Η σούμα των προτεραιοτήτων και της γραμμής πλεύσης των Κύπριων ευρωβουλευτών για την οικονομία
Δόνα Καπαρτή 06:40 - 04 Σεπτεμβρίου 2024
Τις προτεραιότητες και την γραμμή πλεύσης που προτίθενται να ακολουθήσουν κατά την θητεία τους, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τα ζητήματα της οικονομίας και του επιχειρείν, σκιαγράφησαν και ανέδειξαν οι πέντε εκ των έξι Κύπριων ευρωβουλευτών που απάντησαν στο κοινό ερωτηματολόγιο του InBusinessNews και οι συνεντεύξεις των οποίων δημοσιεύθηκαν το αμέσως προηγούμενο διάστημα.
Το ερωτηματολόγιο δεν απαντήθηκε από τον ανεξάρτητο ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου, καθότι αρνήθηκε επικαλούμενος… έλλειψη χρόνου.
Στο παρών ρεπορτάζ, προβαίνουμε σε μια... σούμα της βασικής φιλοσοφίας η οποία διέπει έκαστο των ευρωβουλευτών μας, κωδικοποιώντας τους κύριους άξονες που διέπουν τις προκρινόμενες από τον καθένα πολιτικές, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στις συνεντεύξεις τους.
Από την ενεργειακή στρατηγική έως τις επενδύσεις και τη φορολογική διαφάνεια, οι Κύπριοι ευρωβουλευτές φαίνεται να επιδεικνύουν κατανόηση των κρίσιμων ζητημάτων που αντιμετωπίζει η χωρά μας και στο πλαίσιο αυτό, προτείνουν στοχευμένες λύσεις για την αντιμετώπισή τους βάσει της ιδεολογίας που πρεσβεύουν, των συμμαχιών που ανέπτυξαν στα ευρωπαϊκά έδρανα, καθώς και της προσωπικής τους αντίληψης των πραγμάτων.
Λουκάς Φουρλάς: Ενεργειακή στρατηγική και αυτονομία
Ο Λουκάς Φουρλάς ανέδειξε τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας και αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Κύπρο να πρέπει να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο σε αυτή τη νέα στρατηγική.
«Η συμβολή της Κύπρου στη νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Στρατηγική αποτελεί μια σημαντική πρόκληση στην οποία οφείλουμε να ανταποκρινόμαστε ταχύτατα και με επάρκεια», τόνισε.
Η προώθηση της ενεργειακής στρατηγικής της Κύπρου και η αναβάθμιση της ως ενεργειακού κόμβου, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την οικονομία της χώρας, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ.
Μιχάλης Χατζηπαντέλα: Προσέλκυση επενδύσεων και φορολογική διαφάνεια
Ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα δίνει προτεραιότητα στην προσέλκυση επενδύσεων, με επιδίωξη να καταστεί η Κύπρος πιο ελκυστικός προορισμός για επενδυτές.
Με την εμπειρία του ως επαγγελματίας ελεγκτής, επιδιώκει να προωθήσει μέτρα κατά της φορολογικής απάτης και να ενισχύσει τη δημοσιονομική διαφάνεια μέσω της συμμετοχής του στην Επιτροπή Φορολογικών Θεμάτων.
Η προσέγγιση του αποσκοπεί στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και στην ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας της χώρας μας.
Γιώργος Γεωργίου: ΜμΕ και οικονομική πολιτική με ανθρώπινο πρόσωπο
Ο Γιώργος Γεωργίου εστιάζει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ανάπτυξη μιας οικονομικής πολιτικής με ανθρώπινο πρόσωπο. Βλέπει την κατά τον ίδιο μονοθεματικότητα στην οικονομική δραστηριότητα της Κύπρου ως πρόβλημα και προτείνει δράσεις που θα επεκτείνουν την οικονομική δραστηριότητα σε νέους τομείς.
Μέσα από τη συνέντευξή του, υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός υγιούς ιδιωτικού τομέα που θα συνεργάζεται αρμονικά με τον δημόσιο τομέα.
Γεάδης Γεάδη: Ενέργεια… αλά Κατάρ
Την ανάγκη για έναν στρατηγικό σχεδιασμό στον τομέα της ενέργειας, με έμφαση στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του φυσικού αερίου της Κύπρου, προτείνοντας ένα μοντέλο ανάπτυξης παρόμοιο με αυτό του Κατάρ, τονίζει ο ευρωβουλευτής, Γεάδης Γεάδης.
Επικεντρώνεται στην μείωση της γραφειοκρατίας, στη βελτίωση του φορολογικού πλαισίου και στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ενίσχυση των κυπριακών επιχειρήσεων.
Κώστας Μαυρίδης: Τραπεζική ένωση και στέγαση
Ο Κώστας Μαυρίδης τονίζει την ανάγκη προσαρμογής του οικονομικού μοντέλου της Κύπρου για να προσελκύει εταιρείες με πραγματική φυσική παρουσία, κάτι που θα ωφελήσει ευρύτερα την οικονομία και την κοινωνία.
Η συμμόρφωση του τραπεζικού τομέα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης αποτελούν επίσης προτεραιότητές του.
Παράλληλα, δίνει προσοχή στις επενδύσεις στη στέγαση μέσω του Μηχανισμού Ανάκαμψης της Ε.Ε. και στον ενεργειακό τομέα.
Κόκκινες γραμμές, πολιτικές συνεργασίες και η κοινή γραμμή
Οι ευρωβουλευτές διατηρούν σαφείς κόκκινες γραμμές στις πολιτικές τους, αποφεύγοντας μέτρα που θεωρούν ότι θα βλάψουν την κυπριακή οικονομία. Οι πολιτικές συνεργασίες τους στην Ευρωβουλή δείχνουν την κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν για την επίτευξη των στόχων τους, με στόχο την ενίσχυση της κυπριακής παρουσίας στην ευρωπαϊκή σκηνή.
Κοινό σημείο όλων των ευρωβουλευτών είναι η έμφαση στην καινοτομία και την ενίσχυση της πρόσβασης των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση.
Αναγνωρίζουν ότι η οικονομική ανάπτυξη περνάει πρώτα από την καινοτομία και προωθούν τη χρήση νέων τεχνολογιών και μεθόδων σε διάφορους τομείς της οικονομίας και του επιχειρείν. Αυτή η στρατηγική προσέγγιση είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία.
Καλούνται και πρέπει να... κολυμπήσουν σε βαθιά νερά
Το 2024 παραμένει μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οικονομική και επιχειρηματική διάσταση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. στους κόλπους της είναι σημαντική, με την διπλή μετάβαση (Twin Transition) προς μια πράσινη και ψηφιακή κοινωνία να αποτελεί κεντρικό στόχο της δεκαετίας.
Την ίδια ώρα, ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (RRF) της Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράμματος Next Generation EU (NGEU), παρέχει σημαντική χρηματοδότηση για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις.
Η επιτυχής υλοποίηση αυτών των μέτρων απαιτεί τεράστιες επενδύσεις, με ετήσιες ανάγκες που εκτιμώνται στα €522 δισ. για τους πράσινους στόχους και στα €125 δισ. για την ψηφιακή μετάβαση μέχρι το 2030.
Οι δημόσιες επενδύσεις, λειτουργώντας ως καταλύτης για ιδιωτική χρηματοδότηση, είναι κρίσιμες για την επίτευξη αυτών των στόχων.
Η επιτυχής υλοποίηση των πιο πάνω είναι ζωτικής σημασίας, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής και των περιορισμένων δημοσιονομικών πόρων των κρατών μελών.
Οι Κύπριοι ευρωβουλευτές καλούνται και πρέπει να... κολυμπήσουν σε βαθιά νερά. Με το βλέμμα στο 2025, που βρίσκεται μόλις 90 μέρες μακριά, καλούνται να δράσουν χωρίς χρονοτριβή, με ευελιξία και οξυδέρκεια για την προώθηση της οικονομίας και της κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας μας.
Οι σωστές συνεργασίες και η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων μπορούν να συμβάλουν στην ευημερία, τόσο της Κύπρου όσο και της Ευρώπης.
Άλλωστε, η επιτυχής εφαρμογή των πολιτικών και των επενδύσεων θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα της Ε.Ε. σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργώντας το ποθητό αποτέλεσμα που προκύπτει από έναν στόχο που ακούμε διαρκώς: Εκείνον του βιώσιμου και συμπεριληπτικού μέλλοντος.