη θέση της.

Ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΤΕΚ, ο κ. Κεραυνός είπε ότι δεν πρόκειται για μια επιθυμητή απόφαση και είπε ότι δημιουργεί ανησυχίες σε όλον τον κόσμο και στο διεθνές εμπόριο.

Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εκφράσει τις ανησυχίες της και η Κύπρος, ως κράτος-μέλος της ΕΕ, είναι ταυτισμένη με τις θέσεις της Επιτροπής.

«Σίγουρα δεν θα προσφέρει τίποτα όσον αφορά τη διευκόλυνση του παγκόσμιου εμπορίου, αντίθετα θα δημιουργήσει προβλήματα, εμπόδια και πληθωριστικές πιέσεις», ανέφερε.

Σημείωσε ότι η Κύπρος δεν θα έχει άμεσα κάποιον αντίκτυπο, ωστόσο αν συνεχιστεί αυτή η αντιμετώπιση σίγουρα θα υπάρξουν προβλήματα και στην οικονομία της Κύπρου και επιπτώσεις.

Ερωτηθείς κατά πόσο θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει και αντίστοιχη ευρωπαϊκή απάντηση στην επιβολή δασμών, ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Συμβούλια Υπουργών συζητούν αυτό το θέμα.

Πρόσθεσε ότι έγινε ήδη μια πρώτη συζήτηση στο προηγούμενο Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών και θα γίνει και στο επόμενο Συμβούλιο στο οποίο θα παρευρεθεί την ερχόμενη Τρίτη, για το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση σκέφτεται να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα.

«Νομίζω ότι αυτά τα θέματα πρέπει να λύνονται μέσα από σοβαρούς διαλόγους και συζητήσεις και όχι με μέτρα και αντίμετρα, γιατί αυτή η διαδικασία σίγουρα δεν θα έχει κανένα θετικό αποτέλεσμα», σημείωσε.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι οι κυρώσεις που τυχόν επιβάλει η ΕΕ μπορεί να έχουν επιπτώσεις και στην ίδια, συμφώνησε και σημείωσε ότι θα υπάρξουν επίσης και στην ίδια την Αμερική από τα μέτρα που λαμβάνει.

Παράλληλα συνέστησε υπομονή ώστε να διαφανεί πώς υλοποιούνται τα μέτρα και τι θα προκύψει μέσα από τις διάφορες συζητήσεις που αναμένονται και στο πιο ψηλό επίπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Στρατηγικός στόχος για την Κύπρο η Σένγκεν-Διαβεβαιώσεις Μέτσολα για ενεργή στήριξη
Εφιστά την προσοχή το Τμήμα Φορολογίας-Ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα με το λογότυπό του
Εβδομαδιαία κέρδη 1,1% στο ΧΑΚ για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα
Στις Βρυξέλλες για Eurogroup και Συμβούλιο Ecofin ο Μάκης Κεραυνός-Τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα
«ΘΑλΕΙΑ2021-2027»: Θεμελιώνοντας μια καλύτερη Κύπρο με τη στήριξη της Ε.Ε.
Ανοδικά έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Γ. Παπαναστασίου: Δεν είναι επιτήδειος ουδέτερος και στηρίζει τη σύσταση νέου Συνεργατισμού η Κυβέρνηση
Σχεδόν μηδενικός ο πληθωρισμός στην Κύπρο τον Απρίλιο-Πού οφείλεται η μείωση
Στο σκαμνί η Κύπρος γιατί δεν έδωσε τις απαραίτητες εξουσίες στον συντονιστή για ψηφιακές υπηρεσίες
Σε μπελάδες η Κύπρος-Ένα βήμα πριν το Δικαστήριο Ε.Ε. για εμπορία εκπομπών στις αερομεταφορές και κυβερνοασφάλεια