Powered by

Στο 2,9% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο

Στο 2,9% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο (από 3% τον Νοέμβριο), ενώ το 2,4% άγγιξε στην ευρωζώνη (από 2,2%), σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat. Ωστόσο, σε μηνιαίο επίπεδο, στην Ελλάδα σημειώθηκε άνοδος του 0,1%.

Η επίτευξη του στόχου για μείωση του πληθωρισμού στο 2,1% φέτος από 2,7% το 2024 θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους εξωτερικούς παράγοντες, όπως η αποκλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων και η σταθερότητα στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές των υπηρεσιών και των μη ενεργειακών βιομηχανικών προϊόντων στην Ελλάδα εξακολουθούν να αυξάνονται σημαντικά περισσότερο απ’ ό,τι στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την έκθεση Inflation Monitor της Τράπεζας της Ελλάδος, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα του γενικού και του δομικού πληθωρισμού.

Όσον αφορά τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες είχαν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Δεκέμβριο (4,0%, έναντι 3,9% τον Νοέμβριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό (2,7%, σταθερό σε σύγκριση με τον Νοέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,5%, έναντι 0,6% τον Νοέμβριο) και την ενέργεια (0,1%, έναντι -2,0% τον Νοέμβριο).

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δε συμπεριλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, κινήθηκε οριακά ανοδικά, στο 2,8% ετησίως, από 2,7% έναν μήνα πριν. Μία ακόμη πιο δομική μέτρηση, που εξαιρεί και τις τιμές του αλκοόλ και του καπνού, διατηρήθηκε στο 2,7%.

Στο 2,9% «ανέβηκε» στη Γερμανία

Μεγαλύτερη άνοδο από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές σημείωσε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Δεκέμβριο. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε ετήσια άνοδο 2,9% έναντι πρόβλεψης για άνοδο κατά 2,6%. Τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 2,4% σε ετήσια βάση.

Ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, ενισχύθηκε στο 3,1% από 3% προηγουμένως.

Επιτάχυνση στη Γαλλία

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία επιταχύνθηκε τον Δεκέμβριο, υποστηρίζοντας το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια μόνο σταδιακά.

Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 1,8% σε σχέση με πέρυσι τον Δεκέμβριο – ταχύτερα από το 1,7% του Νοεμβρίου. Παρόλα αυτά, οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg είχαν εκτιμήσει ταχύτερη αύξηση κατά 1,9%.

Δειτε Επισης

Οι δαπάνες για την άμυνα θα αποδυναμώσουν το πιστωτικό προφίλ της Ε.Ε. προειδοποιεί ο Scope
Γαλλία: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2023 ο σύνθετος δείκτης PMI
Γερμανία: Σε υψηλό εννέα μηνών ο σύνθετος δείκτης PMI το Φεβρουάριο
Βρετανία: Αύξηση στις λιανικές πωλήσεις με ώθηση από τον κλάδο τροφίμων
FT: Τι σχεδιάζει η Ε.Ε. για τις εισαγωγές σε τρόφιμα στα «βήματα» του Τραμπ
Σημάδια ανάκαμψης στην ευρωπαϊκή αγορά IPOs μετά τη δύσκολη εκκίνηση του 2025
Πώς η στρατηγική του Τραμπ επηρεάζει τις κεντρικές τράπεζες στις αναδυόμενες οικονομίες
Βρετανία: Σε νέο χαμηλό η καταναλωτική εμπιστοσύνη
Fed: Ανησυχία για τους δασμούς Τραμπ και τον αντίκτυπο στον πληθωρισμό-Τι δείχνουν τα πρακτικά
Bloomberg: Τι σημαίνει η προαναγγελία δασμών 25% σε αυτοκίνητα, φαρμακευτικά και μικροτσίπ από Τραμπ