Βλέπει επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2% εγκαίρως η Λαγκάρντ

Οι πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαίωσαν την πεποίθησή της ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει σύντομα στον στόχο του 2% που έχει θέσει η τράπεζα, δήλωσε τη Δευτέρα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι πρόσφατοι δείκτες «ενισχύουν την πεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο, εγκαίρως», είπε η κ. Λαγκάρντ σε ακρόαση της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα στοιχεία για τη Γερμανία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,6% τον Σεπτέμβριο, αν και αναμένεται να αυξηθεί και πάλι προς το τέλος του έτους.

Στη Γαλλία και την Ισπανία ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο ήταν επίσης κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ, στο 1,2% και 1,5%, αντίστοιχα.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου στην Ευρωζώνη θα δημοσιευθούν την Τρίτη, με τους αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της εταιρείας χρηματοοικονομικών δεδομένων FactSet να προβλέπουν μέτρηση 1,8%, από 2,2% τον Αύγουστο.

Πληθωρισμός της ευρωζώνης κάτω του 2% τον Σεπτέμβριο θα είναι «κάτω από τις βασικές» προβλέψεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ, είπε η κ. Λαγκάρντ.

Η κίνηση αυτή δείχνει ότι «ο αγώνας της τράπεζας κατά του πληθωρισμού προχωρά και η αποπληθωριστική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη», υπογράμμισε, ενώ σημείωσε ότι το ποσοστό είναι πιθανό να αυξηθεί και πάλι τους επόμενους μήνες.

Στις τελευταίες προβλέψεις της, η ΕΚΤ ανέφερε πως αναμένει ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα επιστρέψει σε ένα σταθερό 2% μέχρι το τέλος του 2025.

Η αίσθηση ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε καλό δρόμο για να παραμείνει στο 2% θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ να μειώσουν εκ νέου τα επιτόκια.

Οι φορείς καθορισμού των επιτοκίων θα λάβουν υπόψη τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό «στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής μας τον Οκτώβριο», είπε η κ. Λαγκάρντ.

Η ΕΚΤ έχει μειώσει το κόστος δανεισμού δύο φορές τους τελευταίους μήνες, μειώνοντας το βασικό της επιτόκιο καταθέσεων στο 3,5% από το ανώτατο σημείο του 4%.

Πολλοί αναλυτές έχουν ήδη μεταβάλει τις εκτιμήσεις τους για τον χρόνο της επόμενης μείωσης του επιτοκίου της ΕΚΤ, προβλέποντας πλέον μια κίνηση εντός Οκτωβρίου.

Πριν από ένα μήνα, οι αναλυτές είχαν καθορίσει τον Δεκέμβριο ως την ημερομηνία της επόμενης πιθανής μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Δειτε Επισης

Βλέπει επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2% εγκαίρως η Λαγκάρντ
Αυξάνεται το ανώτατο όριο de minimis ενισχύσεων στη γεωργία λόγω πληθωρισμού
Άφησε στο 1% το ποσοστό του αντικυκλικού αποθέματος ασφαλείας η ΚΤΚ
Σώτος Ιακωβίδης και Χρύση Ιακωβίδου στην καμέρα του IN Business TV για τα 80 χρόνια του ομίλου MSJ (video)
Καθησυχάζει το υπ. Οικονομικών για το 1,5%, επιφυλακτικοί οι βουλευτές, δεν ψηφίζει τις γενικές αυξήσεις στο δημόσιο ο ΔΗΣΥ
27η παγκοσμίως στο Global Innovation Index 2024 η Κύπρος-«Σε σταθερή πορεία προόδου και εκσυγχρονισμού»
Με ποια κριτήρια επιλέγουν παροχέα κινητής τηλεφωνίας οι καταναλωτές στην Κύπρο-Το επίπεδο ικανοποίησης
Εθνική Τράπεζα: Η ώρα του placement-Τι λένε οι ξένοι επενδυτές
Γιατί η εξαγορά της Commerzbank αποτελεί σημείο καμπής για την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση
Έτσι θα γίνει πιο ανθεκτική και ανταγωνιστική η οικονομία-Οι δεκάδες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις στο Σχέδιο Ανάκαμψης