ΑΔΜΗΕ: Στη φάση δεσμευτικών προσφορών ο διαγωνισμός για υποβρύχια καλώδια σε Δωδεκάνησα και ΒΑ Αιγαίο

Ξεκινά η τελική φάση του διεθνούς διαγωνισμού του ΑΔΜΗΕ, με αντικείμενο τη σύναψη συμφωνίας – πλαίσιο για τα υποβρύχια καλωδιακά έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων Δωδεκανήσων και των νησιών του ΒA Αιγαίου.

Οι τρεις εταιρείες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό (Fulgor Α.Ε., Nexans Norway A.S. και Prysmian Powerlink S.r.l.) καλούνται από τον ΑΔΜΗΕ να καταθέσουν τις δεσμευτικές οικονομικές και τεχνικές τους προσφορές για το έργο.

Η ανάθεση θα γίνει με κριτήριο την πλέον συμφέρουσα προσφορά, από οικονομική άποψη.

Σημειώνεται πως ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.717.000.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και η προβλεπόμενη διάρκεια της συμφωνίας – πλαίσιο ορίζεται στα 6 χρόνια από την υπογραφή της σύμβασης.

Ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη διαγωνιστική πρακτική, την οποία ακολουθούν και άλλοι Ευρωπαίοι Διαχειριστές, λόγω της υψηλής ζήτησης υποβρυχίων καλωδίων για έργα διασυνδέσεων σε διεθνές επίπεδο, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαθεσιμότητα χρονοθυρίδων παραγωγής στα εργοστάσια των αναδόχων.

Με την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων η Κως, η Ρόδος και η Κάρπαθος θα διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα, μέσω Κορίνθου, σε δύο φάσεις. Αντίστοιχα, η διασύνδεση του βορειανατολικού Αιγαίου θα περιλαμβάνει τα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Σκύρο, Χίο και Σάμο και θα υλοποιηθεί σε τρεις φάσεις.

Δειτε Επισης

Το Ρότερνταμ ως διεθνής κόμβος εισαγωγής-μεταφοράς υδρογόνου και πώς θα μπορούσε να επωφεληθεί η Κύπρος
Προσφορές για δύο νέες γεννήτριες στον σταθμό Δεκέλειας...Δεν αναμένονται προβλήματα στην κάλυψη της ζήτησης
Πετρέλαιο: Σε τροχιά εβδομαδιαίας ανόδου εν μέσω ανησυχιών για διαταραχές προσφοράς στη Ρωσία
Γ. Γεωργίου: Βασικός άξονας για βιώσιμη ανάπτυξη και επιχειρηματική ανταγωνιστικότητα η εξοικονόμηση ενέργειας
Στην πρίζα για τις ενεργειακές εξελίξεις οι συντεχνίες της ΑΗΚ-Βλέπουν στασιμότητα στην υλοποίηση στρατηγικών αποφάσεων
Πετρέλαιο: Άνοδος στις τιμές για τρίτη συνεχόμενη ημέρα-Στα $76,48 το brent
Μαθιός Ρήγας: Υπάρχει μέλλον για επενδύσεις σε πετρέλαιο και αέριο, κάντε τις χώρες σας πιο ελκυστικές για τους επενδυτές
Πετρέλαιο: Επιθέσεις στη Ρωσία, κρύο στις ΗΠΑ και OPEC+ συνεχίζουν να ενισχύουν τις τιμές
Δοκιμάζεται η ενεργειακή μας επάρκεια... «Θα είναι δύσκολα τα πράγματα, θα είμαστε σε πολύ υψηλή ζήτηση»
Υπ. Ενέργειας: Ενισχύουν τον ρόλο της Κύπρου στη διαμόρφωση του ενεργειακού χάρτη στη Αν. Μεσόγειο οι συμφωνίες με Αίγυπτο