Αυτή είναι και έτσι θα λειτουργεί η εθνική ηλεκτρονική ταυτότητα-«Όραμα η σύντομη και αποτελεσματική ψηφιοποίηση»
InBusinessNews 13:32 - 21 Ιανουαρίου 2025
Την Εθνική Ηλεκτρονική Ταυτότητα (eID), για την οποία οι αιτήσεις αρχίζουν την ερχόμενη Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου, με δικαιούχους Κύπριους πολίτες άνω των 18 ετών, κατόχους Βιομετρικής Ταυτότητας παρουσίασε σε εκδήλωση την Τρίτη ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημος Δαμιανού, στην παρουσία της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Ειρήνης Πική.
Σε χαιρετισμό στην εκδήλωση, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω τόνισε ότι «το όραμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η ψηφιοποίηση της Κύπρου σύντομα και αποτελεσματικά», προσθέτοντας ότι το 2025 θα είναι αφιερωμένο σε πολλές δράσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, οι κυριότερες από τις οποίες, όπως είπε, θα παρουσιαστούν από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 29 Ιανουαρίου, στον ετήσιο προγραμματισμό για το 2025.
Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Υφυπουργός Έρευνας, η Κυβέρνηση επιχορηγεί 100.000 ηλεκτρονικές ταυτότητες για Κύπριους πολίτες, με τις πρώτες 30.000 ηλεκτρονικές ταυτότητες να διατίθενται δωρεάν με προτεραιότητα κατά σειρά αίτησης, και τις υπόλοιπες 70.000, με τελικό κόστος για τον πολίτη €15.
Ο κ. Δαμιανού είπε ότι η ηλεκτρονική ταυτότητα (eID) αποτελεί τη μοναδική, ασφαλή ταυτότητα του κάθε πολίτη στον διαδικτυακό (online) κόσμο και επιτρέπει την ταυτοποίηση σε δημόσιες και ιδιωτικές διαδικτυακές υπηρεσίες, ενώ παράλληλα παρέχει τη δυνατότητα στον κάτοχό της να υπογράφει ηλεκτρονικά έγγραφα με απόλυτη ασφάλεια, και με την ίδια νομική ισχύ με τη χειρόγραφη υπογραφή.
«Μπορώ να υπογράψω ένα έγγραφο όπου και αν βρίσκομαι και το μόνο που χρειάζομαι είναι πρόσβαση στο διαδίκτυο και μια κινητή συσκευή», πρόσθεσε.
Ο Υφυπουργός Έρευνας είπε ότι η ηλεκτρονική υπογραφή έχει ήδη ενσωματωθεί στο σύστημα Ιππόδαμος ενώ προγραμματίζεται να ενσωματωθεί σταδιακά και σε άλλα κρατικά συστήματα, όπως του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας και του Τμήματος Οδικών Μεταφορών, που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης.
Ανέφερε επίσης ότι στο πλαίσιο της εξελικτικής υλοποίησης ψηφιακών υπηρεσιών, σειρά υπηρεσιών για τις οποίες η σχετική αίτηση προσφέρεται σήμερα μόνο σε έντυπη μορφή, θα μπορούν πλέον να συμπληρωθούν σε ψηφιακή μορφή, να υπογραφούν με ηλεκτρονική υπογραφή και να σταλούν ηλεκτρονικά, μέσω email, στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
Πρόσθεσε ότι σε πρώτη φάση, η δυνατότητα αυτή αφορά 21 αιτήσεις των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενώ σύντομα η κατάσταση των υπηρεσιών θα διευρυνθεί και σε άλλα τμήματα της Κυβέρνησης.
Είπε ακόμη ότι σε πρώτο στάδιο, αποκτώντας την ηλεκτρονική του ταυτότητα, ο πολίτης θα μπορεί να εισέλθει στα συστήματα της Κυβέρνησης, μέσω του CY Login, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του eID.
«Όλα τα νέα συστήματα κτίζονται με αυτή την λογική (CY Login) και όλα τα υφιστάμενα συστήματα σταδιακά μετατρέπονται για να απαιτούν την χρήση του CY Login», πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι η εθνική ηλεκτρονική ταυτότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας και αναγνωρισιμότητας (“High Assurance”) στο πλαίσιο του Κανονισμού eIDAS, με το εγγεγραμμένο όνομα: IDMe.cy.
«Ως εκ τούτου μπορεί να αναγνωριστεί για διασυνοριακές ηλεκτρονικές συναλλαγές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε και σημείωσε ότι «ακολουθεί τα πιο αυστηρά πρότυπα ασφάλειας τόσο όσον αφορά την ταυτοποίηση όσο και την υπογραφή των εγγράφων».
Ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας είπε ότι «πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό εργαλείο, τόσο για τον πολίτη όσο και για την οικονομία», και εμπίπτει στο πλαίσιο ενεργειών του Προγράμματος «Ψηφιακός Πολίτης», όπως σημείωσε, μέσω του οποίου η Κυβέρνηση προσφέρει εξελικτικά στον πολίτη, την επιχείρηση και τον επαγγελματία, σειρά χρήσιμων ψηφιακών λύσεων που θα διευκολύνουν πρακτικά την καθημερινότητά τους, εστιάζοντας στο τρίπτυχο ταχύτητα – ασφάλεια – ευκολία.
Αναφερόμενος στην διαφορά της ηλεκτρονικής ταυτότητας και της ψηφιοποιημένης μορφής της ταυτότητας, που μπορεί κάποιος να τοποθετήσει στην εφαρμογή του «Ψηφιακού Πολίτη», ο κ. Δαμιανού είπε ότι η εφαρμογή «Ψηφιακού Πολίτη», που ανακοινώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και έχει 25.000 χρήστες, «μου επιτρέπει να δημιουργήσω ψηφιακό αντίγραφο της φυσικής μου ταυτότητας και να τον χρησιμοποιώ στον φυσικό κόσμο, οπουδήποτε χρειάζεται να χρησιμοποιήσω την πλαστική μορφή του εγγράφου».
Εξήγησε ότι η ηλεκτρονική υπογραφή δεν αφορά τον ψηφιακό κόσμο, αλλά διαδικτυακές υπηρεσίες (online).
Ανέφερε επίσης ότι η ηλεκτρονική ταυτότητα μπορεί να εκδοθεί μόνο από αδειοδοτημένους παρόχους, κάτω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, οι οποίοι εγκρίνονται στην Κύπρο από το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υφυπουργείου αλλά αδειοδοτούνται και ελέγχονται ετησίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ανέφερε ότι η ηλεκτρονική ταυτότητα έχει διάρκεια τρία έτη και «η νομοθεσία μας επιτρέπει σε αυτούς εγκεκριμένους πάροχους να χρεώσουν συνολικά €50 για την τριετία διάρκεια της».
Εξάλλου, ο Υφυπουργός Έρευνας είπε πως η χρήση της ηλεκτρονικής ταυτότητας (eID) και της διασυνδεδεμένης ηλεκτρονικής υπογραφής, δεν περιορίζεται μόνο στις συναλλαγές των πολιτών με το κράτος, αλλά και για ιδιωτική ή άλλη επαγγελματική χρήση.
«Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιανδήποτε ιδιωτική επιχείρηση, οργανισμό και επαγγελματία που θέλει να δώσει τέτοιες λύσεις στους πελάτες του», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στη σημασία του εργαλείου αυτού για την ανάπτυξης της ίδιας την ψηφιακής οικονομίας, ο κ. Δαμιανού κάλεσε επιχειρήσεις και επαγγελματίες να αξιοποιήσουν τον μηχανισμό της ηλεκτρονικής ταυτότητας για να ψηφιοποιήσουν περαιτέρω την ηλεκτρονική τους σχέση με τους πελάτες τους και να διευρύνουν την εμβέλεια των εργασιών τους, μειώνοντας παράλληλα τα λειτουργικά και διοικητικά τους έξοδα και αυξάνοντας την αποδοτικότητά τους.
Ως προς τον δημόσιο τομέα, ο κ. Δαμιανού αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους θα αξιοποιείται στο παρόν στάδιο η ηλεκτρονική ταυτότητα, αλλά και στα επόμενα βήματα για τη σταδιακή επέκταση της χρήσης της.
Ανέφερε επίσης πως περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την ηλεκτρονική ταυτότητα, τους μηχανισμούς που υποστηρίζει, τους τρόπους χρήσης αλλά και τις διαδικασίες έκδοσης και χρήσης της, έχει δημιουργηθεί σχετική ιστοσελίδα: www.idme.gov.cy.
Εξάλλου, στον χαιρετισμό της στην εκδήλωση, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω είπε ακόμη ότι «στόχος μας είναι μέσα από τη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, να πετύχουμε και να δημιουργήσουμε ένα κράτος που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες του πολίτη μας», υπογράμμισε.
Η κ. Πική είπε ότι με την διασυνδεδεμένη ηλεκτρονική ταυτότητα οι πολίτες και οι επιχειρήσεις αποκτούν πλέον μαζικά τη δυνατότητα να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές με μεγαλύτερη ασφάλεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.
«Αυτή η καινοτομία δεν αποτελεί απλώς ένα μέσο για την ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας αλλά ένα κρίσιμο βήμα για καταπολέμηση της γραφειοκρατίας», πρόσθεσε.
Η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω τόνισε πως «ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους αποτελεί ένα κεντρικό πυλώνα του κυβερνητικού μας προγράμματος» και μια οριζόντια πολιτική, όπως είπε, που αγγίζει όλους τους τομείς και μετασχηματίζει κάθε πτυχή της αλληλεπίδρασης των πολιτών και των επιχειρήσεων με το κράτος.
«Είναι μια ουσιαστική, απτή αλλαγή που θα κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη και αποτελεσματική αντιμετωπίζοντας πλέον με ένα ουσιαστικό τρόπο την γραφειοκρατία που όλοι μιλάμε», υπογράμμισε.
Η κ. Πική είπε ότι ο άξονας ενεργειών ψηφιακός πολίτης που εγκαινίασε ο Υφυπουργός Έρευνας πρόσφατα αποτελεί τον πυρήνα αυτής της προσπάθειας και πρόσθεσε πως «με πρωτοβουλίες όπως η εφαρμογή του κινητού ψηφιακού πολίτη και ενσωμάτωση του ψηφιακού τεχνικού τεχνητής νοημοσύνης προσφέρουμε σύγχρονες λύσεις που διευκολύνουν τις αλληλεπιδράσεις των πολιτών με το κράτος».