Ο αντίκτυπος της ATAD 3 στην Κύπρο και οι φορολογικές και επιχειρηματικές πρακτικές
InBusinessNews 10:05 - 21 Ιανουαρίου 2025
Η εφαρμογή της ATAD 3, γνωστής και ως Οδηγίας Unshell, φέρνει μια νέα δυναμική στο φορολογικό και επιχειρηματικό περιβάλλον της Κύπρου. Στόχος της είναι η αντιμετώπιση των «κελυφών» – εταιρειών χωρίς ουσιαστική οικονομική δραστηριότητα, που χρησιμοποιούνται με σκοπό την φοροαποφυγή.
Για την Κύπρο, η οδηγία αυτή αποτελεί πρόκληση και ταυτόχρονα ευκαιρία. Οι εταιρείες καλούνται να αποδείξουν την οικονομική τους ουσία μέσω κριτηρίων όπως η ύπαρξη τοπικού προσωπικού, λειτουργικών γραφείων και ενεργούς εμπλοκής στη δραστηριότητα. Όσοι δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια, ενδέχεται να χάσουν τα φορολογικά οφέλη που προσφέρει το κυπριακό καθεστώς.
Από την άλλη, η ATAD 3 ενισχύει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία του κυπριακού επιχειρηματικού τοπίου. Οι εταιρείες που προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, όχι μόνο διασφαλίζουν τη συμμόρφωση, αλλά ενισχύουν και την εικόνα τους διεθνώς, προσελκύοντας επενδυτές που αναζητούν σταθερότητα και διαφάνεια.
Η Κύπρος, ως κορυφαίο επιχειρηματικό κέντρο, έχει τα εργαλεία να προσαρμοστεί. Ειδικοί φορολογικοί σύμβουλοι και δικηγόροι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να ενσωματώσουν τις αλλαγές και να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Η ATAD 3 δεν είναι απλώς μια ρυθμιστική απαίτηση, αλλά μια ευκαιρία ανασύνταξης του επιχειρηματικού οικοσυστήματος. Όσοι δεν πληρούν αυτά τα κριτήρια, ενδέχεται να χάσουν τα φορολογικά οφέλη που προσφέρει το κυπριακό καθεστώς.
Από την άλλη, η ATAD 3 ενισχύει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία του κυπριακού επιχειρηματικού τοπίου. Οι εταιρείες που προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, όχι μόνο διασφαλίζουν τη συμμόρφωση, αλλά ενισχύουν και την εικόνα τους διεθνώς, προσελκύοντας επενδυτές που αναζητούν σταθερότητα και διαφάνεια.
O Iάκωβος Θεμιστοκλέους, Senior Tax Manager & Board Member, RSM Cyprus αποτελεί ένα από τα μεγάλα ονόματα του Cyprus International Tax Conference το οποίο αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις εξελίξεις στο φορολογικό τοπίο με ημερομηνία διεξαγωγής την 18η Φεβρουαρίου 2025.
Ο ομιλητής θα προβεί σε μια παρουσίαση υπό τον τίτλο: «The impact of ATAD 3 in Cyprus: How the unshell directive will transform tax and business practices».
Η κύρια θεματολογία της διοργάνωσης
Το Συνέδριο θα εξετάσει στο πρώτο του μέρος, το πώς οι επικείμενες αλλαγές θα επηρεάσουν τόσο τις τοπικές επιχειρήσεις όσο και τους διεθνείς επενδυτές, ενώ θα αναλύσει τις συνέπειες για τον τομέα των φορολογικών συμβούλων και των πολυεθνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο. Οι επαγγελματίες που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο θα συζητήσουν πώς η μεταρρύθμιση αυτή εναρμονίζεται με τις διεθνείς τάσεις στη φορολογία, όπως η ψηφιακή φορολογία και η παγκόσμια μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Η δεύτερη ενότητα του συνεδρίου θα εστιάσει στις διεθνείς φορολογικές εξελίξεις και πώς αυτές επηρεάζουν την Κύπρο. Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι παγκόσμιες τάσεις που καθορίζουν τη φορολογία των επιχειρήσεων και των ατόμων. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν από κορυφαίους ομιλητές για τα διεθνή πρότυπα που διαμορφώνουν τη φορολογία, όπως η ψηφιακή φορολόγηση, η παγκόσμια ελάχιστη φορολογία και οι πολιτικές για τη φοροδιαφυγή. Οι εξελίξεις αυτές είναι καθοριστικές για την Κύπρο, καθώς αναμένεται να επηρεάσουν τις στρατηγικές των τοπικών φορολογικών αρχών.
Η φορολογική αγορά, τόσο στην Κύπρο όσο και παγκοσμίως, βρίσκεται σε συνεχή αλλαγή. Ενόψει του 2025, η Κύπρος αντιμετωπίζει την πρόκληση να προσαρμοστεί σε ένα δυναμικό και συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον. Από τη μία πλευρά, η ΕΕ συνεχώς πιέζει για την εφαρμογή νέων φορολογικών κανόνων που στοχεύουν στην ενίσχυση της διαφάνειας και της δικαιοσύνης στη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Από την άλλη πλευρά, οι διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ, προωθούν την εφαρμογή κοινών προτύπων για τη φορολόγηση των πολυεθνικών επιχειρήσεων, προσφέροντας έτσι στην Κύπρο την ευκαιρία, αλλά και την υποχρέωση, να αναμορφώσει τη φορολογική της πολιτική για να παραμείνει ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά.
Επιπλέον, η ανάπτυξη της τεχνολογίας δημιουργεί νέες προκλήσεις στη φορολόγηση των διεθνών εταιρειών, οι οποίες συχνά δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες ταυτόχρονα. Η Κύπρος, ως σημαντικός οικονομικός κόμβος, καλείται να συμβαδίσει με αυτές τις εξελίξεις, προσφέροντας ένα σύστημα φορολόγησης που να είναι τόσο σύγχρονο όσο και ελκυστικό για τις επιχειρήσεις.
Κορυφαίοι ομιλητές και ειδικοί σε θέματα φορολογίας από όλο τον κόσμο, θα προσφέρουν την εμπειρία και τις γνώσεις τους για το πώς οι διεθνείς τάσεις θα επηρεάσουν την Κύπρο και πώς οι κυπριακές εταιρείες μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. Από πολιτικούς και υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους μέχρι καταξιωμένους φοροτεχνικούς, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν την απαραίτητη κατανόηση για το νέο φορολογικό τοπίο και τις στρατηγικές που πρέπει να υιοθετήσουν για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί.
Πληροφορίες
Υποστηρικτές: Baker Tilly South East Europe, CSC Christodoulou Ltd, Deloitte, EY Cyprus, KPMG, PwC Cyprus, RSM Cyprus, STI Taxand
Με τη στήριξη: Association of Cyprus Banks, Association of Certified Fraud Examiners (ACFE), Cyprus Bar Association, CFA Society Cyprus, Cyprus Integrity Forum (CIF), Cyprus Fiduciary Association (CYFA), Cyprus Institute of Internal Auditors (IIA Cyprus), Institute of Certified Public Accountants of Cyprus (ICPAC)
Οργανωτής: IMH
Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, επικοινωνήστε με την ΙΜΗ:
Τηλέφωνο: 22505543 │ Φαξ: 22679820
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: events@imhbusiness.com