Γιώργος Πέτρου: Ενδιαφέρει την ΑΗΚ η αγορά του φυσικού αέριου-Τα δύο σημαντικά έργα σε τροχιά υλοποίησης
Μάριος Αδάμου 06:30 - 08 Σεπτεμβρίου 2024
Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνουν δύο σημαντικά έργα της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, μετά την εξασφάλιση σχετικών εγκρίσεων από την ΡΑΕΚ, τα οποία αναμένεται να ενισχύσουν την παραγωγή της ΑΗΚ και θα διασφαλίσουν την επάρκεια του συστήματος.
Οι εγκρίσεις που έλαβε η ΑΗΚ από τη ΡΑΕΚ αφορούν την εγκατάσταση δύο νέων μονάδων- αεροστρόβιλων-στον Ηλεκτροπαραγωγικό Σταθμό της Δεκέλειας συνολικής δυναμικότητας 80 MWp με καύσιμο φυσικό αέριο και εναλλακτικό καύσιμο το ντίζελ, καθώς και την εγκατάσταση συστήματος αποθήκευσης ενέργειας για εμπορική χρήση, με μέγιστη ισχύ εξόδου 40MW και αποθηκευτική ισχύ 160MWh, επίσης στη Δεκέλεια.
Την ίδια ώρα, η Αρχή συνεχίζει τις δράσεις και ενέργειες της με στόχο την μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρισμού, κάτι που θα συμβάλει και στην ουσιαστική μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.
Προς αυτή την κατεύθυνση, μάλιστα, η ΑΗΚ βρίσκεται σε διαδικασία εξεύρεσης χώρων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο να εισέλθει στην αγορά φυσικού αερίου, εάν κι εφόσον ανοίξει τελικά.
Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews με αφορμή την χορήγηση αδειών από πλευράς ΡΑΕΚ, ο πρόεδρος της ΑΗΚ, Γιώργος Πέτρου, έκανε λόγο για πολύ σημαντικές αποφάσεις.
Όπως εξήγησε, «και οι δύο αποφάσεις αφορούν τον Ηλεκτροπαραγωγικό Σταθμό στη Δεκέλεια και χωρίς την έγκριση της ΡΑΕΚ δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε με τους σχεδιασμούς μας. Πλέον, μετά και την έγκριση της ΡΑΕΚ, εμείς προχωρούμε με τους σχεδιασμούς μας και ετοιμαζόμαστε να προκηρύξουμε διαγωνισμούς και για τα δύο έργα, πιθανότατα εντός της άλλης εβδομάδας».
Σύμφωνα με τον κ. Πέτρου και προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην εγκατάσταση και λειτουργία, τόσο των δύο μονάδων όσο και του συστήματος αποθήκευσης ενέργειας, «προβλέψαμε στις προσφορές να περιληφθεί και εργολάβος ο οποίος θα προμηθεύσει και θα εγκαταστήσει τόσο το σύστημα αποθήκευση όσο και τις γεννήτριες (αεροστρόβιλους)».
Ερωτηθείς για το κόστος των δύο έργων, είπε ότι «πρόκειται για έργα αξίας 100-110 εκ. ευρώ, αλλά το τελικό κόστος θα ξεκαθαρίσει και μετά τις προσφορές που λάβουμε».
Κληθείς να αναφερθεί στη σημασία των έργων, ο κ. Πέτρου τόνισε ότι «αυτές οι επενδύσεις κρίθηκαν και είναι αναγκαίες για να εξασφαλίσουμε την επάρκεια του συστήματος».
Απαντώντας, δε, σε σχετικό ερώτημα, εκτίμησε πως «αν όλα πάνε καλά, πιθανότατα τα έργα θα ολοκληρωθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2025 και αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά την παραγωγή της ΑΗΚ».
Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών
Την ίδια ώρα, συνέχισε, «τρέχουμε και μία σειρά από άλλα έργα για αναβάθμιση, κυρίως, του δικτύου μας», τονίζοντας ότι «η ανάπτυξη της ΑΗΚ δεν σταματά ποτέ».
Ανάμεσα σε άλλα, πρόσθεσε ο κ. Πέτρου, «συνεχίζονται οι ενέργειες για εξεύρεση χώρων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων. Έρχονται συνεχώς εισηγήσεις από ιδιοκτήτες τεμαχίων, τις οποίες εξετάζουμε γιατί οι ΑΠΕ είναι η μόνη οδός για να πετύχουμε αυτή τη στιγμή τον στόχο μείωσης του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και κατ’ επέκταση για να πετύχουμε μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος».
«Με τις δύο νέες γεννήτριες θα υπάρξει μία μικρή μείωση λόγω ρύπων, ένεκα του ότι θα χρησιμοποιούν ντίζελ, αλλά όπως γνωρίζεται το ντίζελ είναι πιο ακριβό από το μαζούτ.
Επομένως, δεν μπορούμε να πούμε ότι θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση της τιμής του ρεύματος», εξήγησε περαιτέρω υποδεικνύοντας ότι «το μόνο πράγμα που θα βοηθήσει το δικό μας κόστος παραγωγής, είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών».
Ερωτηθείς εάν με την έλευση φυσικού αερίου θα υπάρξει μείωση στο κόστος ηλεκτρισμού, ο πρόεδρος της ΑΗΚ ανέφερε πως «με το φυσικό αέριο υπολογίζουμε ότι θα πετύχουμε μείωση των ρύπων κατά 70 εκ. ευρώ.
Ως εκ τούτου, η μείωση στο ρεύμα θα είναι σίγουρη με την έλευση του φυσικού αερίου, αλλά το πόσο θα μειωθεί η τιμή του ρεύματος θα εξαρτηθεί και από τη τιμή του φυσικού αερίου, όταν κι εφόσον θα είμαστε έτοιμοι».
Ενδιαφέρον και για εισαγωγή φυσικού αερίου
Κληθείς να σχολιάσει την πρόθεση του κράτους για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου κι αν κάτι τέτοιο θα ενδιέφερε την ΑΗΚ, ο κ. Πέτρου είπε πως «αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του τερματικού στο Βασιλικό, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει για την ώρα τι θα γίνει με την πλωτή μονάδα ‘Προμηθέας’».
«Εγώ πάντα έλεγα πως το τερματικό το χρειαζόμαστε για ασφάλεια και έπρεπε να βρούμε κι άλλες λύσεις. Επομένως, τώρα μας δίδεται αυτή η ευκαιρία. Μπορεί να βρούμε κι άλλη λύση, αν υπάρχει; Δηλαδή, να προσφερθεί φυσικό αέριο με άλλο τρόπο; Εάν υπάρξει ένα τέτοιο ενδιαφέρον, πιστεύω θα μας βοηθήσει», πρόσθεσε.
Τώρα, υπογράμμισε, «δίδεται η ευκαιρία και θα μπορούμε κι εμείς να ξεκινήσουμε να το διερευνούμε. Μόλις ληφθεί η απόφαση για άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου, ήδη έχω δώσει οδηγίες ότι πρέπει να αρχίσουμε να το διερευνούμε και για τη Δεκέλεια, διότι, όπως είναι σήμερα τα πράγματα, δεν μπορείς να μεταφέρεις φυσικό αέριο στη Δεκέλεια με το τερματικό».
«Μήπως, όμως, υπάρχουν κι άλλες λύσεις; Επομένως, είναι κάτι που θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να κάνουμε άνοιγμα και στην αγορά φυσικού αερίου, γιατί οι νέες γεννήτριες που θα εγκαταστήσουμε στη Δεκέλεια θα μπορούν να δουλέψουν και με φυσικό αέριο. Συνεπώς, ήδη αρχίσαμε να το μελετούμε, εν αναμονή και των τελικών αποφάσεων για το άνοιγμα ή όχι της αγοράς φυσικού αερίου», κατέληξε.