Β. Χαραλάμπους: Ο Nόμος ΑI Act για την τεχνητή νοημοσύνη και πώς επηρεάζει τον χρηματοοικονομικό τομέα

Σαρωτικές αλλαγές φέρνει η εφαρμογή του Νόμου για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI Act) που τέθηκε σε ισχύ το περασμένο καλοκαίρι.

Από την 1η Αυγούστου 2024, ο νόμος επιδιώκει την εναρμόνιση τα αγοράς για την τεχνητή νοημοσύνη στην ΕΕ και προωθεί την υπεύθυνη ανάπτυξή της, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών.

Κατά τη διάρκεια του 12ου Banking Forum & FinTech Expo που παρουσίασε η Logicom Solutions , ο Βασίλης Χαραλάμπους, επικεφαλής του GZG Tech της εταιρείας George Z. Georgiou & Associates LLC, αναφέρθηκε στον Νόμο, τονίζοντας ότι τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης για την κοινωνία και την οικονομία είναι εκεί, επισημαίνοντας ωστόσο και τους κινδύνους που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χαραλάμπους εξήγησε πως o AI Act εστιάζει στη ρύθμιση και τον έλεγχο των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, αντιμετωπίζοντας τις ιδιαίτερες κινδύνους που δημιουργούνται από τη χρήση της.

Μέσα από αυτόν τον νόμο, απαγορεύονται οι πρακτικές που ενέχουν απαράδεκτους κινδύνους για τα δικαιώματα των πολιτών, ενώ αναγνωρίζονται και ρυθμίζονται οι εφαρμογές υψηλού κινδύνου.

Ο Νόμος εισάγει σαφείς απαιτήσεις για τις εφαρμογές AI υψηλού κινδύνου, προσδιορίζοντας συγκεκριμένες υποχρεώσεις για τους παρόχους και τους χρήστες αυτών των συστημάτων.

Πριν από την ανάπτυξη ή την κυκλοφορία στην αγορά οποιουδήποτε συστήματος AI, απαιτείται αξιολόγηση συμμόρφωσης. Επίσης, όπως τονίζει ο επικεφαλής, προβλέπεται αυστηρός έλεγχος και επιβολή κυρώσεων για τυχόν παραβάσεις των κανόνων του νόμου.

Ο Νόμος για την Τεχνητή Νοημοσύνη αναμένεται να επηρεάσει και τον χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη προσφέρει αναμφισβήτητα οφέλη, όπως την αύξηση της αποτελεσματικότητας, τη βελτίωση της ακρίβειας και την επιτάχυνση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων, γεγονός που αναφέρθηκε από τον κ. Χαραλάμπους.

Παράλληλα, ενισχύει την ικανοποίηση των πελατών και την αποδοτικότητα των επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του χρηματοοικονομικού τομέα με τον πιο σύγχρονο τρόπο.

Ταυτόχρονα, ο νόμος εγγυάται ότι η ανάπτυξη και η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης θα συμβαδίζει με τις απαιτήσεις για την προστασία των πολιτών, τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ασφάλειας των δεδομένων, και την αποτροπή τυχόν κατάχρησης των τεχνολογιών αυτών.

Η εφαρμογή του Νόμου AI Act σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται να προσφέρει σταθερότητα και εμπιστοσύνη στην αγορά, ενισχύοντας την ανάπτυξη και την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων στην κοινωνία και την οικονομία της ΕΕ, κατέληξε ο ομιλητής.

Δειτε Επισης

Τι εκτιμούν οι αγορές... «Στοιχηματίζουν» για ακόμη πιο μεγάλες μειώσεις των επιτοκίων από ΕΚΤ οι επενδυτές
Κριστίν Λαγκάρντ: Σε επαγρύπνηση λόγω δασμών η ΕΚΤ-Ήδη βιώνουμε ένα αρνητικό σοκ στη ζήτηση
Κατέβασε εκ νέου τα επιτόκια της, αλλά δεν δεσμεύεται για την πορεία που θα ακολουθήσουν στο μέλλον η ΕΚΤ
Νέα μείωση επιτοκίου από την Τράπεζα Κύπρου με αντίκτυπο σε 12.000 δανειολήπτες-Στο 2,40% από 2,65%
Αυξήθηκαν οριακά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τον Ιανουάριο-Στο 6,3% από 6,2% στο τέλος Δεκεμβρίου ο δείκτης
Τράπεζα Κύπρου: Απέκτησε 281.147 μετοχές στο πλαίσιο του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Ελληνική Τράπεζα: Η απόλυτη εμπειρία ψηφιακής τραπεζικής εύκολα, γρήγορα και απλά
Η ΕΚΤ αποφασίζει για τα επιτόκια-Οι εκτιμήσεις και οι παράγοντες που θα σταθμιστούν
Ενεργός συμμετοχή στην Παγκόσμια Εβδομάδα Χρήματος για τον ΣΕΛΚ-Το φετινό θέμα και ο στόχος των διαφόρων δράσεων
Με ποσοστό 2,013% ανεπιτυχής η δημόσια πρόταση…. Δεν έπιασε το 50% της Demetra η Logicom