Powered by

Bloomberg: Γιατί οι επενδυτές κατακλύζουν τις παγκόσμιες αγορές χρέους

Οι επενδυτές κατακλύζουν τις παγκόσμιες αγορές χρέους με πρωτοφανή ρυθμό, καθώς εκμεταλλεύονται τη ζήτηση από τους πεινασμένους για πίστωση διαχειριστές που διαθέτουν μετρητά.

Οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις έχουν ήδη αντλήσει περίπου 184,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε όλα τα είδη ομολόγων φέτος.

Η ισχυρή ζήτηση τροφοδοτεί επίσης την αγορά μοχλευμένων δανείων, με πάνω από 33 δισ. δολάρια σε συμφωνίες που δρομολογήθηκαν στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι ασφαλιστές θέλουν να κλειδώσουν υψηλότερες αποδόσεις ενόψει των αναμενόμενων μειώσεων των επιτοκίων και είναι πρόθυμοι να συμβιβαστούν με χαμηλά ασφάλιστρα κινδύνου για να το πετύχουν.

Η ζήτηση αυτή βοήθησε τα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια να σημειώσουν ρεκόρ εισροών πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR.

Οι επιχειρήσεις έχουν καλό λόγο να πουλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα τώρα. Τα spreads -ή το premium σε σχέση με τις αποδόσεις συγκρίσιμων κρατικών ομολόγων- βρίσκονται κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα της ιστορίας τους, καθώς το ενδιαφέρον πιέζει προς τα κάτω το κόστος δανεισμού.

Από την πλευρά των κυβερνήσεων, τα δημοσιονομικά ελλείμματα δημιουργούν κάποια ανησυχία ενόψει ενός κύματος αναμενόμενων εκδόσεων.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με αποδόσεις του Δημοσίου που αυξάνονται τόσο γρήγορα που υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί αναταραχή στην αγορά, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Apollo Global Management, Τόρστεν Σλοκ, εν μέρει επειδή το βάρος του χρέους της χώρας διογκώνεται.

Παρόμοιες ανησυχίες ισχύουν και για το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είδε το κόστος μακροπρόθεσμου δανεισμού να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο από το 1998, αυξάνοντας την προοπτική περαιτέρω αυξήσεων των φόρων για την τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων.

Οι αναδυόμενες αγορές έχουν επίσης ενταχθεί στον κατακλυσμό των πωλήσεων χρέους. Χώρες από τη Χιλή έως την Ουγγαρία και τη Σλοβενία αξιοποιούν τις αγορές χρέους. Οι προσφορές αυτές ακολουθούν τις αντίστοιχες από τη Σαουδική Αραβία και το Μεξικό.

Το βασίλειο, ένας από τους μεγαλύτερους εκδότες ομολόγων στις αναδυόμενες αγορές πέρυσι, πούλησε ομόλογα ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να χρηματοδοτήσει το τεράστιο σχέδιο οικονομικού μετασχηματισμού του.

Το Μεξικό πούλησε ομόλογα ρεκόρ ύψους 8,5 δισ. δολαρίων.

Σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις, υπάρχουν πολύ λιγότερες ανησυχίες για την υγεία των εταιρικών ισολογισμών.

Οι επενδυτές δεν απαιτούν πλέον μεγάλο ασφάλιστρο για να διακρατήσουν πιο επικίνδυνα ομόλογα και οι εταιρείες με αξιολογήσεις junk ετοιμάζονται να επωφεληθούν από αυτό.

Οι στρατηγικοί αναλυτές της Citigroup Inc. συμπεριλαμβανομένου του Μάικλ Άντερσον αναμένουν ότι η έκδοση ομολόγων υψηλής απόδοσης θα εκτιναχθεί πάνω από 30% στα 370 δισ. δολάρια από το 2024. Η αναμενόμενη αναζωογόνηση των συγχωνεύσεων και εξαγορών θα βοηθήσει επίσης να κινηθεί η αγορά.

Εν τω μεταξύ, οι παγκόσμιες συνολικές αποδόσεις – η μέτρηση που περιλαμβάνει τα spreads και τα υποκείμενα ασφαλή επιτόκια – παραμένουν κοντά στο υψηλότερο επίπεδό τους από την περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Αυτό το περιβάλλον είναι πιο πιθανό να συνεχιστεί φέτος, καθώς οι έμποροι έχουν περιορίσει τις προσδοκίες για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων το 2025, ιδίως από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Αναμένουν πλέον λιγότερες από δύο μειώσεις επιτοκίων από τη Fed φέτος και δύο από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Άλλα ελκυστικά στοιχεία περιλαμβάνουν τις αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων σε δολάρια ΗΠΑ με αξιολόγηση BBB που είναι πολύ υψηλότερες από την απόδοση των κερδών του S&P 500. Στην πραγματικότητα, οι αποδόσεις των ομολόγων υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης ξεκινούν το έτος υψηλότερα από ό,τι είχαν εδώ και 16 χρόνια, όπως ανέφεραν οι αναλυτές της JPMorgan Chase & Co.

«Ο «διαγωνισμός» μεταξύ των στενών spreads και των υψηλών αποδόσεων συνεχίζεται καθώς ξεκινά το 2025 και η πρόσφατη ιστορία μας δείχνει ότι οι αποδόσεις κερδίζουν αυτή τη μάχη», ανέφεραν οι αναλυτές.

Με τα spreads υπέρ των δανειοληπτών και τις αποδόσεις στο πλευρό των αγοραστών, η δραστηριότητα αναμένεται να συνεχιστεί.

«Τα χρήματα που επιστρέφουν στα ταμεία σημαίνουν ότι οι αγοραστές έχουν πολλά μετρητά για να αναπτύξουν επιπλέον των εισροών που μπορεί να είχαν», δήλωσε η Φαμπιάνα Ντελ Κάντο, συν-επικεφαλής των κεφαλαιαγορών EMEA της Mitsubishi UFJ Financial Group Inc.

Δειτε Επισης

Σε ισχύ επιπλέον δασμοί 10% για μεγάλο μέρος προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ
Eξαγορές και IPOs αξίας δισεκατομμυρίων «πάγωσαν» λόγω των δασμών Τραμπ
DBRS για δασμούς Τραμπ: Βραδύτερη ανάπτυξη και υψηλότερος πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία
Βλέπει αύξηση πληθωρισμού και επιβράδυνση της ανάπτυξη από τους δασμούς Τραμπ ο Τζερόμ Πάουελ
Γερμανός ΥΠΟΙΚ: Οι δασμοί Τραμπ ίσοι με την εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία
Εξοργισμένος ο Ρούμπιο με την Κίνα για τους δασμούς-«Δεν καταρρέουν οι οικονομίες, καταρρέουν οι αγορές»
Χάος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια-Ποιες μετοχές ευρωπαϊκών κολοσσών έπληξαν οι δασμοί του Τραμπ
Ο Τραμπ λανσάρει τη «Χρυσή Κάρτα» για πλούσιους επενδυτές- Στόχος τα έσοδα και οι επενδύσεις
UBS: Υποβαθμίζει τις αμερικανικές μετοχές και μειώνει την τιμή στόχο για τον S&P 500 λόγω δασμών
Ανταπέδωσε τα... πυρά στις ΗΠΑ η Κίνα-Πρόσθετοι δασμοί 34% σε ένα εμπορικό πόλεμο που φουντώνει