powered by

Τα επίπεδα ικανοποίησης και τι θέλουν από τις τράπεζες οι εταιρικοί πελάτες-Όσα κατέδειξε μεγάλη έρευνα της IMR

Τα επίπεδα της ικανοποίησης και τις προσδοκίες των πελατών από τις τράπεζες ανέδειξε έρευνα που διεξήχθη από την IMR/University of Nicosia™, και τα ευρήματα της οποίας αναλύθηκαν στο πλαίσιο του 12ου Banking Forum & FinTech Expo, που παρουσίασε η Logicom Solutions.

Σύμφωνα με την διευθύνουσα σύμβουλο της IMR/University of Nicosia™, Χριστίνα Κοκκάλου, η ανάγκη για ταχύτητα και αποτελεσματικότητα είναι καθοριστική, καθώς οι γρήγορες υπηρεσίες και η μείωση της γραφειοκρατίας είναι από τις βασικές επιθυμίες των πελατών και ως εκ τούτου οι τράπεζες καλούνται να υιοθετήσουν τεχνολογικές λύσεις, που απλοποιούν τις διαδικασίες και ενισχύουν την εμπειρία του πελάτη.

Από την σκηνή του Συνεδρίου, και με την προβολή σχετικών γραφικών, η κ. Κοκκάλου ανέδειξε τη σημασία της ικανοποίησης των εταιρικών πελατών, τις σύγχρονες προκλήσεις και τις μελλοντικές τάσεις που διαμορφώνουν τη σχέση τραπεζών και επιχειρήσεων.

Η ικανοποίηση ως κεντρικός πυλώνας συνεργασίας

Η Χριστίνα Κοκκάλου επεσήμανε ότι το 92% των εταιρικών πελατών εκτιμούν ιδιαίτερα την ύπαρξη προσωπικού τραπεζικού συνεργάτη, κάτι που ενισχύει την εμπιστοσύνη και την προσωποποιημένη καθοδήγηση.

Παράλληλα, η έρευνα αποκάλυψε ότι οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ικανοποίηση περιλαμβάνουν τη γκάμα των προϊόντων (78%), την ποιότητα της εξυπηρέτησης (76%) και τα ψηφιακά εργαλεία (72%).

Ωστόσο, μόνο το 15% των εταιρικών πελατών δήλωσε ικανοποιημένο από τις χρεώσεις, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια και προσαρμοσμένες τιμολογιακές στρατηγικές.

Οι πελάτες απαιτούν πλέον ξεκάθαρη αξία από τις τραπεζικές υπηρεσίες, ενώ στρέφονται όλο και περισσότερο προς εναλλακτικές λύσεις, όπως οι neobanks.

Οι προκλήσεις και οι απαιτήσεις της εποχής

Η έρευνα κατέδειξε ότι οι επιχειρήσεις συνεργάζονται κατά μέσο όρο με περισσότερες από δύο τράπεζες, επιδιώκοντας τη διαφοροποίηση του ρίσκου και την εξασφάλιση εξειδικευμένων υπηρεσιών.

Επιπλέον, το 46% των εταιρειών διατηρεί συνεργασίες με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για παγκόσμια πρόσβαση και καινοτόμες λύσεις.

Η ανάγκη για ταχύτητα και αποτελεσματικότητα είναι καθοριστική: Το 48% των ερωτηθέντων τόνισε ότι οι γρήγορες υπηρεσίες είναι απαραίτητες, ενώ το 44% επιθυμεί λιγότερη γραφειοκρατία.

Οι τράπεζες καλούνται να υιοθετήσουν τεχνολογικές λύσεις που απλοποιούν τις διαδικασίες και ενισχύουν την εμπειρία του πελάτη.

Μελλοντικές επενδύσεις και τάσεις

Η έρευνα κατέγραψε ότι το 76% των επιχειρήσεων σχεδιάζει να επενδύσει σε τεχνολογία για την επίτευξη των εταιρικών στόχων, ενώ το 67% δίνει προτεραιότητα στην εκπαίδευση και ανάπτυξη του προσωπικού.

Παράλληλα, η διερεύνηση νέων αγορών και προϊόντων αποτελεί βασική στρατηγική για το 33% των επιχειρήσεων.

Η Χριστίνα Κοκκάλου υπογράμμισε ότι η τραπεζική βιομηχανία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου η συνεργασία με τους εταιρικούς πελάτες πρέπει να βασίζεται στην καινοτομία, τη διαφάνεια και την προσαρμοστικότητα.

Οι τράπεζες που επενδύουν στη διαμόρφωση μιας πελατοκεντρικής κουλτούρας και στην αξιοποίηση τεχνολογικών εργαλείων θα διατηρήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, προσφέροντας πραγματική αξία στις επιχειρήσεις.

Δειτε Επισης

Πανέττα (ΕΚΤ): Περαιτέρω μειώσεις στα επιτόκια εάν η αδύναμη ανάπτυξη επηρεάσει τις τιμές
Μείωση καταθετικών επιτοκίων για νοικοκυριά/επιχειρήσεις, αύξηση στα στεγαστικά
Επιστρέφει και χαρίζει μοναδικές εμπειρίες κάθε μήνα το Alpha Spend & Win της Alpha Bank Κύπρου
Ανασκόπηση προόδου της πορείας εφαρμογής της Εθνικής Στρατηγικής για τον Χρηματοοικονομικό Αλφαβητισμό
Goldman Sachs: Γιατί «ψηφίζει» τις ελληνικές τράπεζες και αυξάνει τις τιμές στόχους
Κορυφαίος μέτοχος στην Commerzbank η UniCredit-Ανέβασε στο 20% τη συμμετοχική της στο μετοχικό κεφάλαιο
Γιάννης Στουρνάρας: Να διατηρηθεί η ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών
Μειώθηκαν για καταναλωτικά, αυξήθηκαν για δάνεια αγορά κατοικίας-Πώς κινήθηκαν τα επιτόκια τον Μάιο
Η Τράπεζα Κύπρου αναθεωρεί τη «Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων» της
Πέραν των €250.000 οι ακάλυπτες επιταγές το εξάμηνο