Powered by

Στο 1,8% ο πληθωρισμός για το 2024-Μικρή άνοδος τον Δεκέμβριο

Στο 1,8% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Κύπρο για το 2024, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε την Πέμπτη (2/1) η Στατιστική Υπηρεσία.

Όπως αναφέρει, για την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2024, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σημείωσε αύξηση 1,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τον Δεκέμβριο 2024 ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 0,10 μονάδες και έφτασε στις 118,31 μονάδες σε σύγκριση με 118,21 μονάδες τον Νοέμβριο 2024.

Ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο 2024 αυξήθηκε με ρυθμό 2,6%.

Η μεγαλύτερη μεταβολή στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2023 και σε σχέση με το προηγούμενο μήνα καταγράφηκε στα Γεωργικά Προϊόντα με ποσοστό 16,8% και 2,6% αντίστοιχα.

Ανάλυση ποσοστιαίων μεταβολών

Συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2023, οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στις κατηγορίες Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα ποτά (7,6%) και Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (4,4%).

Σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2024, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στην κατηγορία Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα ποτά (0,7%).

Για την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2024, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η μεγαλύτερη αύξηση παρουσιάστηκε στην κατηγορία Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (5,4%).

Ανάλυση επιπτώσεων σε μονάδες

Τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Δεκεμβρίου 2024 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023 είχαν οι κατηγορίες Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (1,69) και Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (0,45). Τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Δεκεμβρίου 2024 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023 είχε η κατηγορία Ένδυση και Υπόδηση (-0,21).

Τη μεγαλύτερη επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είχε η κατηγορία Τρόφιμα και μη Αλκοολούχα Ποτά (0,16).

Τη μεγαλύτερη επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Δεκεμβρίου 2024 σε σύγκριση με το δείκτη του Δεκεμβρίου 2023 είχαν οι κατηγορίες Φρέσκα Λαχανικά (0,90), Υπηρεσίες τροφοδοσίας (0,45) και το Κρέας (0,23).

Τα Φρέσκα Λαχανικά είχαν τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Δεκεμβρίου 2024 σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του προηγούμενου μήνα (0,58), ενώ τη μεγαλύτερη αρνητική επίδραση είχαν οι Πατάτες (-0,17).

Δειτε Επισης

Αντισυνταγματικός ο νόμος για διοχέτευση φόρου σε κουρεμένα Ταμεία Προνοίας-Η απόφαση του Ανωτάτου
Έτοιμη να γράψει ιστορία η Κύπρος...Αντίστροφη μέτρηση για το FIBA EuroBasket 2025
Η Σοφία Κλεόπα Χατζηκυριάκου νέα Πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβίβαστου
Συνεχίζει την πτωτική πορεία η ανεργία στην Κύπρο-Πώς διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο
Δεν θέλει συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς ο Μάκης-Αυστηρές συστάσεις προς όλους για συγκράτηση δαπανών
Ν. Χριστοδουλίδης: 15 εκατ. για το «Σπύρος Κυπριανού», έξτρα χορηγία 2,5 εκατ. στην ΚΟΚ- «Επενδύουμε στο EuroBasket 2025»
Με μικρά κέρδη έκλεισε την Τρίτη το ΧΑΚ
Εντοπίζει καθυστέρηση στην καταβολή μερίσματος από το Τμήμα Αφερεγγυότητας η Ελεγκτική Υπηρεσία
Θετική ανταπόκριση Υπουργού Εσωτερικών σε αίτημα πολυτέκνων για τα στεγαστικά σχέδια
Με απώλειες έκλεισε τη Δευτέρα το ΧΑΚ