Powered by

Bank of America: Αναδυόμενες περιοχές Ευρώπης, Μ.Ανατολής και Αφρικής πρώτες στις πωλήσεις ομολόγων το 2025

Στα 109 δισεκατομμύρια δολάρια θα ανέλθουν το 2025 οι πωλήσεις κρατικών ομολόγων, σε σκληρό νόμισμα, από τις αναδυόμενες περιοχές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (EMEA), αντιπροσωπεύοντας το μεγαλύτερο μέρος των συνολικών εκδόσεων ομολόγων που αναμένονται από τις αναδυόμενες αγορές, σύμφωνα με την Bank of America (BofA) Global Research.

Οι Κυβερνήσεις των χωρών της EMEA θα αντιπροσωπεύουν το 2025 περίπου το 65% της συνολικής προσφοράς κρατικού χρέους των αναδυόμενων αγορών, παγκοσμίως, προβλέπει η BofA σε σημείωμά της την Τρίτη, μετά τις πωλήσεις ομολόγων το 2024 στην περιοχή οι οποίες ανήλθαν σε 116 δισ. δολάρια.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Barclays προέβλεψε ότι η προσφορά ομολόγων από την περιοχή της EMEA θα φθάσει τα 75 δισ. δολάρια το 2025.

Οι χώρες και οι εταιρείες των αναδυόμενων αγορών έχουν εκδώσει μέχρι στιγμής φέτος πληθώρα ομολόγων που ξεπερνούν τα 55 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που είναι το μεγαλύτερο εδώ και πολλά χρόνια. Η BofA προειδοποιεί ότι έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι για υποβάθμιση της κρατικής πιστοληπτικής ικανότητας της Ρουμανίας, η οποία επί του παρόντος αξιολογείται με «BBB-».

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε τις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας της Ρουμανίας σε αρνητικές τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι η αβεβαιότητα μετά την ακύρωση των προεδρικών εκλογών στην χώρα είναι πιθανό να έχει «σημαντική αρνητική επίδραση» στη δημοσιονομική εξυγίανση.

Στη γειτονική Ουγγαρία, η εμπιστοσύνη στην πολιτική πειθαρχία της χώρας παραμένει χαμηλή μεταξύ των επενδυτών και των οίκων αξιολόγησης, υπογραμμίζει η BofA, με αποτέλεσμα το ουγγρικό νόμισμα, φιορίνι, να είναι ευμετάβλητο και οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας της ουγγρικής οικονομίας πιο ευάλωτες σε υποβαθμίσεις. Προσθέτει, ωστόσο, ότι «αυτό δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη μεγέθη».

Για την Τουρκία – μια από τους μεγαλύτερους εκδότες χρέους στις αναδυόμενες αγορές - η BofA αναμένει μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας στα τέλη του 2025 ή στις αρχές του 2026, με βάση τις εκτιμήσεις για μείωση του πληθωρισμού και του δημοσιονομικού ελλείμματος. Τον Νοέμβριο, η S&P Global αύξησε την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας σε «BB-» από «B+».

Η πτώση των παγκόσμιων επιτοκίων συνήθως ανοίγει το δρόμο για μεγαλύτερη έκδοση ομολόγων από τις Κυβερνήσεις των αναδυόμενων αγορών με χαμηλότερη αξιολόγηση, των οποίων το κόστος δανεισμού σε σκληρό νόμισμα είναι συνδεδεμένο με τα επιτόκια των ΗΠΑ.

Η χρηματιστηριακή εταιρεία της Wall Street διαβλέπει επίσης πιθανές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας του Μαρόκου, του Ομάν και της Νότιας Αφρικής.

Δειτε Επισης

Τουρκία: Δεύτερη συνεχόμενη μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα
«Σφικτή» και το 2025 η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου-Αναπτύσσεται αργά η προσφορά, εύθραυστη η ισορροπία
Μη αναμενόμενη αύξηση 10 δισ. στερλινών στον δανεισμό της Βρετανίας τον Δεκέμβριο
Bank of America: Αναδυόμενες περιοχές Ευρώπης, Μ.Ανατολής και Αφρικής πρώτες στις πωλήσεις ομολόγων το 2025
Ο Τραμπ «κόβει τα φρένα» της τεχνητής νοημοσύνης-Οι δύο αναγνώσεις
Αυστρία: Τέλος στα εμβληματικά «εθνικά» σοκολατάκια–Πώς το Σάλτσμπουργκ έχασε τα Mozartkugel (pics)
CEO UBS: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το δημόσιο χρέος
Η αντίδραση των αγορών στα σχέδια πολιτικής του Τραμπ που αρχίζουν να επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία
Ο Τραμπ προειδοποιεί για επιβολή δασμών στις χώρες της Ε.Ε.
Νταβός: Οι προειδοποιήσεις των CEOs για το μέλλον στην Ευρώπη και τη νέα εποχή Τραμπ