GSI: Τζίφος και ο νέος διαγωνισμός για αξιολόγηση της μελέτης κόστους οφέλους-Ενδιαφέρθηκε μόνο η εταιρεία που απορρίφθηκε

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, όπως φαίνεται, έληξε και ο δεύτερος διαγωνισμός που προκήρυξε το υπουργείο Ενέργειας για επιλογή οίκου που θα αξιολογήσει τη μελέτη κόστους-οφέλους που κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αποσφράγισης που δημοσιεύθηκαν στο ηλεκτρονικό σύστημα σύναψης συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου, eProcurement, ενδιαφέρον για αξιολόγηση της μελέτης επέδειξε και αυτή τη φορά μόνο μία εταιρεία.

Πρόκειται για την ίδια εταιρεία που επέδειξε ενδιαφέρον και στον προηγούμενο διαγωνισμό, την DNV AS, Dubai Branch, η οποία υπέβαλε προσφορά ύψους €44.750.

Το ύψος της προσφοράς, μάλιστα, είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό της προηγούμενης προσφοράς.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για εξεύρεση οίκου που θα αξιολογήσει τη μελέτη κόστους-οφέλους για την ηλεκτρική διασύνδεση προκηρύχθηκε στις 16 Αυγούστου και παρότι αρχικά θα διαρκούσε για δύο εβδομάδες, εντούτοις, η διάρκεια του παρατάθηκε για μία βδομάδα και συγκεκριμένα για σήμερα.

Γιατί προκηρύχθηκε νέος διαγωνισμός

Υπενθυμίζεται ότι, η προκήρυξη του νέου διαγωνισμού κρίθηκε απαραίτητη, καθώς, όπως έγραψε το InBusinessNews σε προηγούμενο ρεπορτάζ του, η DNV AS δεν είχε ανταποκριθεί σε κάποιες διευκρινιστικές ερωτήσεις που της τέθηκαν από το υπουργείο Ενέργειας εντός χρονικού διαστήματος που είχε καθοριστεί.

Σε σχέση, δε, με τον πρώτο διαγωνισμό, η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης που καθορίστηκε με τον νέο διαγωνισμό, ήταν σχεδόν υπερδιπλάσια, αφού το ποσό αυξήθηκε από τις €45.000 στις €80.000.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, η αύξηση της εκτιμώμενης αξίας της προσφοράς είχε κριθεί αναγκαία με στόχο να δοθεί ένα επιπρόσθετο κίνητρο σε περισσότερους φορείς να υποβάλουν προσφορές και να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

Εκ του αποτελέσματος, ωστόσο, το ενδιαφέρον που επιδείχθηκε ήταν ουσιαστικά μηδαμινό, γεγονός που θα πρέπει να προβληματίσει το υπουργείο Ενέργειας σε περίπτωση που θα προχωρήσει και με τρίτο διαγωνισμό εάν απορριφθεί και η νέα προσφορά της DNV AS, Dubai Branch.

Στο μικροσκόπιο της ΕΤΕπ η μελέτη

Αξίζει να σημειωθεί πως, η μελέτη κόστους-οφέλους που κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ, έχει υποβληθεί και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπου έχουν ζητηθεί επιβεβαίωση κάποιων στοιχείων της.

Στο γεγονός αυτό αναφέρθηκε χθες (6/9) ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημειώνοντας ότι σε ό,τι αφορά την κατακύρωση προσφοράς σε εμπειρογνώμονα βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Είναι στη διαδικασία, από το καλοκαίρι δεν είχε καταστεί εφικτή η κατακύρωση της προσφοράς του εμπειρογνώμονα που θα μπορέσει να προχωρήσει. Είναι, όμως, σε διαδικασίες προσφορών και κατακύρωσης για να γίνει και η δική μας μελέτη το συντομότερο δυνατόν», επεσήμανε υπογραμμίζοντας ότι η μελέτη αφορά το κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετείχε στο μετοχικό κεφάλαιο ή όχι της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Δειτε Επισης

Πετρέλαιο: Τα δύο «αγκάθια» που φέρνουν σε θέση άμυνας τον OPEC
Τέσσερις προτάσεις Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ενέργεια
Προς ηλεκτρική διασύνδεση με το σωστό περιεχόμενο... Κορύφωση διεργασιών για να κλειδώσει η συμφωνία
Tο πήραν πάνω τους Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης και πάνε για deal για την ηλεκτρική διασύνδεση
GSI: Ανακοίνωσε πρόοδο, σε διαρκή επαφή με Μητσοτάκη ο Χριστοδουλίδης-«Kάποιοι σκέφτονται τις εκλογές»
Μπουστάρισμα από Ισραήλ στην ηλεκτρική διασύνδεση-«Κορυφαία προτεραιότητα»
Χωρίς εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα η Κύπρος-Η προθεσμία Ιουνίου και η έκκληση από Κάντρι Σίμσον
Sarapis Energy: Ετοιμάζει φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 3,427 MW στην επαρχία Πάφου
Η επιβεβαίωση διαφωνιών, η αμηχανία και το νέο χρονικό ορόσημο για την ηλεκτρική διασύνδεση
Στρεβλώσεις στην εμπορία καυσίμων βλέπει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών-Ποια είναι η απόκλιση