Έκρηξη πιστωτικής επέκτασης προβλέπεται για τις ελληνικές τράπεζες
InBusinessNews 08:30 - 13 Ιανουαρίου 2025
Πλέον των 10 δισ. ευρώ αναμένεται να καταγράψουν οι τράπεζες ως πιστωτική επέκταση του 2024 κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους, ενώ για το 2025, η ίδια πορεία αναμένεται να συνεχιστεί, με τους πρώτους υπολογισμούς να θέλουν το αντίστοιχο μέγεθος να διαμορφώνεται σε πλέον των 8 δισ. ευρώ.
Αυτό αναφέρουν έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες στο newmoney, τονίζοντας πως η Ελλάδα κινείται κόντρα στην ευρωπαϊκή τάση όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης των χορηγήσεων είναι περίπου μηδενικοί και αυτό θα κάνει τις ελληνικές τράπεζες ιδιαίτερα ελκυστικές στους επενδυτές μιας και ως κρίσιμο στοιχείο διασφαλίζει μια δυναμική κερδών στο άμεσο μέλλον.
Στο πλαίσιο αυτό, τα πιστωτικά ιδρύματα ανακοινώνουν το ένα μετά το άλλο τα οικονομικά τους ημερολόγια φέρνοντας νωρίτερα τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους.
Ήδη η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε πως η παρουσίαση των αποτελεσμάτων έτους 2024 θα λάβει χώρα στις 24 Φεβρουαρίου ενώ θα ακολουθήσει στις 28 η Alpha Bank. Μέχρι τις 2 Μαρτίου θα έχουν προχωρήσει στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους και οι άλλες δύο τράπεζες ενώ η εκτίμηση είναι πως τουλάχιστον Τράπεζα Πειραιώς και πιθανότατα η Eurobank θέλουν να πραγματοποιήσουν ταχύτερα τις γενικές τους συνελεύσεις (Απρίλιο) για να διανείμουν και νωρίτερα το μέρισμα στους μετόχους τους.
Οπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, μεγάλη δυναμική στα δάνεια καταγράφηκε τη χρήση 2024 , στη ναυτιλία, όπου η καθαρή πιστωτική επέκταση του κλάδου ξεπέρασε τα 2,5 δισ. ευρώ αλλά ασφαλώς ο μεγάλος όγκος αφορά τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης που και φέτος θα στηρίξουν δυναμικά τους ισολογισμούς των τραπεζών. Επισημαίνεται ασφαλώς πως πέρισυ το ύψος της επέκτασης που κατά 95% ήταν δάνεια επιχειρηματικά συμπεριλαμβάνει το δάνειο της Αττικής Οδού που επανάλειψη του οποίου δεν θα υπάρξει φέτος.
Από τα ισχυρά κέρδη των τραπεζών το 2024 θα διανεμηθούν στους μετόχους περίπου 2 δισ. ευρώ συνδιαστικά με buy back και μέρισμα με τις τράπεζες να κινούνται στα επίπεδα 35% (Πειραιώς Alpha)- 50% (Εθνική Εurobank).
H Autonomous συνομιλεί με ελληνικές και κυπριακές τράπεζες
Το θέμα της πιστωτικής επέκτασης κυριάρχησε σε πρόσφατη διαδικτυακή συνάντηση της Autonomous με ελληνικές και κυπριακές τράπεζες.
Οπως αναφέρεται στο report του οίκου οι ελληνικές τράπεζες να μιλούν με αυτοπεποίθηση για τις τάσεις στην πιστωτική επέκταση αλλά και την επίδραση από την πτώση των επιτοκίων και τις διαχειρίσιμες αντιξοότητες από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης που τις αφορουν και σχετίζονται με τις χρεώσεις. Συζητήθηκε η αύξηση των μερισμάτων σε συνάρτηση με το επιταχυνόμενο σχέδιο απόσβεσης DTC, αν και ήταν ακόμη πολύ νωρίς για να υπάρξουν συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές από τις τράπεζες για τα μερίσματα μετά του 2025.
Πιστωτική Επέκταση- Παρούσες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Οι τράπεζες στη συνάντηση αυτήν αναφέρθηκαν στην ισχυρή εικόνα των δανείων το τέταρτο τρίμηνο, που ακολούθησε τη θετική δυναμική του προηγούμενο τριμήνου.
Εκτός από ορισμένες μεγάλες συμφωνίες όπως ο Διεθνής Αερολιμένας και η Αττική Οδός οι τράπεζες ανέφεραν επίσης ικανοποιητική δραστηριότητα και στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Η ζήτηση για δάνεια προέρχεται από διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια, η υποδομές, η εφοδιαστική αλυσίδα, φιλοξενία και φαρμακευτικές εταιρίες. Επιπλέον, οι αποπληρωμές εταιρικών δανείων έχουν χαλαρώσει από το περασμένο καλοκαίρι. Οι τράπεζες επιβεβαίωσαν το μήνυμα του τρίτου τριμήνου για την ανοδική προοπτική στην ανάπτυξη των δανείων το 2024 και ανέφεραν επίσης θετικές τάσεις που προοιωνίζουν καλές προοπτικές για την πιστωτική επέκταση το 2025.
Τα κονδύλια του RRF προοριζόμενα για Ελλάδα, Βουλγαρία, και Κύπρο αντιπροσωπεύουν το 20% του ΑΕΠ των χωρών αυτών, ενώ πιο δύσκολα παραμένουν τα πράγματα σε ότι αφορά τη στεγαστική πίστη όπου εκτιμάται πως το μεγαλύτερο τμήμα των αγοραπωλησιών γίνεται με ίδια συμμετοχή.
Τα τελευταία δεδομένα από την ΤτΕ για τον Νοέμβριο σχετικά με τον όγκο των δανείων ενισχύουν την πίστη των τραπεζών στην προοπτική ενισχυμένων χορηγήσεων. Η ανάπτυξη των εταιρικών δανείων επιταχύνθηκε στο +17% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση, ενώ η συνολική ανάπτυξη των δανείων παρουσίασε αύξηση 8%, παρά τις αρνητικές δυναμικές στον τομέα λιανικής.
Ισχυρή ανάπτυξη δανείων παρατηρείται επίσης στη Βουλγαρία και πιο αργές δυναμικές στην Κύπρο . Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κετνρικών τραπεζών των χωρών, η πιστωτική επέκταση με στοιχεία Νοεμβρίου καταγράφει για τη Βουλγαρία ετήσια άνοδο 15%, για την Κροατία 9%, για την Ελλάδα 8% ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. κινείται στο 0%.
Τα αποτελέσματα των τραπεζών σύμφωνα με την Autonomous θα εστιάσουν σε δύο πτυχές:
1) την εξέλιξη των spread των εταιρικών δανείων, δεδομένου ότι οι μεγάλες συμφωνίες, αν και χαμηλότερου κινδύνου, συνοδεύονται από χαμηλότερα επιτοκιακά περιθώρια έναντι των μικρότερων δανείων.
2) Στο εάν οι τράπεζες θα αναθεωρήσουν τις προοπτικές για την ανάπτυξη της πιστωτικής επέκτασης στα business plans για την περίοδο 2025-2027.
Πτώση των επιτοκίων χωρίς επιδράσεις
Οι επιπτώσεις της πτώσης των επιτοκίων του ευρώ απασχόλησαν τη συνάντηση. Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να υποθέτουν ότι Euribor τριών μηνών θα υποχωρήσει γύρω στο 2% μέχρι το τέλος του έτους.
Ωστόσο οι τράπεζες εκτιμούν ότι η όποια πτώση των επιτοκίων θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στα περιθώρια κέρδους πέρα από τις καθορισμένες ευαισθησίες καθώς ο χώρος για αναπροσαρμογή των αποδόσεων των καταθέσεων είναι περιορισμένος ακόμη και στα τρέχοντα υψηλότερα επίπεδα των επιτοκίων, επειδή το ποσοστό των καταθέσεων τρεχούμενων λογαριασμών με χαμηλό κόστος έχει αρχίσει να αυξάνεται, μαζί με την πτώση της αποζημίωσης των καταθέσεων προθεσμίας. επειδή έχει υπάρξει headging αλλά και επειδή οι επενδύσεις στο εξωτερικό υποστηρίζουν τα έσοδα από τόκους (Eurobank).
Aυτές ήταν συνοπτικά οι απαντήσεις των τραπεζών επί του θέματος ενώ όσον αφορά τα νέα μέτρα της κυβέρνησης που περιορίζουν τις τραπεζικές προμήθειες από το 2025, οι τράπεζες φάνηκαν σχετικά ψύχραιμες καθώς θεωρούν την επίπτωση περιορισμένη.
DΤC και μερίσματα
Οι τράπεζες θεωρούν ότι το επιταχυμένο σχέδιο αποσβέσεων DTC (που ισχύει από φέτος) θα καθησυχάσει τους επόπτες για την υγεία του ισολογισμού τους. Παρόλα αυτά, η περαιτέρω επιτάχυνση δεν είναι στην ατζέντα, ακόμη και για τις τράπεζες που διαθέτουν υπερβάλλον κεφάλαιο.
Η Πειραιώς επισήμανε ότι τα υψηλότερα κέρδη θα πρέπει αυτόματα να οδηγούν σε μεγαλύτερη απομείωση του DTC, δεδομένης της σύνδεσης με τις πληρωμές μερισμάτων (υποθέτοντας σταθερό ποσοστό διανομής). Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ νωρίς για να σχολιαστεί πόσο θα αυξηθούν οι κεφαλαιακές διανομές από το επόμενο έτος. Οι τράπεζες βλέπουν περιθώριο για αύξηση των πληρωμών τους στο 50% μέχρι το 2025, αλλά η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (η πιο κεφαλαιοποιημένη τράπεζα με δείκτη CET1 18,7% το Q3) ανέφερε με επιφύλαξη ότι η αύξηση της διανομής μερίσματος κατά 10 μονάδες βάσής στο 60% θα κατανάλωνε μόνο 5μονάδες επιπλέον κεφαλαίου CET1.
Οι επαναγορές μετοχών φαίνεται να έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών, ειδικά στην περίπτωση της Alpha Bank, δεδομένης της χαμηλής αποτίμησης των μετοχών (0,5x TBV). Ωστόσο, η Alpha δεσμεύεται για συνεπείς καταβολές μερίσματος σε μετρητά και βλέπει μάλλον άνοδο και όχι πτώση του ποσοστού 50% που αφορά διανομή σε μετρητά έναντι της συνολικής διανομής.
Τέλος οι τράπεζες βρίσκονται σε ευθυγράμμιση με τους στόχους των MREL προκειται να αντικαταστήσουν εκδόσεις που λήγουν και αισιοδοξούν για τις αξιολογήσεις.
Πηγή: newmoney